Postet: 24. oktober 2017. Hvis du er vinmaker, og heter Max Vinløv – eller Weinlaub – så ligger det vel i familien å ha en følelse for druer og vin. Hans Viña Maipo Limited Edition Syrah er en smaksrik og rimelig vin fra Chile.

En flaske med Viña Maipo Limited Edition Syrah 2012. Kraft og konsentrasjon til en rimelig penge. 

Ukens vin: Viña Maipo Limited Edition Syrah 2012, Concha y Toro, Chile.

Chile er igjen kommet litt mer på moten med økende salg, og med på kjøpet følger det prisgunstige og kvalitetstunge viner av sorten som utgjør ukens vin. Concha y Toro, som er den største vinprodusenten i Chile, har også noen spesialdråper i mindre kvanta og Limited Edition Syrah er en av dem.

Hva er så salgspunktet her? Vi har jo masse god Syrah fra Europa. Rhône-dalen og Languedoc-Roussillon er opphavet til mange bra viner. Barossa, Margaret River og Hunter Valley i Australia lager også gode saker. Nord-Amerika også.

Jeg tror det må være kombinasjonen av kraft, varme i vinen – men samtidig nok kjølig friskhet, som gjør utslaget. Chile har en fot i det varme og oversjøiske, men vinstilen – i dette tilfelle også lagret på franske fat – er litt tight også. Og litt europeisk.

Alkoholen er relativt høy, 14,5 volumprosent, men det har mange fra Rhônedalen også, etter hvert.

Limited Edition Syrah er en ganske påkostet vin fra produsentens side. Konsentrasjonen i druene er påtagelig. I 2012-årgangen kommer 86 prosent av frukten fra Syrah, og 14 prosent fra Cabernet Sauvignon. En mørk, nærmest opak, frukt.

Påkostingen kommer også fra innhøstingen. Håndplukkede druer. Og deretter dyre, franske fat, Demptos og Seguin Moreau. 30 måneders lagring med 30 prosent i nye fat og 70 prosent på 1-2 års gamle eikefat.

Hvis du vet litt om prisene på nye eikefat fra Frankrike, er det nesten umulig å skjønne at en slik vin kan koste bare 185 kroner i Norge, med moms og alkoholavgifter og emballasjeavgifter og alt sammen.

Dette er en vin for mørknende høstkvelder hvor det er en kjøttgryte, kraftig vilt, krydret lam på bordet. Den tåler også en biff. Og tanninene er såpass avslepne at den går som et glass i peiskroken også.

En typisk chilensk vingård, her i Maipodalen. Foto: Concha y Toro.

5752701 Viña Maipo Limited Edition Syrah 2012, Concha y Toro, Chile. Kr 185,-, Karakter: 6, Poeng: 86

Mørk, tett bærfrukt med solbær, tobakk, vanilje, lær og sjokolade som elementer. Modne tanniner. Nok friskhet. En kraftpakke med budsjettpris. Fortsatt litt ung.

 

Denne artikkelen har også vært publisert på nettsiden til Norske Vinklubbers Forbund, NVKF.