Vanligvis er det slik at vinprodusenter med enorme kvanta ikke helt greier å vise kvalitet gjennom hele spekteret. Slik er det ikke med australske Penfolds. Deres introserie – Koonunga Hill – viser det. Til ribbe passer den også.

Ukens vin: Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2019

Koonunga Hill-vingården til Penfolds i Barossa Valley, Australia.

Dette er en av vinmarkene i Barossa Valley hvor Penfolds henter sin rimeligste rødvin fra. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Helt siden jeg begynte å reise til Australia på vinbesøk for over et kvart århundre siden, jeez som tiden går, har jeg undret meg over dette: At den billigste rødvinen fra Penfolds er så allsidig i bruk. Den har både nok fruktsødme og pondus til å håndtere rike retter, slik som ribbe og oksekjøtt. Så har den også en struktur som gjør den egnet til lagring. Så er tanninene så avslappede at det faktisk er mulig å ta den foran peisen også. Og: Det er faktisk mulig å stappe den i kjelleren og glemme den en ti års tid. Og få lagringsaromaer i enden. Alt for en pris av 142,90! Det burde nesten vært to utropstegn bak der, fordi det skulle egentlig være umulig.

Geir Salvesen Vinspalten Penfolds Koonunga Hill 1976-årgang

Dette var den første flasken fra Penfolds med Koonunga-navnet. Fra 1976. Den gang «stjal» man det britiske uttrykket for Bordeaux. Foto: Geir Salvesen

Den var en av nyhetene i testutvalget nå i november og er dermed aktuell for kjøp i basisutvalget.

Vinen er en miks av Shiraz og Cabernet Sauvignon, der Shiraz-innslaget gir fruktighet og Cabernet gir fasthet og passe med tanniner.

Selv om bildet over viser en vinmark som heter Koonunga Hill, er det vanlig å mikse druer fra forskjellige vinmarker og områder. Denne vinen har frukt fra fire forskjellige områder. Først og fremst Barossa, McLaren Vale, Langhorne Creek og Padthaway.

Også flaggskipet til Penfolds – Grange – er laget på samme måte med viner fra vinmarker spredt rundt om. Det er jo et konsept som er ganske fremmed for europeere. Som satser på appellasjoner og enkeltvinmarker som kvalitetsmarkører.

Flasker med Australias kultvin, Penfolds Grange. De ligger i monter i Penfoldsmuséet i Magill, Adelaide

Her er Australias mest berømte vin – Grange – fotografert på Magill Estate utenfor Adelaide. Foto: Geir Salvesen

3017801 Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2019
South Eastern Australia.

Fioler og mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt, med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Sjokolade, nøtter og urter er med også. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. En flott all round vin, og veldig billig fortsatt. Faktisk billigere enn i fjor. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 142,90 kr (test) 84 poeng (terningkast 6)
Treasury Wine Estates Norway A