Postet: 22. september 2017. Den brennhete sommeren i Sør-Europa kan ha gjort mindre skade enn fryktet. Mange kvalitetsvinprodusenter er overrasket over hvor gode druer de sitter igjen med fra supervarme 2017. G.D. Vajra i Piemonte er en av dem.

-Helt toppdruer, konstaterer Aldo Vajra som er veldig godt fornøyd med 2017-druene. Foto: Geir Salvesen 

Barolo.

-Se har, sier Aldo Vajra og holder opp en diger drueklase av struttende Barbera-druer. Det er nesten som de buler innvending, fulle av moden saft som snart skal bli til gjærende vinmost og deretter den ettertraktede vinen fra Piemonte. – Vi tror dette blir en flott årgang.

Nå har jo vinprodusenter det litt med å skryte av den aller siste årgangen, men selv om man trekker fra litt for programmatisk optimisme og at vinen må i flaske først, ser det absolutt lovende ut.

Sør-Europa har vært hjemsøkt av hetebølger litt utenom det sedvanlige i 2017, mens andre deler har vært herjet av hagl og frost og regn. Nå ser det ut til at i hvert fall noen områder kan registrere noen skikkelige overraskelser hva vinhøsten angår.

-Vi høster unormalt tidlig, sier Giuseppe Vajra – sønn av Aldo som er med i ett av de mange familiedrevne vinforetakene som kjennetegner Piemonte. – Druene er modne nå.

Giuseppe skulle egentlig bli doktor, men etter litt tvil meldte han seg til tjeneste hos faren for å drive vinfirmaet videre.

Flere produsenter hadde allerede høstet Nebbiolodruene i midten av September – 2-4 uker før vanlig tid. Det gjelder over store deler av Sør-Europa og også lenger nordpå.

Historisk sett har europeiske viner lidd under en rekke av kalde, regnfulle årganger som har gjort vinmaking til et mareritt for mange. 60-årene var kalde, med 2-3 unntak, også i 70-årene var det mye variabelt. Det var først på 80-tallet at temperaturen og solen ser ut til å ha klatret opp og gitt flere årganger med druer som var modne nok.

Giuseppe Vajra ute i Bricco delle Viole-marken som produserer topp Barbera og Barolo-vin. Foto: Geir Salvesen

Han tror det

Så spørs det om druene fra 2017 også har nok syre friskhet i seg når de blir omgjort til vin. Det er vanligvis det det skorter på. Det mener vinmakeren på Château Roubine i Provence at de har. Provence i det sørlige Frankrike har også hatt det hett. Jeg besøker produsenten, som er en av 18 cru-klassifiserte Provence-produsentene. Og får prøve tankprøver. -Bare kjenn, det er bra friskhet der, hevder han.

Vinstokkene til Roubine har også overlevd sommeren. Til og med nyplantingene. Som ikke blir vannet. Ikke bare fordi vinmakeren og eier Valérie Rousselle mener at vinstokker ikke har godt av vanning, men også fordi det ikke er nok vann å ta av. Men det er vann nok nede i den bleke, steinete jorden, og det er den vanlige leksa med at vinstokker skal utvikle lange røtter for å trenge dypt ned i grunnen.

Vinmakerne jeg har snakket med, både i Italia og USA, er fast bestemt på at årgangen 17 – selv om den var varm – ikke ligner 2003 i annet enn at det da også var varmt. Men ellers er det svært forskjellig når varmen kom, hvor mye grunnvann det var, etc. Da får vi se om dette stemmer.

Vajra er i hvert fall en spennende produsent som lager en av de raffeste Dolcetto’ene i Barbera d’Alba-segmentet. Og så ble jeg også veldig overrasket over en god Riesling. Om ikke Piemonte er ett av de siste områdene man tenker på Riesling, var deres 2015-årgang virkelig overbevisende.

Vajras viner

4517601 Vajra Barolo Bricco delle Viole 2013, Piemonte, Italia. Kr 499,90. Karakter: 5+, Poeng: 90

Kjølig, klassisk årgang med alt på plass, bortsett fra modning og lagring. Denne må i kjelleren når den kommer til Norge, holder fint 10-20 år. Nå er det 2011-årgangen som er på Polet og som fint kan drikkes nå. 2013 har fasthet, finesse, moden men markant tanninstruktur som er på den silkete siden.

9692101 G.D. Vajra Langhe Nebbiolo 2016, Piemonte, Italia. Kr 225,90. Karakter: 5, Poeng: 85

Denne kommer snart til å avløse 2016-årgangen, som er i Norge nå. Tight, kjølig, lett og noe lukket fase akkurat nå, krydret, fersk, transparent frukt. Bør dekanteres eller i kjelleren et par år.

4516701 Vajra Bricco delle Viole Barbera d’Alba 2016, Piemonte, Italia. Kr 269,90, Karakter: 6, Poeng: 88

I Norge råder 14-årgangen. 16 er super her, i denne «cru-klassifiserte» enkeltvinmarken med veldig bra soleeksponering. Mørk, transparent, forførende, frisk frukt, moreller.

 4517501 Vajra Dolcetto d’Alba Coste e Fossati 2016, Piemonte, Italia. Kr 239,90, Karakter: 6, Poeng: 87

I Norge råder 14-årgangen, men denne har en kjølig, og raffinert frukt med fioler på duft, flott og interessant miks av mørke og røde skogsbær, litt kirsebær også. Nesten litt kjøttfull i stilen, som om den skulle være en appelsinjuice med fruktkjøtt!. Flott vin. Ung.

 4563501 Vajra Langhe Riesling 2015, Piemonte, Italia. Kr  269,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Overraskende bra Riesling, god friskhet, god modenhet, god fylde, fin syrlighet, grønt epleskall i smaken, nesten litt krydder og tanniner også. Veldig skyv i den. Flott matvin. Har pondus.

6966501 Vajra Monterustico Dogliani 2015, Piemonte, Italia. Kr 189,90, Karakter: 5+, Poeng 86

Vajra er god, her er det mye pur mørkbærsfrukt med et sømløst smaksforløp, tanniner i sjakk, nok konsentrasjon. Veldig ren i stilen. Kanskje ikke så lang finish.