Weingut Georg Breuer har lenge laget hvasse og fremfor alt tørre Rieslingstiler fra Rheingau. Det gjør de fortsatt, med Theresa Breuer som frontfigur.

 

Theresa Breuer hos Weingut Georg Breuer i den biodynamisk dyrkede vinmarken Berg Schlossberg nær Rüdesheim am Rhein, Tyskland. Byen Bingen ligger på den andre siden av elven Rhinen. Foato: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Veldig mange norske vinimportører har kastet seg på Rieslingtoget. For å tilfredsstille norsk hunger etter delvis sukrede tyske dråper. Men det begynner kanskje å bli nok nå?

Noen produsenter har vært med lenge, slik som Weingut Georg Breuer i Rüdesheim. Eiendommen er nå drevet av Theresa Breuer sammen med broren Heinrich etter at faren Bernhard brått døde i 2004. Bernhard var mannen som på 1980-tallet var instrumentell i å få til et annet klassifikasjonssystem enn det gjengse gjennom det såkalte «Charta-systemet». Der prøvde man prøvde å premiere tradisjonelle toppvinmarker slik at kvalitet ikke var ensbetydende med mengden sukker i vinen. Det har nå blitt erstattet av Grosses Gewächs. Men Breuer var tidlig ute med alternativer.

Vinmarker fra bunn til topp nær Rüdesheim. Foto: Breuer

Man har alltid kunnet stole på at Breuers vinstil vil være på den tørre siden smaksmessig. Men det betyr ikke at det ikke er restsukker. I ukens vin er det rundt 8 gram pr liter. Men dette må ses i forhold til syrenivået som er nærmere 9 g pr liter. Da må det restsukker til for å balansere ut den syren. Hemmeligheten er å få syre og sukker til å integreres og ikke at de henger i hvert sitt hjørne i vinen.

Ofte vil det være tilfelle i noen svært unge Rieslinger, men som regel kommer de to kreftene alltid sammen senere i livsløpet etter lagring.

Breuer eier toppvinmarker både i Rüdesheim og sidedalen Rauenthal. I Rauenthal har Breuer monopol på marken Nonnenberg, for øvrig.

Ukens vin er en lettere variant enn Nonnenberg, men like fullt en vin man kjenner har en god smaksmessig dybde. Og så koster den under 200 kroner.

Rauenthal Estate Riesling fra Breuer. Foto: Vinmonopolet

9153601 Georg Breuer Rauenthal Estate Riesling 2017, Rheingau, Tyskland. Kr 198,90, Karakter: 6, 86 poeng

Lekker og mineraldrevet Riesling med god dybde i smaken, eple og sitron i aroma- og smakselementene. Middels til god fylde. Men den har det lille ekstra i pådraget, som kjennetegner kvalitetsviner. Breuer har lav avkastning på druene. I 17-årgangen kjenner vi mer tropisk frukt, litchi, spesielt. Passer til: Aperitiff, fisk, skalldyr, sushi.

Einar A. Engelstad