Så – la oss starte med et spørsmål: Hvorfor tror du en vin blir kalt Superior? Fordi den er superior? Som i VSOP Cognac? Nei, i dette tilfelle fordi den er fra Superior, Douro Superior, for å være eksakt. Helt opp mot spanskegrensen. Høyt oppe i kvalitet også.

Ukens vin: Crasto Superior 2018, Douro, Portugal.

Ok. Så er dette ikke fra den øverste delen av Douro, men det er fra Quinta do Crasto og deres evighetsbasseng på vingården og utleiedelen i den midtre delen av Douro-dalen. Vindruene vokser ved siden, under og over. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Jeg kan nevne flere forhold som gjør at en rødvin fra Douro og spesielt øvre Douro er et smart valg.

  1. Du kan få en vin med lagringspreg etter noen relativt få år. La oss si fra 5-6 år og utover.
  2. Du kan få en høykvalitetsvin.
  3. Til en rimelig penge.

Man skulle kanskje tro at rødvinene herfra får et kokt og ufriskt preg, gitt den knallharde heten og at jordsmonnet her bare er oppbrutt stein. Da jeg besøkte Crastos høytliggende vinmarker for en del år siden, Quinta da Cabreira, som den heter, så det mer ut som et steinbrudd, enn en vinmark. En slags gulbrun, skiferaktig stein, oppdelt i flak, nærmest.

Dette er vinmarken til Crasto Superior. Steinmark. Foto: Geir Salvesen

Men ufriskt? Nei, overhodet ikke. Det er noe merkelig med vinstokker. Gi dem det verste miljøet du kan tenke, hete, magert, steinrikt jordsmonn og opp av dette kommer det liflige, morellaktige dufter fra vindruens endeprodukt som man nesten ikke kan forklare.

Druemiksen i Crasto Superior 2018 er ca 1/3 hver av Touriga Nacional, Touriga Franca og Tinta Roriz, pluss litt til. Altså en helt normal sammensetning herfra.

Mange kjenner til ypperlige Casa Ferreirinha, som også henter druer ikke langt fra dette området, og også Ferreirinha lager ypperlige lagringsviner til en fin pris.

Miguel Roquette som er med i familien som eier Crasto, har flyttet til Brasil og jobber i vinbransjen der. Men under mitt besøk var han med rette stolt av nyplantingene her i den øverste delen av Douro-dalen. Legg merke til det golde landskapet rundt. Foto: Geir Salvesen

Crasto Superior. Foto: Vinmonopolet.

209101
Crasto Superior 2018, Douro, Portugal 

Konsentrert, mørk, morellaktig smak med god fruktsødme, mintaktige, glatte tanniner og en lang finish. 12 måneder på fat, men masse frukt har suget opp de fatene. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 205,90 kr (bestilling ) 87 poeng (terningkast 6)
Excellars AS