Postet: 6, mars 2018. Jeg elsker å finne billige og gode burgundere. Gjør ikke du også det? Da må man stort sett dra sørpå, til Mâcon-området. Eller Côte Chalonnaise.  Et fornuftig kjøp til en fornuftig pris. Bouchard Mâcon-Lugny. Foto: Geir Salvesen

Bourgogne-viner er blitt fryktelig dyre de siste årene. Dyrere enn de fleste vinkjøpere ser seg råd til. Men dette er også et litt feilaktig bilde. Fordi dersom man ser bort fra Corton-Charlemagne, Vosne-Romanee, Le Montrachet, etc, etc, ligger det et område med viner som ikke har samme harde prising. De har jo heller ikke samme, høye kvalitet. Men – de kommer et stykke på vei. Langt nok til at vi får litt følelse. Og vi får Chardonnay-druen en en ganske så pur form uten den overeikingen man ofte finner blant de fine og berømte og dyre.

Her er en liten, men ikke helt uttømmende, geografi-gjennomgang: Kjører vi sørover fra Beaune og passerer de sørligste områdene i Côte de Beaune, dukker snart vinlandsbyene i Côte Chalonnaise og Mâconnais opp. Côte Chalonnaise har tatt navnet fra byen Chalon-sur-Saône og består av vinmarker rundt landsbyer, slik det er vanlig i Frankrike.

Bouzeron er i området opphavet til en av de ytterst få druene som ikke er Pinot Noir eller Chardonnay, nemlig den hvite Aligoté. Det er en ganske syrlig og ofte spinkel og grov og totalt fruktløs drue som har fått seg et oppsving på grunn av gode produsenter som er kommet til og har transformert druen til noe absolutt drikkelig.

Rully. Ikke noe man hører noe særlig om, men her kan man finne lekre viner, både hvite og røde. Har de fått noen år på seg, har de fått utviklingspreg og blir fyldige, snille og gode og med beskjedne priser. Ett av de stedene man leter etter virkelig gode kjøp.

Mercurey. Vinene herfra blir sjelden store, men budsjettmessig er dette lurt. Hovedpoenget er å styre unna hardt eikede viner. Her finnes både røde og hvite viner. De røde er best. Dette er det største området.

Givry. Dra på oppdagelsesferd i områdets fredelige og ikke så turistifiserte landsbyer, og et av de minste vekstområdene dukker opp i form av Givry. Både hvite og røde viner.

Montagny. Mest hvite viner. Verdens dyreste hvitviner kommer fra denne marken. Le Montrachet. Heldigvis har Bouchard billigere saker å by på. Foto: Geir Salvesen

Mâconnais

Mâconnais har tatt navnet fra byen Mâcon. Innover i det spennende, åsfylte landskapet med enkelte flott fjellrabber stikkende frem – Solutréklippen i nær- heten av Pouilly-Fuissé – ligger det svært interessante små landsbyer, stappfulle av gode og til dels helt ukjente viner. Mâcon er basisappellasjonen. For både hvite og røde viner. Mâcon + Village. Bare for hvite viner Mâcon + Village-navn. F. eks Mâcon le Roche-vineuse. Eller: som ukens vin: Mâcon-Lugny.

St. Veran. Skal du ha en relativt rimelig hvitvin som ligner noen av de store lenger nordpå, er dette en av adressene. Stort sett snille viner som kan gi ypperlig valuta for pengene.

Pouilly-Fuissé. Dette er den mest kjente landsbyen i Mâconnais-distriktet. Hjemsted for ypperlige hvitviner, som mange blander sammen med Pouilly-Fumé fra Loire. Men dette er Chardonnay-land. Kalksteinsklipper som samler varmen fra solen og sender den tilbake til druene, er med på å lage hvitviner med muskler. Bare vær oppmerksom på at musklene herfra kan skyldes heftig fatlagring.

Viré-Clessé. En relativt ny appellasjon. Men med mange energiske og gode vinprodusenter som kan lage hvitviner fra den skrapede, minimalske mineralstilen og til de mer fatfulle.

I dette landskapet i nærheten av Solutréklippen, lages det rimeligere burgundere. Foto: Geir Salvesen

Ukens vin er laget av det etter hvert så velrenommerte Bouchard Père et Fils, et stort Bourgogne-selskap som kan skilte med stor produksjon fra svært mange vinmarker rundt om – og som har holdt igjen litt på prisgaloppen. Det er derfor vi kan få denne 1.er Cru-vinen til under 200 kroner.

 3139201 St. Pierre Mâcon-Lugny 1. Cru 2016, Bourgogne, Frankrike. Kr 189,90. Karakter: 6, Poeng: 85. Importør: Einar A. Engelstad AS Svak grønnfarge, parfymert i stilen med litt druekrydder, pære, midtfylde og god lengde. Deilig vin med mineraler og det lille ekstra. Passer til: Ost, fisk. Skalldyr, gastronomi.