Et nyhetsslipp med flere interessante og prisgunstige viner, må bli konklusjonen på nyhetsslippet som kommer fredag 5. juli. Noen flotte, oversjøiske Chardonnay’er trekker opp.

Røde Pinotage-viner fra Sør-Afrika er ett av satsingsområdene i dette slippet. Her er vinmarker i Swartland. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Postet 3. juli 2019. Vinmonopolet har fått kritikk for å ha vinklet seg ut med merkelige og bisarre valg den siste tiden. Det kan man vanskelig si om dette slippet. Det har noen små nisjer, som noen av mine vinkritikerkolleger synes er kjedelig. For meg fungerer det stort sett bra. Det er også mye rimelig og godt. Rimelig i relativ, norsk forstand. Men det vil si fra 130 til 200 kroner.

Nedsiden er noen forferdelige pappviner i Testutvalget som Vinmonopolet selv ikke har hatt noe med å gjøre. (og et par gode). Styr unna.

Siden det er sommertid og interessen for bestillingsutvalget vanligvis er lavere enn ellers, konsentrerer vi oss om nyhetene i basisutvalget.

Satsingsområdene er sentrale vintyper som passer årstiden og en lommebok i sommermodus.

Oversjøisk Chardonnay fra New Zealand, Australia og USA fungerer riktig så bra. En herlig variant fra Patagonia helt sør i Argentina, er en av dem.

Denne gang er det også satsing på rødvin fra Sør-Afrika. Pinotage-druen, som er en krysning mellom Pinot Noir og Cinsaut, har falt ut av motebildet – i den grad den noensinne har vært inne i det. Vinstokkene er også utsatt for sykdommer og virus. Håndteringen av druematerialet har heller ikke vært optimalt. Bortsett fra noen få superprodusenter, slik som Kanonkop i Stellenbosch. Som burde ha vært med på dette slippet, men som ikke er det.

Polet har valgt flere typer av Pinotage for å illustrere forskjellene og det er et bra og interessant grep.

Så har man også tatt følgen av at det opprinnelige druematerialet var Pinot Noir og har presentert en variant fra B Vintners, som er for hard og metallisk. Og en fra interessante Ataraxia ute i Hemel-en-Aarde i Walker Bay-distriktet. Den er overeiket.

Så er det noen små, billige godbiter her og der. En fin, terroir-korrekt rosévin fra Murgo på vulkanen Etnas østside på Sicilia.

To varianter fra Castel del Monte på Italias støvelhæl i Puglia. Fine, fyldige, fruktfleskete og rimelige viner. Det er pussig hvordan noen områder havner i glemmeboken. Men her får du fyldige og saftige viner som passer til alskens sommermat. Lave på tanniner uten å være slappe.

Vermentino di Gallura er en strålende hvitvin fra Sardinia.

Og så er det et par gode bokseviner også!

Dette retro-futuristiske anlegget i Mendoza tilhører Zuccardi som også stiller med en overraskende billig-musserende laget på Pinot Noir. Foto: Geir Salvesen

Musserende

11032901
Santa Julia Brut , Mendoza, Argentina. 

Musserende i priskjelleren. Pinot Noir-basert, billig musserende fra områdene rundt Mendoza med svakt rødbærsskjær, kirsebær og bringebær. Fyldig og grei og enkel vin som gjør jobben. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, fisk, aperitif, sushi / sashimi. 133,– kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
Excellars AS

Hvitvin

10431401
Verum Patagonia Chardonnay 2017, Patagonia, Argentina 

En liten fulltreffer er denne fra Patagonia. Konsentrert og fyldig Chardonnay, uten å være for svær. Tydelig moden fersken- og steinfrukt, nøtter og smør også, nesten som om man skulle være i Meursault, men frukten er litt mer tropisk i stilen. Veldig allsidig vin. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 154,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Excellars AS

Verum Chardonnay. Foto: Produsenten.

8095601
Chanin Sanford & Benedict 2016, California, USA 

Absolutt nydelig Chardonnay fra vinpionerene i Santa Rita Hills. Ferskenkjøtt, med hint av delikat eik, nesten litt kremete preg som trolig kommer fra 15 måneders opphold på bunnfall. I forhold til hvite burgundere på tilsvarende prisnivå er dette nesten knock-out. Passer til: Sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 409,90 kr (basis) 92 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

10954701
Glover Zephyr Chardonnay 2018, Marlborough, New Zealand.

 Igjen en edel Chardonnay som er pent kalibrert med sitrustoner oppe i eplefrukten. Fat og nøttepreg, men i avdempet mengde. Fin og lang. Men litt mer fatpreget enn Babich Chardonnay. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 219,80 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Best Cellars AS

10876301
Shelly Bay Chardonnay 2017, Marlborough, New Zealand. 

Sydfruktig på duft, før en intens, sødmefull – men ikke munnuttørkende – fatsmak slår til. Vanilje, nøtter og fat. Men altså ikke for fatdominert. Mer som et krydder oppå en gul sydfrukt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 209,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

11022601
Branu Vermentino di Gallura 2018, Sardinia, Italia. 

Dyp gul. Energisk, smaksrik og nærmest intens vin fra Sardinia, laget på Vermentinodruer. Fersken og eple på duft og smak, også litt brent kjerne i smaken. Fyldig og kraftig, med 13,5 vvolumprosent alkohol. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost.169,90 kr (basis) 85 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

11021201
Talai Berri Txakolina 2018, Baskerland, Spania. 

Bra, krisp og frisk vin med mye energi, dropsaktig rips, avrundende alkohol. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 174,90 kr (parti) 84 poeng (terningkast 5)
Concealed Wines NUF

Rødvin

Manuell punch-down hos Kanonkop som de fleste regner som den beste Pinotage-produsenten i Sør-Afrika. Men som glimrer med sitt fravær i dette slippet. Foto: Geir Salvesen

11027501
Longridge Pinotage 2018, Stellenbosch, Sør-Afrika. 

Preg av varme, modne, røde, syltede bær og plommer. God lengde, leskende og frisk fruktighet. Litt Pinot Noir-aktig i preget. Mynte også. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau. 265,– kr (parti)87 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

En fornuftig, moderne Pinotage. Foto: Vinmonopolet.

11021501
Radford Dale Vinum Pinotage 2018, Coastal region, Sør-Afrika. 

Fin representant for den nye stilen av Pinotage. Mer saftighet og frukt, litt mint- og lakrisaktig, syltede røde bær. Også litt mørk frukt er med. Krydder i finish. Ikke for svær. 13,5 volumprosent alkohol. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, lam og sau, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 184,90 kr (basis)86 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

11021401
The Winery of Good Hope Pinotage 2018, Coastal region, Sør-Afrika. 

Mye godt å si om denne. En ganske elegant Pinotage med moden bærsmak, kanskje mest i rødbærsretning. Et fyldig, litt krydret midtparti og lakris som henger i sent i finish. Er litt mer rustikk i slutten, enn starten skulle indikere. Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat.150,– kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Unico Real Wines AS

10989401
Seriti Pinotage 2018, Western Cape, Sør-Afrika. 

Energisk, mørkbærsfruktig, billig Pinotage med streif av urter og lakris, litt bitterhet i finish. Men mye smak. Passer til: Storfe, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 127,– kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
Top Cellars Wine Import AS

10634501
Sandhi Sta Rita Hills Pinot Noir 2016, California, USA.

 Sødmefull fruktighet på duft, som strammer seg opp med fat og tanniner i smaken. En såkalt strukturert Pinot Noir med ung frukt, til tross for alderen. Mye energi i den med miks av mørke og røde bær. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau. 299,90 kr (basis)87 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS

11039301
Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2017, California, USA. 

Ren, deilig Pinot-frukt med fruktkjøttaktig miks av mørke og røde bær, streif av lakris. Men alt i en pen, konsentrert innpakning. 14 måneder på franske fat, og det slår noe igjennom men ikke slik at vinen er fatdominert. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam og sau, lyst kjøtt, ost. 278,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

977201
Elgin Vintners Pinot Noir 2017, Elgin, Sør-Afrika.

Syltet rødbærsfrukt, pepper og krydder, saftig også. Mangler kanskje en klarhet i vinen, men ellers mye smak. Fatlagring er ikke oppgitt av produsenten. Men den virker mest primærfruktig og fersk. Urter også. Mye uttrekk i smaken. Passer til: Storvilt, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 229,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 5)
Wine 4 You AS

5144001
Gorgo Bardolino 2018, Veneto, Italia. 

Litt dropsaktig solbærfrukt på duft og smak, her er det en druemiks som skal si en lett – men ikke tynn – sommerlig vin med saftighet og friskhet i hovedrekken, sammen med sjarmerende frukt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat.139,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

God og rimelig rødvin fra Sør-Italia. Foto: Vinmonopolet

11037201
Torresanta I Filari Castel del Monte 2017, Puglia, Italia.

 Kjølig, mørk – men moden bærfrukt og plomme. Her er det også med Aglianico på 30 prosent i tillegg til 70 prosent Nero di Troia. Aglianico bidrar med et pent lite tanninbitt, men ikke for mye. Flott vin. Billig og en ukludret vin. Bare ståltanker. Litt avrundende restsukker med ca 5 g pr liter. Passer til: Bbq/grillmat, salat, pizza / pasta, storvilt, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.148,– kr (basis) 84 poeng (terningkast 6)
Servco

11038601
Conte Spagnoletti Zeuli Castel del Monte 2018, Puglia, Italia. 

Behagelig, moden, svakt varm og mørk plommefrukt med kledelig krydder, et smaksbilde mest på den mørke siden. God lengde og veldig god pris. God til grillen. Svakt bitter i finish. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, småvilt og fugl, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost.125,– kr (basis) 83 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

355801
Marques de la Concordia Crianza 2016, Rioja, Spania 

Mørk, svakt fatpreget og lakrisaktig fruktighet med litt lagringspreg. Tradisjonell stil, kanskje med litt mer frukt, mørk frukt, med tiden. Mange vil nok like denne stilen. Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat. 139,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 5)
The Haciendas-Company AS

Bokseviner

11032806
Les Deux Vallées Anjou Blanc en Terrasse 2018
Loire, Frankrike Fin liten sitrussnert på duft, samme i smak. Gul, moden frukt, svakt mango og grønne epler, fedme i midtpartiet. En hvit boksevin fra Loire. Vinens generøsitet og fylde gjør det lett å matche den til vanskelig mat, slik som reker. 4 g restsødme runder den av. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 479,90 kr (basis) 82 poeng (terningkast 6)
Haugen-Gruppen AS

2851506
Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas 2017, Spania. 

Ørlite sulfitt på duft først, etter lufting kommer det en interessant konsentrert, svakt sødmefull fruktighet, mørk bærfruktighet, litt anis også. God lengde. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, lam og sau, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 449,90 kr (basis) 83 poeng (terningkast 6)
Matchless Spirits AS

Denne artikkelen publiseres også i nettutgaven til Norske Vinklubbers Forbund.