Jeg har hatt mine tvil rundt australiernes evne til å lage god Pinot Noir. Man finner noe i Victoria og på Mornington Peninsula sørover fra Melbourne. Men at det skulle dukke opp en frisk kandidat fra New South Wales med palmer og surfing ute langs kysten og korallrev og haier, er nesten over min begripelse. Nøkkelordet er høyde over havet.

Ukens vin: Philip Shaw The Wirewalker Pinot Noir

Høyfjells Chardonnay og Pinot Noir fra Australia. Det er ganske spesielt! Og vinene er bra og har nok friskhet. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Man forbinder simpelthen ikke kjølighet med Australia. Heller helveteslignende varmebølger. Eventuelt fulgt av en oversvømmelse. Men da jeg landet en gang i Adelaide midtsommers og det var bare 14 grader og hard, sørlig vind, skal jeg hilse og si at man fikk snudd om litt på forventningene. Forholdene er ikke alltid som man skulle tro.

Men det som man vanligvis kan si som sannhet om Pinot Noir er at det er en pirkete vindrue. Hvis den ikke får det som den vil ha det, blir det enten noen sure, umodne og grønne bær hvis det er for kaldt (tidligere tiders tyske Pinot’er), eller noen dvaske, varme, syltetøyspregede viner.

Philip Shaw startet med å vaske flasker hos Penfolds utenfor Adelaide da han var 12 år gammel i 1959, før han ble ansvarlig vinmaker for det mektige Southcorp-konsernet som blant annet innbefatter Penfolds og Rosemount. En veldig hyggelig kar, som så mange australiere, har han hatt det beste utgangspunktet for å gå sine egne veier og utvikle noen spesialviner som ikke er så befengte med varme som mange andre. Hemmeligheten ligger blant annet i høyden. 900 meter over havet ligger disse vinmarkene på, og selv om vinmarkene ligger i New South Wales (det gjør også Hunter Valley) gjør høyden over havet og temperaturforskjeller mellom natt og dag at vinene fremstår som friske. Jordsmonnet er også interessant. Dette er gammel vulkangrunn med oppmalt lava og pimpstein, og det gjør også at vinen får en liten nerve som mange andre ikke får fra varmere deler av Australia. Stedet heter for øvrig Koomooloo, som nok er av aboriginsk opphav. Det ligger i fjellene sørøst for hovedstaden Canberra.

Et hyggelig, lite smakerom med uteområde kan du også regne med hos Philip Shaw hvis du kommer på de kanter. Foto: Produsenten.

I dag er det sønnene til Philip, Daniel og Damien Shaw som står bak vinmakingen. Daniel har solid erfaring, blant annet fra opphold i Bourgogne og Chianti. I tillegg til flere jobber rundt om i Australia.

Her er et kart over Australias vinområder.

Vingården til Philip Shaw ligger i øst, like ved Australian Capital Territory, altså Canberra-området.

Her har jeg tatt med bare Pinot Noir-versjonen, men Chardonnay’en er bra, den også. Sitrus- og epleaktig friskhet. Men det er så mange som lager god Chardonnay for tiden.

Philip-Shaw_TheWireWalker

The Wire Walker Pinot Noir fra Philip Shaw. Foto: Vinmonopolet.

5942301 Philip Shaw The Wirewalker Pinot Noir 2021, New South Wales, Australia Purpurfarge. Syrligsøt duft, tydelig røde bær, rips og bringebær. Midtpartiet er middels fyldig, med klar, klingende rødbærsfrukt, krydder og integrerte tanniner og dempede tanniner i finish. Ikke noe for varmt over denne australieren, nei. Passer til: Pizza / pasta, småvilt og fugl, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 219,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 5)
World Wines as