En av nyhetene i Vinmonopolets basisutvalg i november var en absolutt fullmoden Malbec fra Argentina. Pluss to fra Cahors i Frankrike. Har det skjedd før? Aldri, vil jeg mene.
Ukens vin: Alpamanta Estate Malbec 2013, Mendoza, Argentina
Her, ved foten av snøkledte Andesfjell, ligger mange vingårder i Argentina, blant annet Alpamanta Estate. Foto: Alpamanta.
GEIR SALVESEN
Hvor ofte har du sittet og tenkt på at: Filler’n, jeg skulle ønske at den Malbec’en jeg hadde i glasset til det digre, grillede kjøttstykket var noe mer moden og myk enn den mørke materien med tannintagger som faktisk regjerer der, og som herjer med smaksløkene mine? Ofte? Aldri? Ikke tenkt på det?
Vel, factum est at vi nærmest tar det som gitt at en Malbec er litt for fersk ettersom de argentinske produsentene som slåss med inflasjonsdjevelen må eksportere sine varer når de kan, og det fort. Men denne importerte, franske druen som var hovedingrediensen i de svarte vinene fra Cahors og også mikset inn i mange Bordeaux’er før i tiden, har veldig godt av noen år i kjelleren for å slipe av seg disse tannintaggene.
I novembernyhetene, akkurat når vintermørket senker seg for alvor over Furet Værbitt, kommer Vinmonopolet som reddende engler og stiller med en argentinsk Malbec som er fullmoden. Og ikke bare det, man også sammenligne med en fransk Malbec eller to med noenlunde samme modningsgrad. For en vinklubb som vil sammenligne ny-verden-malbec med de opprinnelige franske dråpene, er dette en inntertier. Man kjenner at den franske er mye tørrere i stilen, med litt kvassere tanniner. Mens den argentiske har tanniner som er omsluttet av fløtete, søtere, mørk bærfrukt.
Alpamanta er en relativt sent ankommet aktør i Mendoza-området. Vinmarkene ble plantet i 2005, aktørene og finansene kom fra Europa med blant annet den dansk-østerrikske Andrej Razumovsky som en av initiativtagerne. Og vingården drives i dag etter biodynamiske prinsipper. Bare naturgjær, hestepløying, bare naturgjødsel, minimal filtrering og minimal tilsetning av sulfitter. Og alt det andre som følger med.
Andrej Razumovsky, en dansk-østerriker, er en av hovedpersonene bak Alpamanta. Foto: Produsenten.
Malbec og kjøtt er naturlig følge. Med yngre Malbec’er er det storfe som gjelder, men til denne som er moden, kan man også spise lam i ymse former.
Alpamanta. En moden kraftplugg. Foto: Vinmonopolet.
15814001 Alpamanta Estate Malbec 2013, Mendoza, Argentina
Svært mørk. Nydelig, lagret argentinsk Malbec med søte, mørke bær og plommer, tørket frukt, lær, kamfer på duft. Litt oliven også, har Vinmonopolet funnet ut. I smaken er den rik, mørk, kraftig, kompleks og selvsagt moden. Hyggelig bekjentskap. Passer til en Brontosaurusbiff og lignende. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat, lam og sau. 300,– kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Orbis Wines AS
Her er den anbefalte franske:
16366401 Chateau de Haut-Serre Malbec 2012, Sørvest, Frankrike
Fin og interessant Cahors-Malbec, hvor tanninene og det spisse og mørke er trimmet ned til en god miks av modne bær, lær og diverse godsaker, middels fyldig. Blyantspiss i finish. Du må like det tanniske, da. Passer til: Storfe, lam og sau, and. 339,90 kr (parti) 87 poeng (terningkast 5)
Better Wines AS