Postet 16. januar 2018. Hva får man for 130 kroner på Polet i dag? Ikke det ypperste i kvalitet og konsentrasjon, men gode dråper som gjør jobben. Uten at man trenger å sitte hele kvelden og snakke om den vinen.

Ukens vin: Vinologist Chenin Blanc 2017, Boekenhoutskloof, Coastal region, Sør-Afrika

Eldre buskvinstokker i et tørt landskap kjennetegner Swartland. Herfra kommer det pussig nok mye god Chenin Blanc. Foto: Geir Salvesen

Noe man kanskje ikke tenker så ofte over er at jo mer spesifikk smaksretning en vin har, desto smalere blir bruksområdet. Jo større konsentrasjon, som ofte følges av sterk fatbruk, jo færre blir matmatchingsmulighetene.

Den nye generasjonen av sørafrikanske Chenin Blanc-viner går i motsett retning (hvis det ikke er snakk om de spesielt terroirdrevne vinene fra Mullineux og Eben Sadie). Frukten kan være så nøytral at man kan ha problemer med å identifisere retningen. Det er en udefinerbar steinfrukt i dem, det er en viss, underliggende mineralitet og de kan har større eller mindre friskhet. Men de er alltid laget av solmodne druer, uten at de kjennes overmodne ut.

De er tørre, uten å være sure. De har nok fruktsødme, uten å ha restsukker. De har nok fylde, uten å være oppblåst av for høy alkohol.

Egentlig er det en genial og høyst anvendelig egenskap for en vin. Chenin Blanc fra Kapp-provinsen i Sør-Afrika har slike egenskaper.

Ukens vin henter frukten fra Swartland en times kjøring nordover fra Cape Town. Et relativt varmt og øde område med tørrsvidde jorder, som i stor grad er beplantet med korn. Men i skråningene oppover mot fjell og høydedrag vokser det vindruer. Som nyter godt av litt kjøling om natten. Svært mange sør-afrikanske vinmakere har funnet superdruer her. Badenhorst, Sadie, Lammershoek, for å nevne noen.

Boekenhoutskloof er forøvrig en produsent som holder til i naturskjønne Franschhoek og som har spesialisert seg på smaksrike rødviner, blant annet berømte Chocolate Block som er en Rhône-blend. Men her er det altså en hvitvin fra kjøpte druer i Swartland.

Vinologist Chenin Blanc. Foto: Vinmonopolet.

8033601 Vinologist Chenin Blanc 2017, Boekenhoutskloof, Coastal region, Sør-Afrika.

Kr 134,90 Karakter: 6, Poeng: 82 Importør: Einar A Engelstad AS

Velsmakende Chenin Blanc fra Swartland med kvede, steinfrukt i aroma- og smaksbildet. Litt sitrus og krydder. En forsiktig vinstil, her, svært rimelig vin som går godt til enkle fiskeretter, grillmat, skalldyr.

En vellykket hvitvin kan brukes til svært mye. Foto: Geir Salvesen

Denne artikkelen har også vært publisert på nettsiden til Norske Vinklubbers Forbund, NVKF.