En billig og to mer eksklusive. Her er tre solide musserende viner til nasjonaldagen.
Ukens viner: Pongracz Brut MCC, Sør-Afrika, Henriot Blanc de Blancs Champagne, Moët & Chandon Impérial Rosé Champagne.
Pent trekløver av musserende vin til nasjonaldagen. Foto: Geir Salvesen
Valgets kvaler nok en gang. Denne gang gjelder det nasjonaldagen som vil bli feiret i merkelige tidsrammer, for første gang uten barnetog, folketog og sammenstimling av glade mennesker på offentlige steder.
Men i private hjem vil det fortsatt være feiring, og noe av poenget med å finne en god musserende til festbruken hjemme er at vi ikke trenger å snakke så mye om boblene, men mest om andre ting. Situasjonen, livet, tilværelsen med dette viruset, etc. Maten kan variere fra smørbrød til pølser og kamskjell og pizza og alt mulig rart.
Det fordrer viner som ikke stuper i møtet med maten. De må være litt robuste, samtidig med at de skal ha den finsligheten vi forventer av gode bobleviner.
Og i og med at 17. mai er denne helgen, må vi ha noe som faktisk står i polhyllene. Det gjør disse tre.
Henriot. Henriot er en særdeles velrenommert produsent, familiedrevet, som er kjent for kvalitet. Og relativt fornuftige priser, selv om Champagne alltid er smådyrt. De eier også Bouchard Père et Fils i Beaune, og satser på kvalitative forbedringer overalt. De vil ha lang lagring på gjærcellene for å gi et litt kremete preg, samtidig som vinene ikke skal miste friskheten. Blanc de Blancs, laget bare på Chardonnaydruer, har et mindre register å spille på enn en vanlig druemiks med de blå Pinot Noir og Pinot Meunier som vanligvis kommer i tillegg. Det mangler da røde elementer i duft og smak, men elegansen er det altså ikke noe å si på.
Henriot Blanc de Blancs. Foto: Geir Salvesen
5701101
Champagne Henriot Blanc de Blancs
Champagne, Frankrike Hvite fersken og ferskenkjøtt, mer enn epler, er hovedretningen her. Samler sammen mange Chardonnayer for å gi en eksotisk touch, fire på bunnfall. Fin og kompleks Champagne med stor eleganse. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff. 439,90 kr (basis) 91 poeng (terningkast 6)
Just Brands AS
Pongrácz. Mange er ikke klar over at Sør-Afrika er blitt en bra produsent også av musserende vin. De vinene som er laget på champagnemetoden, blir kalt MCC. Methode Cape Classique. Og druene er de samme som i Frankrike. Pinot Noir og Chardonnay, så ingen merkelige aromaer her, nei. 60/40 er for øvrig blandingsforholdet. Pongrácz er forøvrig en av Vinmonopolnyhetene i mailisten, der det ble satset på tre viner derfra.
Pongrácz er nykommer i mailisten på Vinmonopolet. Foto: Geir Salvesen
4651901
Pongrácz, Western Cape, Sør-Afrika
Lys steinfrukt, middels fyldig, innslag av eple og fersken. Ikke så kompleks, men passer til veldig mye. Passer til: Fisk, aperitiff, smørbrød, sushi og makiruller. 159,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 5)
Strøm AS
Moët & Chandon. Jeg må innrømme at jeg forbinder Moët & Chandon mer med masseproduserte Champagner enn med kvalitet. Hvis man skal se bort fra deres Dom Perignon, deres Vintage-varianter. Og deres Rosé-champagne. Champagne Rosé høres alltid flott og romantisk ut, men det lille oppholdet sammen med drueskallene som gir farge, gir også tannintendenser. Og det er balansen her som ofte gjør at en rosa Champagne kan bli bitter og mer egnet til matfølge enn som enkeltstående kosevin. Men deres Impérial Rosé synes jeg er helt utmerket, energisk, rød frukt uten munnsnurp av noe slag. Og den er i basisutvalget, kategori 4.
En bra rosé fra Moët & Chandon. Foto: Geir Salvesen
4137801
Moët & Chandon Impérial Rosé, Champagne, Frankrike
Frisk duft av jordbær og moreller, streif av rognebær også, klar og lang rødbærsfruktighet gjennom et elegant og friskt smaksbilde. God finish. Passer til: Aperitiff, fisk, lammecarré. 459,90 kr (basis) 90 poeng (terningkast 5)
Moët Hennessy Norge AS