Postet 28. Des. 2016 Et merkelig år, 2016. Enten kan vi skåle for å glemme, huske eller håpe på et bedre år neste år. Her er fire gode musserende i basisutvalget og fire topp-sjampiser.

cristal-flasker-redusert

Hadde jeg bare ett valg, ville det kanskje vært Cristal. FOTO: Geir Salvesen

Frankrike er fortsatt best på den musserende fronten. Topp-champagne har jo ikke sin like. Men i den mer kjøpbare enden – under 200 kroner – er konkurransen hardere. Og tilbudet stort. Her er fire godbiter:

3817701 Fratelli Berlucchi Casa delle Colonne Franciacorta Brut Riserva 2009, Lombardia, Italia. Kr 199,90, Karakter: 6, Poeng: 86. Basisutvalget.
Er du på jakt etter en moden Champagne med lagringskarakter? Vel, dette er ikke en Champagne, men en veldig bra kopi. Krydret, gul, eplefruktighet med melne epler, varm brødbakst og veldig lengde. En kraftplugg. Går fint til mat. Eller som en litt kraftig aperitiff.

2197401 Ligier Crémant de Jura Blanc de Blancs Brut, Domaine Ligier, Jura, Frankrike. Kr 179,60, Karakter: 6-, Poeng: 84. Basisutvalget.
De musserende vinene fra Jura er kanskje ikke på topp i eleganse, men i smaksintensitet så absolutt. Altså: Mye smak, gyllent, melent eple med krydder og god lengde. Nøtter i finish. Kremete i stilen. Fyldig og god, med lav sukkerrest, bare 5 g per liter. All round-vin.

9099801 Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2014, Bourgogne, Frankrike. Kr 169,90, Karakter: 6, Poeng: 83. Basisutvalget.
Musserende viner fra Bourgogne er noe av det nærmeste man kommer Champagne. Samme druetyper brukes. Og Delorme har slått seg inn på det norske markedet med en musserende som har det lille ekstra for prisen. På duft får du et svakt baconstreif fra en årgang som ellers er lys kobberfarget. Røde epler og rødt epleskall, er fremtredende elementer. Laget på 100 prosent Pinot Noir, noe som gir god smaksstøtte.

sossusvlei8redusert

Graham Beck musserende smaker godt både i Namibia (Sossusvlei, bildet) eller i Norge. FOTO: Geir Salvesen

5423701 Graham Beck Blanc de Blancs 2011, Western Cape, Sør-Afrika. Kr 185,-, Karakter: 5, Poeng: 85 Basisutvalget.

Frisk, fint balansert musserende med klar eplesmak, streif av brødbakst, krydder. Tørr. Behagelig finish.  All round-vin med passe fruktsødme og ikke for syrlig finish.

Hvis du virkelig vil slå til

De tre topp-champagnene regnes vanligvis for å være Krug, Roederer Cristal og Dom Perignon. I tillegg vil jeg mene at Taittinger Comtes de Champagne, Laurent Perrier Grand Siecle er flere gode toppkandidater. Og når jeg først er inne på det: Bollinger, Pol Roger, Henriot, Jacquesson, Delamotte – å, det er mange, der ute. Mange flere.

Hva du velger, avhenger selvsagt av lommeboken. Og hva du skal bruke den til.

Generell kos uten påkjenning av høy syre-virkning? Roederer Cristal.

Kraftig, krydret, fyldig smak med melne epler og skikkelig konsentrasjon? Krug.

Det finslige, mer elegante? Dom Perignon.

mussa1
Krugs standard Grande Cuvee er noe av det aller beste. Foto: Geir Salvesen

354501 Krug Grande Cuvée Brut, Champagne, Frankrike. Kr 1300,-, Karakter: 5+, Poeng: 93. Bestillingsutvalg.
Krugs basisvin er kraftige greier, blant annet på grunn av gjæring på eikefat.
Lys gyllen på farge, fine bobler, røstede nøtter og brødbakst og krydder på duft og smak, moden, sitronaktig midtsmak med en kremet, lang finish. Mye smak, mye friskhet, perfekt balanse. Bruk: Fin matvin, til eksklusiv fisk og skalldyr.

232101 Dom Pérignon Brut 2006, Champagne, Frankrike. Kr: 1200, Karakter: 5-, Poeng: 92. Bestillingsutvalg.
Dom Pérignon er alltid en årgangsvin og er vanligvis mer delikat enn Krug og Cristal.
Fin mousse, på duft grønne epler, med eleganse i hovedsetet, litt svakt urteaktig. Stein i bunnen. Ganske kjølig årgang. Trenger faktisk noen år til i kjelleren. Litt fetere når den varmer seg i glasset.

5541001 Laurent Perrier Grand Siècle Brut, Champagne, Frankrike. Kr 1149,-, Karakter: 6. Poeng: 93
Bestillingsutvalget.

Det er mange gode Champagnemerker. Men her får du et veldig skyv i smaken med en slags tolags smak med friske, grønne epler på den ene siden, og et kjeksaktig lagringspreg på den andre siden. Utmerket både som aperitiff og matvin.

6200901 Louis Roederer Cristal Millesimé 2007, Champagne, Frankrike. Kr 1790,-, Karakter: 6. 95 poeng. Bestillingsutvalg.
Det henger alltid en duft av russisk mafia og hip-hop-bling rundt dette merket. Kanskje det skyldes at Cristal alltid er så utrolig åpen og imøtekommende. 2007 har noe mer Chardonnay enn vanlig slik at miksen nå er 58/42 Chardonnay/Pinot Noir. Det gir i hvert fall en eple/fersken-miks på duft og smak, og en lekker mineralitet i underkant som gjør at det ikke blir for mye trøkk i fronten.
Hvis du vil ha det subtilt og forsiktig og syrlig, så hold deg unna denne.

 cristal-flasker-redusert