Høst. Lam. Vilt. Kjøtt. Noe varmt og proteinrikt på tallerkenen. Passer vel da utmerket med en Babydoll i glasset. For navnet skjemmer ingen?

Ukens vin: Babydoll Limited Release Pinot Noir 2019, New Zealand

Central Otago på New Zeland har et helt spesielt landskap med fjorder og fjell som av og kan ligne litt på Norge. Men her er det druer, i stedet for epler og hvete. Foto: New Zealand Winemakers Inc, bilde fra Misha’s Vineyard.

Geir Salvesen

En av polnyhetene nå i september var vinen med det absolutt pussige navnet Babydoll. Før i tiden ble navnet brukt om tynne, halvveis gjennomsiktige neglisjeer som fristerinner på 1950- og 60-tallet kunne ikle seg. Kanskje i dag også. Akkurat her, med denne vinen fra New Zealand, er forklaringen mer prosaisk. Men kanskje like søt. Det dreier seg om små lam som går og gresser mellom radene av vinstokker, men som er for små til å spise av druene som henger lenger oppe. Derav også produsentnavnet Babydoll Wines.

Et babydoll-lam. Foto: Produsenten.

Her skal vi umiddelbart hoppe over til selve produktet, som altså er en New Zealand Pinot Noir fra Central Otago i sørvest på Sørøya, hvis det sier deg noe. Nordøya er varmere fordi den ligger nærmere ekvator. Sørøya er kjøligere, men i fjordarmene i Central Otago blir det varmt om dagene og kjøligere om nettene. Ideelt for Pinot Noir.

New Zealand er blitt en av hovedleverandørene av fornuftig prisede Pinot Noir-varianter. Stilen i denne vinen gir et anstrøk av høst. Og det passer fint når vi har lammekjøtt og vilt på tallerkenen. Denne vinen har ikke vært fatlagret, og frukten er pur og primær. Men også litt moden.

Små lam klipper plenen under vinstokkene. Det er poenget bak denne originale etiketten fra Babydoll Wines. Foto: Vinmonopolet.

12943801 Babydoll Limited Release Pinot Noir 2019, New Zealand 

Høstlig Pinot Noir med varm skogsbunn, lær, lakris, krydder oppå jordbær på duft. Myk, litt utviklet, smak med varme mørke og røde bær. Ganske spesiell vin som passer til småvilt. Middels fyldig. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, and, svinekjøtt, lam og sau. 169,90 kr 85 poeng (terningkast 5) Basisutvalget.
World Wines as