Postet 12. mars 2017.  Topp-Soave kan være veldig bra. Passer både i Venezia og i Furet Værbitt.

Romantisk setting foran Rialto-broen i Venezia. Foto: Geir Salvesen

Jeg satt på min gamle favorittrestaurant i Venezia forleden, Trattoria Aciugheta, ansjosen – på norsk. (Adresse: Campo SS. Filippo e Giacomo, 4357, 30122 Castello). Dette er en forunderlig miks av et turiststed med pizza, og et enoteca med en super bra vinliste. Øynene falt på Pieropans La Rocca Soave.

Soave, ja. Et område halvveis ødelagt av tiår med kjedelig vinmaking, ofte på det flate slettelandet med manglende drenering. Laget på Trebbiano, istedet for Garganega. Men noe skjedde og folk som Anselmi, Pieropan og Coffele og andre satset på endring. Pieropan var – ifølge flere kilder – den første produsenten som faktisk kalte vinen som for Soave. Det skjedde på 1930-tallet.

Andrea Pieropan viser noe av steingrunnen i Pieropans vinmarker. FOTO: Geir Salvesen

Jeg dro opp dit, for noen år siden, til Pieropans merkelige vingård som vel egentlig ikke var annet enn et slags steinbrudd oppi åsen over landsbyen Soave i Veneto. Det er jo akkurat denne steinen som gir det ekstreme terroirpreget i La Rocca. Det er simpelthen en fullblods steinvin, like terroirpreget som en flott burgunder. Det er litt Meursault Perrières og Chassagne-Montrachet over noen av årgangene.

Det pipler vin ut fra alle murvegger i Soave. Foto. Geir Salvesen

2012-årgangen beskrev jeg slik:

Mye av alt, her. Svakt krydret åpning, så en heftig, og konsentrert fersken- og plommeaktig fruktighet med innslag av mineralitet i bunnen. Laget på senthøstede druer. Fyldig i hovedsmaken, nesten rik, med avstemte fataromaer. Sødmefull med smør, nøtter og litt krydder også. (Kan minne om en Meursault) Noe restsødme (5g) Til fisk med smørsaus, hummer. BU. Drikk: Nå. Temp: 4–6. 88 poeng.

I den 2014-årgangen som jeg ble sittende og nyte på Aciugheta og som jeg retestet i Norge, var det en mye friskere, presis smak, en kjøligere stil som kledte denne topp-soaven godt. Helt klart over 90 poeng igjen. Vinmakere er Dario og Andrea Pieropan.

Også andre av vinmarkene til Pieropan har den lille mineral-touch’en.

6296601 Pieropan Soave La Rocca 2014, Veneto, Italia. Kr 324,90, Karakter: 6, Poeng: 91

Grønngul på farge, frisk duft av syltet lime og litt furunål, i smaken frisk, konsentrert, litt krydder, veldig god lengde, hint av mandelkjernebitterhet i finish. Underliggende mineralitet. Til: Gastronomi, skalldyr, fisk og vellagret Brie-ost. Bestillingsutvalget.

3194001 Pieropan Soave Classico 2015, Veneto, Italia. Kr 159,90, Karakter: 5, Poeng: 84

En fin Soave med noe konsentrasjon, sydfrukt, krydder, eple. 15/85 Trebbiano/Garganega. All round-vin, spesielt bra til sushi og maki.

En skikkelig carpaccio på kalvekjøtt er et ypperlig følge til topp-soave. Foto: Geir Salvesen