Trimbach greier det lille kunststykket å gjøre sin Gewurztraminer lett, delikat, bare litt krydret – og ikke tropisk-tung. Hva det kan brukes til? F. eks en forsiktig røkt røkelaks. Eller en curry.

UKENS VIN: Trimbach Gewurztraminer 2015, Alsace, Frankrike.

 En forsiktig Gewurztraminer kan brukes til makiruller med chilimajones, men blir litt for aromatisk for en nigiri-sushi. Imidlertid dempes vinkrydderet av soyasaus. Foto: Trimbach. 

Det er en duft av 1970- og 1980-årene over en Gewurztraminer. Eller en Gewürztraminer, dersom det er tyske dråper det er snakk om. Vinkjøpere ville gjerne ha noe med skikkelig trøkk og smak og retning i munnen – kombinert med sødme. Dette var jo på de halvsøte tyske Rieslingenes tid. Da oppsto Gewurz-trenden som et livlig svar på det.

Vinene blir ofte sett ned på av viderekomne i vinens verden, for å være nybegynner-dråper. Men en godt fremstilt Gewurztraminer kan være et flott matfølge, noe jeg skal komme tilbake til.

Druen regnes å ha sitt opphav i Tramin i Syd-Tirol, men er vel mest kjent fra markene i Alsace i Frankrike og i Tyskland.

Gewurztraminer (vi får velge en av skrivemåtene), skiller seg ut fra svært mange andre vindruetyper. Bare ta utseendet. Mens de fleste hvitvinsdruer er grønne, er Gewurztraminer rødlig-gråe. Syrenivået er relativt lavt, og sukkeret og dermed alkoholnivået er høyt.

I tillegg er det ofte en svært tropisk-preget fruktighet over disse vinene, men bare hvis de er laget på fullmodne druer med høyt alkoholnivå. Det er gjort undersøkelser om hvorvidt det faktisk er sammenheng mellom de kjemiske bestanddelene i lukten på litchi-frukt og Gewurztraminer. Og det er det! Ifølge en undersøkelse publiserte i American Chemical Society i 1999, var det hele 12 like luktkomponenter. Hvis du er litt kjemisk orientert, så var det disse:

Cis-rose oxid, ethyl hexanoate/ethyl isohexanoat, β-damascenone, linalool, ethyl isobutyrat, geraniol, ethyl 2-methylbutyrat, 2-phenylethanol, furaneol, vanillin, citronellol og phenethyl acetat.

Skiller seg ut

Trimbach-familien. Foto: Trimbach.

 Gewurztraminer er en gang spøkefullt sammenlignet med livlige Can-Can-piker på en Cabaret i Paris som løfter pirrende på skjørtene og gir et livlig show, uten dypere mening. Men smaken kan skjerpes hvis jordsmonnet er riktig og innhøstingstidspunktet er gunstig, les: tidlig. Det er nok slik Trimbach i Alsace får frem de kjøligere elementene. Det er også andre produsenter som er gode på denne druen, men man kan alltid stole på at Trimbach leverer litt mer skrapete og slanke varianter. I hvert fall i basisvinen, som har vært på Polet siden Jura-tiden. Eller der omkring.

Matfølget er i Alsace – og i Italia i Syr-Tirol (Alto Adige) gjerne røkte slaktervarer. Pølser. Men i Norge har vi røkt laks. Dropp sennepssausen og bruk gjerne litt sitronsaft på røkelaksen, som da vil kunne være et ok matfølge.

Curry er ett av de asiatiske matslagene som kan få følge med en Gewurztraminer. Foto: Geir Salvesen

Et annet bruksområde er asiatisk mat. Grønn curry, f. eks. Krydret mat som ellers «stjeler» fruktighet og sødme fra vin. Men jo mer krydder, desto høyere bør restsødmen være.

Denne gamle kjenningen har nå skiftet årgang til 2015, en rik og varm årgang i Europa. Men også i denne har Trimbach greid å holde på det forsiktige.

789301 Trimbach Gewurztraminer 2015, Alsace, Frankrike. Kr 189,90 (basis) Karakter: 6, Poeng: 86 Stenberg & Blom AS

Veldig fin og frisk på duft, blomster. I smaken svakt lichiaktig, men uten å være så tungt tropisk i stilen, pære og diverse steinfrukt også