Postet: 6. august 2017. Jeg er sjelden blitt så overrasket over en Champagne som da jeg smakte Leclerc Briant for første gang denne helgen. Sjokkerende god. Biodynamisk fremstilt er den også, pussig nok.

Et pent trekløver. Dette er ekstraordinære saker. Foto: Geir Salvesen

Joda, det er mye god Champagne uti der. Mye halvgod og halvdårlig også. Kjedelig, til nød. Champagne er langt mot nord, druene har ofte vanskelig for å bli modne. Det regner. Det er kaldt. Så da jeg hørte om at det var en produsent som i hele etterkrigsperioden hadde drevet med økologisk og biodynamisk dyrking av hele sitt druemateriale, lurte jeg selvsagt på om de hadde en skrue løs. Ingen fornuftige mennesker vil kjøre biodynamisk dyrkning med preparater og månefasehøsting og tapping og ingen kjemisk sprøyting etter full Rudolf Steiner- oppskrift i en så kaldt og marginalt område, tenkte jeg.

Vinmaker Herve Jestin (t.h.) snakker med en av drueplukkerne hos Leclerc Briant. Foto: S.CHAPUIS

Men – på frukten skal treet kjennes – som skrevet står.  Man må jo være litt åpen. Så – vi heller i Brut-versjonen først. Intens boblevirksomhet i glasset. Det fosser opp. Og det dufter noe så grassat av godsaker. Jøje meg – det var duften sin det. Og smaken – drar på og drar på. Vilje til uttrykk er bare fornavnet her. Den kombinerer rikdom med eleganse, konsentrasjon med noe eterisk og det er jo det de aller beste Champagnene gjør. De halvgode kan være friske og elegante, men så er det det beste man kan si om dem.

I tillegg – her er det ikke noe juksesmak i form av sukker-overload. Brut-versjonen har bare 4 g pr liter, noe som er helt på grensen til Extra Brut. Den er så sprutfull av frukt at man ikke kjenner hvor tørr den er.

Fatprøver. Huset gjærer basevinen på velbrukte eikefat. Foto: S. Chapuis

Enda mer mirakuløs er deres Blanc de Noir, laget på 100 prosent Pinot Meunier. Meunier er som regel bare en støttedrue. Ingen hausser den opp. De fleste produsentene satser på Chardonnay og Pinot Noir, og Meunier er med for å gi struktur og fylde. Og hvis den ikke er moden, vil den gi tanninvirkning. Men den har en fordel: Den blomstrer senere – og modner tidligere – enn Pinot Noir som den er i slekt med. Det betyr at den unngår frostnettene tidlig på våren og kalde, regnfulle høstdager.

Ikke bare lager Leclerc Briant en 100 prosent Pinot Meunier. Den er også fremstilt av biodynamisk dyrkede druer. Og som om ikke det var nok, lager huset den også i en knastørr, zero-dosage variant! Den kombinasjonen finnes ellers ikke, etter det jeg vet. Men jeg vet jo ikke alt. Og den smaker pussig nok ekstremt bra. Litt rødbærsfrukt og eple i et harmonisk, rikt smaksbilde.

Vinmarkene hos Champagne LECLERC BRIANT. Foto: S.CHAPUIS

Leclerc Briant startet opp i 1872 da en kar ved navn Lucien Leclerc fikk vinmarker som medgift da han giftet seg med sin kone Adèle i landsbyen Cumières nær Epernay.

I 1955 ble det et eget Champagnehus og fikk navnet da Luciens oldebarn Bertrand Leclerc giftet seg med Jacqueline Briant.

I 2012 ble selskapet kjøpt av et amerikanske par sammen med noen lokale investorer i Champagne og det blir i dag drevet under ledelse av Frédéric Zeimett og Ségolène Leclerc. Vinmaker er Herve Jestin som skal være blant de mest anerkjente i området på biodynamiske metoder.

-Målet er å lage en mest mulig naturlig vin, uten sprøyting, uten store inngrep. Vi lar gress vokse mellom radene, sier han i et intervju som ligger på youtube. 

Målet med lave doser av sukkertilsetning er å fremheve den naturlige smaken, ifølge huset.

De er ikke i laveste prissegment, vinene til Leclerc Briant. Meunier-varianten koster over 800 spenn. For de fleste som blir nysgjerrige, vil det nok være Brut-varianten som lokker mest. Den er fantastisk. Alle er på bestillingsutvalget.

5409301 Leclerc Briant Les Chevres Pierreuses 1-er Cru Brut, Champagne, Frankrike. Kr 499,90, Karakter: 6, Poeng: 91

Fantastisk bra, biodynamisk champagne, dyp strågul, grønngul, intens autolyseduft med kjeks og brødbakst og miks av gule og grønne epler, i smaken kompleks, elegant og krydret. Veldig skyv i smaken og lang finish.

6875301 Blanc de Meuniers Premier Cru Brut Zero, Champagne Leclerc Briant, Frankrike. Kr 849,90, Karakter: 6, Poeng: 92

Dyp gul med forsiktig rødskjær på farge, markjordbær og brødbakst på duft, i smaken pent strukturert med dybde, svake tanniner og – pussig nok – overhodet ingen spisshet eller surhet, selv med null sukker. Jeg har aldri smakt noe lignende.

5483101 Leclerc Briant Brut Millesime 2009 Extra Brut,  Champagne, Frankrike. Kr 449,-, Karakter: 6, Poeng: 91

Lys strågul med grønnskjær. Grønne epler, litt rødt epleskall og brødbakst på duft, solid, konsentrert modenhet i midtpartiet med veldig godt smakstrøkk utover mot finish. En all round Champagne som tåler det meste.