Postet: 21. september 2018. På grunn av et importørskifte og et restlager er det nå mulig å få fullblods toppriesling fra Tyskland. I noe nær fullmoden tilstand. Leitz Kaisersteinfels og Schlossberg er to superkjøp.

 Ukens vin: Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Terrassen 2011

  

Et pent knippe modne Rieslinger. Foto: Geir Salvesen

Produsenten Leitz med Johannes Leitz fra Rüdesheim i Rheingau i spissen er nå inne på sin tredje norske importør. Årsaksforholdene rundt importørskiftene skal jeg ikke dra her, men det man trenger å vite er at i byttet mellom nr 2 og nr 3 – fra Red & White til Moestue Grape Selections, sitter Red & White  med et godt lager av Leitzviner i alle segmenter, også i toppklassen med Berg Schlossberg, Rottland og Kaisersteinfels, for å nevne noen.

Nå er det årgangen 2011 som lanseres, og det skal visstnok være 2012 på lager også for norske kunder.

Det fine med 2011 er at vi her får oppleve enn fullmoden årgang og en nær fullmoden Rieslingstil. Mange av de siste lanseringene av GG-viner – Grosses Gewächs – viser at Leitz har greid å spisse kvaliteten ytterligere siden starten av 2010-årene,  at de siste lanseringene har inneholdt viner som må rett i kjelleren og holdes der noen år. 2016-årgangen er helt topp – les om dem her  – men den er altså ikke moden.

Av de seks prøveflaskene fra Leitz’ var det tre som utmerket seg som ekstra vellykkede og som hadde beholdt mer av syre og friskhet i smaken. Det var – ikke uventet Kaisersteinfels og Berg Schlossberg. Men at også Rottland – som vokser på et mer tungt jordsmonn også skulle melde seg på i den friske kategorien, var mer overraskende.

Slik er det med modne viner. De utvikler særtrekk.

Modne Rieslinger fra Rheingau som i starten stiller med høy syre – og en del restsukker, har en tendens til å få øket sødmefølelsen ytterligere ved lagring. Og det har også skjedd her. Vinstilen kan betegnes som «off-dry», eller tørr mot halvtørr. Men høye syrenivåer er med å balansere restsødme. Bare sørg for at vinene er godt kalde før servering.

Johannes Leitz i vinmarken Roseneck i Rüdesheim, Tyskland. Rhinen flyter nede til høyre.

9830501 Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg Alte Reben 2011, Rheingau, Tyskland.

Grønngul på farge, syrligsøt, svakt tropisk med utfelling av vinstein, 289 kroner for denne vinen er noe nær et røverkjøp. Kompleks, våt stein og kalkmineralitet, svakt saltaktig i et streif av oppstrammende bitterhet i finish. God lengde. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy. 289,80 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

9357401 Leitz Rüdesheimer Berg Kaisersteinfels Riesling Terrassen 2011, Rheingau, Tyskland .

Dyp strågul, streif av våt stein, honning og melne, gule epler, I smaken kalkaktig mineralitet med honning og epler, integrert sødme, runddt 12 g sukker og høy syre. Kompleks, ren og delikat på samme tid. Egentlig fullmoden. Passer til: Ost, fisk, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy. 359,90 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

9357501 Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken Hinterhaus 2011
Rheingau, Tyskland

Gulgrønn, avsetning av vinstein i glasset, veldig energisk og kraftig vin, med perfekt, dyp steinfrukt. Fyldig steinfrukt med fersken og litt honning. Veldig dybde og tyngde i den, delvis pga noe høyere alkohol med 13,5 prosent. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy.359,90 kr (bestilling) 92 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

8033101 Leitz Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Trocken Alte Reben 2011, Rheingau, Tyskland

Utrolig krutt i smaken til denne prisen, Veldig stein og salt-preget vin med fersken og pærer og svakt tropisk preg over frukten. Avsetninger av vinstein. Virker fortsatt relativt ung. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr. 289,80 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

9357601 Rüdesheimer Berg Schlossberg Ehrenfels 2011, Rheingau, Tyskland

Dyp gul. Kraftige saker dette, med veldig pådrag på duft og smak, krydder og sødme og modne druer. Honning, fersken, salt. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, krydret/asiatisk/spicy. 748,50 kr (bestilling) 91 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

 9830401 Leitz Riesling Roseneck Katerloch 2011, Rheingau, Tyskland

Dyp gul, er kommet langt, honning og krydder og litt brent finish.. En kraftpakke som passer til Pekingand og lignende, Klar sødme også, Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr. 457,30 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 5)
Red & White AS