Postet: 22. juni 2018. Når man skal ha noe av det beste, går man gjerne til dem som har holdt på lengst. Og det har man gjort i Sør-Frankrike. Rosévin fra Provence er blitt perfeksjonert gjennom 2000 år.

 

Tom Bove med den spesielle, steinfylte marken på Mascaronne. Han lager en «steinvin-rosé». Foto: Geir Salvesen

En god vin har ofte en god historie bak seg. Slik tilfellet er med Ch. La Mascaronne. Tidligere eide Tom Bove Ch. Miraval. Gjennom flere tiår, faktisk. Der foregikk det mye. Innspillinger av noen av Pink Floyds legendariske  symfonirock-stykker, blant annet. Miraval ble så solgt til Brad Pitt og Angelina Jolie. Det berømte Hollywoodparet, som nå er skilt men som fortsatt eier Miraval.

For pengene han fikk fra Miraval, gikk Tom Bove i gang med et nytt prosjekt. Ch. La Mascaronne. Han har investert veldig mye penger, slik det gjerne blir. Ørten gravemaskintimer for å få vingården i perfekt tilstand.

Jeg begriper ikke at det er mulig å ha en oppsummering av de beste rosévinene på Polet uten å ta med så mye som en eneste Provence-rosé. Derfor er det god grunn til å se nærmere på denne vinstilen.

Italienske roséer har fått sitt publikum. Spanske også. Og det er mange gode av dem. Men det er en del smaksfaktorer som Provence-vinene har som de andre ikke har. Og i hvert fall ikke alle på en gang.

  1. Duft av røde roser.
  2. Harmonisk smaksbilde.
  3. Silkete og elegant smak
  4. Nok konsentrasjon
  5. Ikke tutti-frutti-frukt

Det er klart at heller ikke alle Provence-roséene har alle av disse karakteristikkene, men de beste av alle av dem. Noen er til og med lagringsdyktige og blir bedre ett til tre år senere. Domaine Ott, f. eks.

Mascaronne har fått ny og mer sentral importør i Norge, og det blir kanskje mer fart på salget. Denne vinen fortjener oppmerksomhet. Prisen er jo også utrolig bra for denne kvaliteten.

Ch. La Mascaronne. Foto: Geir Salvesen

9240801 Ch. La Mascaronne 2017, Provence, Frankrike.  Kr 169,20, Karakter: 6, 87 poeng. (bestilling)
LaCave AS

Nydelig, moden, roseaktig fruktduft, smak av fersken og markjordbær med underliggende mineralitet, dette er en superflott Provence-rose. Og det er en vin som har tilpasset seg svært bra den varme 2017-årgangen. Laget på Cinsault- og Grenachedruer. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, salat.