Postet 9. Des. 2016. Hvis du vil trøkke til litt og kjøpe en god, rød burgunder, så er det kan hende denne du skal ha. En Clos Vougeot fra Hudelot-Noellat. Helst 11-årgang.

vougeot

Hvis du vil unne deg noe godt til jul – Clos de Vougeot. FOTO: GEIR SALVESEN

Det er en jungel der ute. Spesielt i Bourgogne. Og spesielt når det gjelder en av de aller mest berømte Grand Cru-vinmarkene. Clos de Vougeot. Jeg tror det må være riktig å si at det ikke finnes en mer forvirrende enkeltvinmark i Bourgogne. En av grunnene kan være at den er stor, rundt 50 hektar. Dermed har den også vidt forskjellig mikroklima og mikro-terroir med skråningen fra toppen og nedover mot riksveien. En annen årsak er at det er rundt 90-100 forskjellige eiere. De aller fleste dyrker og beskjærer og planter sine egne vinstokker på sin måte, og resultatet av dette er at et veld av stiler. Og kvaliteter. Selv om dette skal være Grand Cru.

dsc_8282

Her er det gamle cistersienser-klosteret Clos de Vougeot, omgitt av store vinmarker. FOTO: Geir Salvesen

Som Per Mæleng skriver i sin bok om Bourgogne og Bordeaux er det vanskelig å ha en presis oppfatning av hva det er som karakteriserer en typisk Clos de Vougeot. Mangfoldet er for stort.

For egen del vil jeg gjerne ha følelelsen av konsentrasjon, dybde og litt fylde i stilen. Fruktuttrykket kan svinge fra jordbær/bringebær via moreller til mørke bærslag.

Smaken svinger også kraftig mellom årgangene. Slik som Hudelot-Noellats to versjoner i 2011- og 2012-årgangen. Der 2011 er fint drikkemoden nå, men den kan også vare lenge. Mens 12 er litt lukket og hard og fast og må i kjelleren.

For Bourgogne-besøkende er dette gamle Cistersienser-klosteret verdt en egen liten pilgrimsreise.

1250601 Hudelot-Noellat Clos de Vougeot Grand Cru 20121 Bourgogne, Frankrike. Kr 999,90. Karakter: 6. Poeng: 92

Elegant duft av røde blomster og duftende, røde bær. Silkete og elegant gjennom hele smaksbildet med modne tanniner. 14 volumprosent alkohol gir litt skyv og fylde, men er ikke for høyt i denne vinen. Bestillingsutvalget.