Til tross for navnet, False Bay, er det bare ekte godsaker i denne ekstraordinært gode billigvinen fra Sør-Afrika.

Ukens vin: False Bay Chenin Blanc 2021, Western Cape, Sør-Afrika 

False Bay Chenin Blanc er en vintype som går til det meste av mat, inklusive salater slik som her. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Når man har med ekstreme budsjettviner å gjøre, flasker som koster under 150 kroner, er det vanligvis ett spørsmål som dukker opp: Er det nok smak og kvalitet og konsentrasjon i den til at det er noe poeng i å kjøpe dem, hvis man bare ikke er ute etter det billigste og ikke bryr seg om kvaliteten? Når det gjelder denne, False Bay Chenin Blanc 2021 er svaret for meg nesten oppsiktvekkende: Hva er det egentlig den mangler? Den mangler selvsagt høy prislapp, men ellers vet jeg sannelig ikke. Det er en fyldig vin, den har en rik plommefrukt, den er flerdimensjonal, den har en ypperlig friskhet. Den har til og med litt saltaktig mineralitet. Den har alt det man trenger for en dagligvin. Eller en vin man kan helle på karaffel og servere til gjester i helgen og late som om det er noe annet og mer eksklusivt.

Jeg har kjent til denne vinen i noen år nå, den er laget av velrenommerte Waterkloof i Somerset – som er en av de få helt biodynamisk anlagte vinprodusentene i Kapp-provinsen. Navnet False Bay henspiller på den 4 mil lange stranden som går øst-vest, bl.a. under de veldige township’ene og som fikk det navnet fordi et skip som dro inn der for mange år siden, trodde de var havnet i Cape Town, men så var det altså ikke riktig. Inn fra sør over den lange sandstranden og oppover mot vinmarkene i Stellenbosch blåser det kontinuerlig avkjølende vinder. Og det er dette som gir den fine friskheten og den mer langsomme aromatiske oppbygningen av druene.

I tillegg er det brukt langsom naturlig gjæring på egne gjærceller, faktisk et halvt år, sier produsenten. I tillegg kommer druene fra gamle vinstokker! Det er jo en ekstra bonus.

Noe særlig mer trenger man vel egentlig ikke å vite. Bortsett fra at smaken og fylden og fruktigheten gjør den egnet til de fleste hvitvinstrengende matretter. Alt fra skalldyr til svinekjøtt og kylling. Krabbesesongen? Absolutt. Den også.

Slik ser den ut, False Bay Chenin Blanc. Foto: Vinmonopolet.

1502801
False Bay Chenin Blanc 2020-2021, Western Cape, Sør-Afrika En budsjettvin med høy kvalitet på druematerialet. Gulgrønn på farge, på nesen plommefrukt og sitrus, i smaken litt plommefrukt i grønn retning, omgitt av fylde, lengde og overraskende kompleksitet. Mineraler i finish. Frisk, også. Over 6 g syre pr liter. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, salat, pizza / pasta, skalldyr, spicy, spekemat, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker. 149,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 6)
Red & White AS