ukensvin1

Postet: 14. okt 2016
Så du noen gang den vittige, vinrelaterte filmen Sideways? Den var tatt opp i området nord for Santa Barbara i det sørlige California. Jeg overbeviste de bevilgende i Aftenposten om å sende meg på samme tur som de to figurene i filmen hadde tatt. Her viste det seg å være et fint, rullende vinlandskap og den Danmark-kopierte landsbyen Solvang med vindmøller og souvenirbutikker. Og områdets viner.

Ofte er det lett å si hva som kjennetegner vinstilen i et område. Men egentlig ikke her. Kjøper du en vin fra Santa Barbara eller Santa Ynez Valley er du aldri helt sikker på hva du får. Som regel er det ikke noe problem å få druene modne, men ofte blir de for sprengfulle av sukker og dermed potensielt høy alkohol.

Det gjelder også Pinot Noir.

Babcock Santa Barbara Pinot Noir ligger og stanger mot alkoholgrensen, men berger seg så vidt innenfor med 14 volumprosent alkohol. Og med såpass høy syre at jeg regner med at det er tilsatt litt. 7 g pr liter, er det.

Grunnen til at stilene varierer så mye er hvor eksponert markene er for den kjølige Stillehavsluften. Jepp, det er lite med hula-hula-takter over den kalde vinden som søker å flomme gjennom daler og pass mot innlandet. Det gjelder hele California-kysten, faktisk. Også så langt sør som vi er her, nord for Los Angeles.

2896601 Babcock Santa Barbara Pinot Noir 2013, California, USA. Kr 179,-, 84 poeng. Karakter: 5 Basisutvalget.

Litt varm frukttone med vekt på jordbær, moreller og en svakt jordlig finish, sammen med urter og krydder. Passer til hvit fisk, kylling og hvitt kjøtt.