Postet 30. okt 2016. Søte dessertviner er gått av moten. Men Tokaj-vinene fra Ungarn er vel verdt et nytt møte. Disnókö er en av kvalitetsprodusentene.

andrea-hanyecz2

Fra det tørre til det kilende søte. Tokaj er gode saker og vel verdt et møte i juletiden. Andrea Hanyecz fra Disznókö er stolt av sine dråper. Foto: Geir Salvesen

Budapest.

-Vi bruker bare denne skinnfillen av druene til våre edelsøte viner, sier Andrea Hanyecz – salgssjef hos Disznókö (utt diss-NÅO-kø) og viser opp et bilde av en drueklase angrepet av edelråte. Botrytis cinerea. Det meste av vann har fordampet fra druen, og igjen er det bare en ekstremt søt nektar som skal presses til vin. Det er Botrytis-soppen som gir det litt brente preget i disse søte vinene. Brent preg kan også virke trettende i munnen, og jeg husker at jeg ofte tidligere tenkte at det er for mye for meg. Men det virker som den nye generasjonen av Tokajviner greier å pakke mer friskhet med på kjøpet. F. eks. Disznókö Tokaj 5 Puttonyos 2007 – som Andrea for øvrig mener er litt mindreverdig i forhold til 2008 som nå er på vei inn også i Norge. Jeg synes den litt kjølige og litt mer utvannede 2007 har en fabelaktig balanse og drikker godt nå.

Druematerialet er Furmint og Hárslevelu – to hvitvinsdruer som man i økende grad også bruker til å lage tørre viner av.

Noe annet som skiller Tokaj fra Sauternes og Barsac i Bordeaux er det vulkanske jordsmonnet. Mineraliteten i vinene blir nok bortgjemt noe av sødmen, men den ligger der i underkant og er spesielt lett å kjenne på de tørre Furmint-variantene.

cdisznoko-oversikt

Dette er vinlandskapet i Tokaj, med Disznókö i forgrunnen.

Nødvendig med investeringer

Litt om Disznókö. Etter kommunismens fall, investerte AXA Millesimes – som er et fransk forsikringsselskap – i de nærmest forfalne vineiendommene nordøst i Ungarn. Som ligger i området Tokaj nær byen Tokaj. (det er for øvrig 27 forskjellige vinbyer i området. I 2002 ble Tokaj satt på FNs verdensavliste) Ny kapital var nødvendig, nye driftsbygninger ble bygget på 1990—tallet.

Flere andre fikk også kapitalinnsprøytninger. Andre kjente og gode Tokajprodusenter er Oremus og Royal Tokaji.

Hva skiller dem? Kvaliteten er høy, vil jeg si. Det er noen stilforskjeller som bl.a. kommer fra litt varierende alkoholnivåer.

-Disznókö prøver å holde rundt 12 volumprosent alkohol i våre Aszu-viner, sier Hanyescz. Og viser til at enkelte andre ligger rundt 9. Aszu er betegnelsen på den type botrytiserte druer som brukes til søtvinsproduksjonen.

cbotrytisnivaer

Her er søtvinsdruer fra Tokaj i forskjellige faser. Foto: Disznókö.

Puttonyos-endring

Alle som støter borti en edelsøt Tokaj, havner borti begrepet Puttonyos – som egentlig betyr tønner eller bøtter, en litt forvirrende uttrykksarv fra gamle dager hvor 1 Puttony var 25 kg Aszu-druer. Men men som i realiteten står for et mål på sødmeintensitet og restsukker. Gradene går fra 4 til 6 Puttonyos. De høyeste kan ha 6-700 g restsukker pr liter.

-Egentlig er de første nivåene i ferd med å fases ut nå, fordi de dekkes av Late Harvest-begrepet, sier Andrea.

Så hva skal man kjøpe? Selv synes jeg at 5 Puttonyos «holder», med andre ord at jeg ikke har behov for noe mer sukker. 6 Puttonyos kan ha mer kraft, mer brenthet, mer konsentrasjon. Og gjerne dobbelt så høy pris.  Det er ikke alltid at mer av noe, nødvendigvis er bedre ettersom det går på balansen løs. Man mister også nødvendig friskhet og syre.

cvinkart-ungarn

Viner fra Disnókö

Disznókő Furmint 2015. Finnes ikke Norge.

Nydelig, krisp, litt urteaktig, en delikat syre – litt stikkelsbær. Middels munnvekt. Ikke så mye krydder. Minner litt om Albarinho. Estate Furmint. Denne har litt stein og mineraler. En modern, fin, frisk ungarsk hvitvin.

 1471302 Disznókö Tokaji Furmint Late Harvest 2013/15, 50 cl. Tokaj, Ungarn. Kr 169,90, Karakter: 5. Poeng: 84

Eksotisk frukt. Lett sødme, litt krydder litt druer og friske rosiner, nok friskhet. Ca 80 g sukker.

8059702 Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2007, Tokaj, Ungarn. 50 cl. Kr 299,90, Karakter: 6, Poeng: 93

Absolutt stunning, fløtete, edelsødme med meloner, aprikoser, oljete og fyldig.  Nok friskhet også. Er fortsatt litt igjen i Norge, men i ferd med å gå over til ny årgang nå, 2008. 165 g sukker.

 Disznókő 5 Puttonyos Aszú 2008. Karakter: 6. Poeng: 92

Litt brunere, 2008, men mye mer syre og litt tøffere og litt i frukten og litt mer kantete. Og mer konsentrert. Men vil bli like bra som  2007.

Disznókő 6 Puttonyos Aszú 2002, Kr 699,90, Karakter: 6, Poeng 94

Denne finnes i Norge I 2005-årgangen. 2002 har høy konsentrasjon, brun på farge, klart brunt epleskall og nedfallsfrukt, med innslag av tørkede, kandiserte frukter, appelsinskall, krydder, fat og veldig lengde.