En fra Frankrike og en fra et område i Sør-Afrika du knapt har hørt om. Faktisk er bobleviner ett av de aller beste alternativene til tradisjonell, norsk julemat. Begge er i basisutvalget.

Ukens viner:

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2019, Frankrike

Twee Jonge Gezellen Krone Rosé Brut 2019, Sør-Afrika

André Delorme med sin Cremant de Bourgogne, holder til i landsbyen Rully i den sørlige delen av Bourgogne. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Ettersom mye av den norske julematen er tørket, saltet, lutet, røyket og lagret, vil den økte umami-faktoren i maten gjennom disse bevaringsmetodene stjele fruktsødme og sødme fra vinen som skal følge med. Det er slik dette henger sammen rent kjemisk. En idé kan selvsagt være å bruke rødviner med noe sukker igjen fra ripasso-metoder, f. eks fra Veneto i Italia. En annen og kanskje enda bedre idé er å bruke musserende vin som har ligget på bunnfallet en stund og som dermed har fått en umamifaktor i seg, i tillegg til at det er nok restsukker etter dosage til at de fint står til disse utfordrende mattypene. Spesielt pinnekjøtt. Også rakfisk er med. Ribbe noe mindre, men her veies det ofte opp med søtt tilbehør og industrilaget rødkål med mye sukker.

En annen faktor som teller til fordel for musserende vin er at de har friskhet – og syre – og at måltidet dermed virker mindre tungt. Syre renser også fint i munnen, og hjelper med fordøyelsen. Visstnok.

Delorme fra Frankrike

Delormes Blanc de Noirs har vært en slags gjenganger i mine julemattips. Grunnene er flere: Det er bra trøkk i den. Det er mye smak. Den er fyldig. Den er god til mat. Den har 18 måneder på bunnfall og 8-9g dosage. Og den har en grei pris.

Den kommer fra Bourgogne, det er en Cremant, altså en musserende fra Bourgogne med noenlunde samme drueslag som i Champagne. Pinot Noir er hoveddelen her med rundt 80 prosent, og så har den en del Gamay, som jo ligner en god del på Pinot.

I tillegg er den å få på absolutt alle polutsalg, ettersom den er i Kategori 1.

Delorme Blanc de Noirs Cremant de Bourgogne. Foto: Vinmonopolet

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2019
Burgund, Frankrike 

Dette er en smaksrik, rund og opulent musserende med tydelig kobberfarge, mer enn et hint av røde moreller og røde epler på duft, smaken er rund og rik, med vekt på røde bærslag, plommer, moreller. Fruktsødme i finish. Det gjør at den også tår til svært mange retter. Alt fra snitter og kylling til pølse og burger. Passer til: Norsk julemat, sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, småvilt og fugl, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitif, lam og sau. 184,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Beverage Partners Norway AS

Sør-Afrika og ute på landet

Naturskjønt og absolutt langt på landet ligger Krone i Tulbagh. Her skjenkes det opp i romslige glass. Foto: Geir Salvesen

Kanskje ukjent for mange er Sør-Afrika også i ferd med å svinge seg opp på boblefronten. Spesielt gjelder det musserende viner fra Franschhoek (Le Lude og Haute Cabrière) Hemel-en-Aarde (Ataraxia), Robertson og – Tulbagh!

Man skulle ikke tro det var så mye å hente på boblefronten fra det litt hete innlandet i Kapp-provinsen i Sør-Afrika. Men det er det. Graham Beck, som er en av de store kvalitetsprodusentene, holder til i Robertson Valley. Mens Krone holder til i Tulbagh. Det er et spesielt område nær ville fjell og villmark gjennom fjellene nord for Paarl til Worcester, og så vestover. Ganske varmt er det her, men plukking av druene om natten gjør at disse vinene beholder friskheten.

Jeg besøkte Krone på siste tur ned dit i fjor, og de har et flott smaksanlegg på toppen av bygningen hvor man kan sitte i skyggen og få duggete og fine bobleviner i store glass, som er på moten nå for tiden. (Av og til blir de nok litt for store, men bedre enn for små).

Vinmonopolet tok inn deres rosé tidligere i år, og den er det bra smakstrøkk i. Krone har også den «vanlige» som heter Krone Borealis Cuvée MCC Brut 2019 til kr 179, men den er i BU. MCC står for øvrig for Methode Cape Classique, som kan leses som: Champagnemetoden. Krone lager for øvrig bare årgangs-musserende.

Krone Rosé. Foto: Vinmonopolet

1413701 Twee Jonge Gezellen Krone Rosé Brut 2019, Sør-Afrika 

Oransje på farge, duft av appelsinskall, smak også, litt tørket appelsinskall, ganske uttrykksfull. Vellykket rosémusserende fra en god produsent i Sør-Afrika. Pinot Noir/Chardonnay 87/13 i forhold. 24 måneder må bunnfall. Kanskje mest en mat-musserende. Passer til: Norsk julemat, krydret/asiatisk/spicy, spekemat, and, lyst kjøtt, sushi / sashimi, bbq/grillmat, lam og sau. 184,40 kr (basis)85 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS