Den har en ur-typisk stil. Grønt urtekrydder, stikkelsbær, konvaller, nesleblader, solbærbusk, gress. Men var det mer av det før i tiden? Det kan se ut som om noen Sauvignon Blanc-baserte Sancerreviner har skiftet smaksuttrykket. Slik som ukens vin.
Ukens vin: Paul Prieur Sancerre 2019/2020
Noen Sancerre-varianter er blitt tyngre. Og mer burgunder-lignende. Slik som denne fra Prieur i 19-årgangen. Foto: Geir Salvesen
GEIR SALVESEN
En svakt undermoden Sancerre med høy syre er som et oppkomme av grønn vegetasjon, krydder, gress, busker, hankatters skvetting på dørstokkene, konvaller, hvite blomster og fremfor alt stikkelsbærsmaken. Nå kan det se ut som om varmere årganger er med på å dempe det grønne preget og sette smaksløkene mer i retning av en hvit, ueiket, moden burgunder, eller en litt lagret Grüner Veltliner hvor noe av det aromatiske er borte.
Slik som i denne 2019-årgangen det er bilde av her. Eller i den etterfølgende 2020-årgangen som har overtatt i pol-hyllene.
Er det i så fall en stor feil? Ikke nødvendigvis i mitt hode, fordi man nå er blitt vant til at årganger varierer, stort sett innen et noe varmere spektrum ettersom mange vinområder er blitt varmere. Det eneste sikre i verden er at ikke noe er garantert å være slik det var. Heller ikke i vinens verden.
Så er det også slik at i vurderingen av en vin, vil et år i tilleggslagring bidra til at den roer seg litt og at de grønne aromaene dempes. Det er derfor vanskelig å si om Paul Prieurs 2019-årgang og den fløtete – og gode – smaken bare skyldtes 2019-årgangens sommerhete, eller om den er under endring for godt. For begrepets skyld brukes ordet fløte her mest som struktur, altså munnfølelse, ikke at det faktisk smaker fløte eller andre melkestoffer.
Hvis man ikke er purist, kan nok mange også se at den nye stilen tilfører noe nytt. Med spensten og syren og mineraliteten som ofte ligger i underkant, tilføres det modnere frukt i varme årganger.
Sancerre-landsbyen i solnedgang. Foto: Geir Salvesen
Paul Prieur er vanligvis basisvare på Vinmonopolet, men i mai-nyhetene kom det i partiutvalget i basisnyhetene også en Monts Damnés 2018, som er en slags 1.er Cru i et område som ikke har en slik offisiell oppdeling. Den var faktisk mye mer urteaktig og fastere enn den vanlige Paul Prieur Sancerre 2019.
Så er det én faktor til. Jeg har begynte å drikke Sancerre i vide burgunderglass/nebbiologlass. Det er mulig at det også demper grønnpreget litt.
Og enda en faktor. Høyere alkoholnivå er med på å blåse opp fedmefølelsen i en vin. Tidligere var de fleste rundt 12 – 12,5 volumprosent, mens nå er 13,5 ganske vanlig. Og i 2020 for ukens vin er den kommet opp i 14 volumprosent. I starten når man begynner å drikke av den, gjør det ikke noe. Alkoholen gir bare litt ekstra fylde. Men etter to glass blir det faktisk litt for mye, og man ønsker seg klart mindre alkohol på kommende årganger.
Allikevel er det godt.
Så kan man gi puristene noen gode argumenter også. Hvorfor, vil de si, skal man drikke Sanccerre hvis man tar bort det som er disse vinenes egenart? Godt spørsmål. Hvorfor skal man drikke Chablis hvis de begynner å nærme seg en sentralburgunder i stilen? (Vil nok ta litt mer tid, det).
Svaret kan være: Fordi det allikevel er godt. Og det er litt igjen av det gamle. Mindre, men nok.
Her er 2020-årgangen i en isbøtte. Foto: Geir Salvesen
3913101
Paul Prieur Sancerre Monts Damnés 2018, Sancerre, Frankrike
Stikkelsbær, sitrus, appelsin, litt stram med grønne urter, virker nesten svakt undermoden. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif, spekemat. 339,90 kr (parti) 88 poeng (terningkast 5)
Better Wines AS
5765001
Prieur Sancerre 2019/2020, Loire, Frankrike Lys gul på farge, duft av fersken og plommer og litt modne stikkelsbær, smaken det samme med et rolig, fyldig smaksforløp med antydning til fedme i midtpartiet. Ligner egentlig en burgunder, er også smakt i burgunderglass. 2020-årgangen er ørlite friskere, men har enda høyere alkohol. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spicy, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. 219,90 kr (basis) 87 poeng (terningkast 6)
Better Wines AS