I flommen av nye roséviner på det norske markedet har det aldri vært flere eller bedre enn i dag. Men det har heller aldri vært så mange dårlige og kjedelige. Men her er et par skikkelig gode varianter.

Ukens vin: Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2020

Det er sommer og tid for lettere matretter – som passer utmerket til en rosé. F. eks fra Provence. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Hvis det skulle finnes en slags nobilitet innen rosévinsfeltet, ville nok Provence ha vært i tet-sjiktet. De har også holdt på lengst med det. 2000 år, sies det. Den silkete, elegante frukten med bare et blush av farge og subtil frukt, omgitt av roser og fersken – og er det egentlig en rosévin vin drikker? – så der må vi se på den svake lakerosa- eller kobberbrune fargen. Så er verden konstruert slik at det er dem som synes dette er helt topp (bl.a. undertegnede) og dem som synes det blir for spakt (mange andre) og vil ha noe som har mer farge og som slår litt mer merkbart i munnen. Derfor tar jeg med to viner i dag. Noen vil til og med ha litt bringebærbrus over sine roséviner, men det står vi over her.

Correns er en liten landsby i Provence med en trang, liten hovedgate, en søt, liten elv der man kan bade om sommeren (Argens) skog, skogsblomster, valmuer, platanlønn-alléer og pittoreske hus i skjønn forening. I sin tid hevdet den seg å være den eneste vinlandsbyen i verden som konsekvent (nå sier de 95 prosent) driver med organisk jordbruk, biodynamisk. Croix de Basson kommer fra kooperativet der som ble startet i 1930 og som består av ca 30 medlemmer som har til sammen 180 hektar vinmarker. Det er jo ganske små plotter i dette området.

Denne vinen leverer det den skal som erketypisk Provence-produkt med harmonisk, fløtete, forsiktig antydet ferskenfrukt. Og kan brukes både som kosevin, grillvin, til gastronomi, kylling, pizza, etc, etc.

To gode ting til.

Den er rimelig. Mange har nå hoppet over 200-kronersgrensen. Og så er den i basisutvalget.

Sancerre Rosé

Det disse vinene fra Provence som regel savner, er det lille tanninbittet som man får i vinene fra mange andre steder. F.eks fra Sancerre-området. Sancerre er jo mest kjent for sin hvite, Sauvignon Blanc-baserte vin, men i skråningene rundt byen vokser det også mye Pinot Noir. Og den brukes blant annet til rosévin.

Herfra får vi en friskere stil, med mer markert rødbærsfrukt og altså det ørlille tanninbittet. Her har jeg valgt en vin fra Bourgeois, men det er mange andre gode.

Når det gjelder lagring av roséviner er dette en stil som vanligvis er laget for nå-konsum. Det er bare noen få, f. eks Domaine Ott i Provence, som lagrer vinene og som av og til legger til seg en litt pussig bacon-note på duft og smak. Men det er altså mulig. Da må den være litt strukturert i forkant. 

Et litt spesielt utseende på den Croix de Basson-flasken. Foto: Vinmonopolet.

8051501
Croix de Basson Côtes de Provence Rosé 2020, Provence, Frankrike

 En elegant, subtil rosa Provence fra biodynamisk dyrkede vinmarker rundt landsbyen Correns. Typeriktig roseduft og det røde på ferskenskallet, i smaken mild og harmonisk, streif av jordbær og moreller. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 179,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Robert Prizelius AS

Strukturert og syrefrisk rosa Sancerre. Foto: Vinmonopolet

5599601
Bourgeois Sancerre Les Baronnes Rosé 2020, Loire, Frankrike 

En aldeles ypperlig rosévin laget på Pinot Noir. Energisk syrlighet med streif av bringebær og solbær i smaken. Middels fyldig. Veldig liv i denne vinen og kan nesten brukes som en lett rødvin også. Til hvitt kjøtt og lignende. Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 209,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Just Brands AS