Postet: 9. mai 2019. Chile – så langt borte og allikevel så lovende. Ukens vin er et supert eksempel på en ny, moderne vinstil med leskende friskhet og til og med lagring på amfora-krukker. Carmen Loma Seca, heter den. Jeg har også testet vinene til kvalitetsprodusenten Santa Rita.

-Det er friskhet og lettdrikkelighet vi er på jakt etter her, sier vinmaker hos Carmen – Tomas Muños Gajardo.

Hva og hvem i huleste er Carmen? Jo, det er en eiendom som er en av fire såkalte «brands» eller merker under Santa Rita-paraplyen. De fire er: Santa Rita, Carmen, Terra Andina og Nativa. Claro Wine Group er navnet på gruppen som helhet. I tillegg eies også en gård i Argentina.

Santa Rita er mest kjent, her i Norge også, og regnes som en av de store og mektige produsentene med toppvinen Casa Real som kvalitetslokomotiv. Men det er faktisk Carmen, grunnlagt i 1850, som skal være Chiles eldste vingård.

Chile har gjennomgått mye av den samme kvalitetsforbedringen som de fleste andre vestlige vinland, og det er nå en langt større forståelse for hvilke viner som passer hvor. Kjøligere klimaområder er funnet for hvite finer. Casabanca, Leyda og Limari er noen av navnene her.

Det eksperimenteres også med andre enn de vante druetypene. Altså Cabernet, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Carmenère. Som Cinsault. Det er en drue some r mye plantet i Sør-Frankrike og som brukes i Rhônedalen og i Provence, bl.a. Oftest i blandinger med andre druer. Den er noe lettere og friskere enn andre vindruer og kan by på rødbærsaromaer, jordbær, moreller, roser – og maling, mener noen.

Vi kan også kalle det en kjølig vinstil. Grensende til hipster-vin. Men ikke over kanten, i min munn. Passer til så mye. Hvitt kjøtt, fisk, salater og moderne mat.

7989601 Carmen Loma Seca Cinsault 2016, Itata valley, Chile. Kr 161,40, Karakter: 6, 86 poeng

Veldig bra Cinsault fra Chile, dette. Kjølig og flott på smak med fiolett kant og en svakt transparent rødfarge, laget på over 30 år gamle upodede vinstokker og hverken klaret eller filtrert. Vinstokkene har heller ikke blitt vannet. Dermed er konsentrasjonen flott. Mørke bær, mest. Svakt mintaktig på duft, tørr stil. Faktisk også lagret 4 måneder på amphora-krukker. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta. Basisutvalget.  AMKA AS

Her er vinene til Santa Rita

242901 Medalla Real Cabernet Sauvignon 2012, Maipo, Chile 

Nesten en Rioja-kopi med innslag av Bordeaux. Varm, krydret, læraktig solbærfruktighet med avslepne tanniner. Fullmoden nå. Pen fatbruk. Passer til: Storfe, storvilt, lam og sau, bbq/grillmat. 219,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
AMKA AS

3069601 Casa Real 2012, Maipo, Chile.

Noe utviklet på duft, hint av varm råtobakk og lær, varme, solmodne solbær, mynte, veldig kompleks. Bordeaux-kopi. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, storfe, lam og sau. 495,– kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
AMKA AS

652301 Santa Rita Cabernet Sauvignon Reserva 2018, Maipo, Chile.

Moreller, eleganse, litt hud, god lengde. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, pizza / pasta, lam og sau. 159,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
AMKA AS

271801 Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon 2017, Central valley, Chile 

Modne solbær, litt modne urter, einerbær, furunål. Middels fyldig, helt grei. Passer til: Lyst kjøtt, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt. 117,90 kr (basis)80 poeng (terningkast 4)
AMKA AS