Det hender ofte at man må skru om på en knapp i hodet som sier at god Pinot Noir ikke kan komme fra f.eks Argentina. Men hvorfor ikke, egentlig? Patagonia er området der den druen trives i.

Ukens vin: Verum Pinot Noir, Patagonia, Argentina.

Et uvant landskap for vin. Men her er altså en del av Patagonia, et område i Sør-Amerika på hele 800000 kvadratkilometer. Foto: Wines of Argentina.

Jeg er alltid på jakt. Alltid på jakt. Jakt etter viner som smaker som den Chambertin fra Armand Rousseau som jeg en gang drakk og visste at bedre kunne det ikke bli. 100 poeng. Pinot Noir, selvfølgelig. Pinot Noir. Hjerteknuserdruen. Som ofte blir syltetøyspreget og oppblåst i for eksempel varme land. Og Argentina er jo et varmt land, ikke sant? Nei, ikke over alt. Ikke i Patagonia. Det digre landområdet sørpå har moderate temperaturer og klarer å lage viner i europeisk stil. Denne hjerteknuserdruen er jo som prinsessen på erten. Alt må være perfekt, ikke for kaldt eller varmt, ikke for ditten og ikke for datten. Den kjenner erten under 13 lag madrasser, eller hvor mange det nå var.

Patagonia er et spesielt naturskjønt område som også er det sørligste vinområdet på kloden. Vintrene er kalde, somrene er tørre – og det som betyr svært mye for druene og vinene – er variasjonen i temperaturforholdene. Passe varme dager og kjølige netter lokker frem det aromatiske i vinene. Som i ukens vin. Verum Pinot Noir fra produsenten Bodega del Rio Elorza. Verum betyr jo sannhet, på latin. Så dette skal da være en sann Pinot Noir fra dette spesielle og sparsomt utviklede området. Og det er det. Den har ikke burgundernes finurlige kompleksitet, men den har da heller ikke overdrevne prislapper også der kvaliteten er medioker. Bare 170 kroner koster den. Og den har altså det aromatiske fortrinnet som «kaldklima-viner» har. En miks av fioler og røyk på duft, etterfulgt av en pen miks av mørke og røde bær, mest røde. Ørlite lær, også. Fruktsødmen er passe, og vinen er fremfor alt frisk. Middels fyldig, kan man si. Og frisk.

En ørliten del av vinen har vært på franske fat i et halvt år, men det er ikke noe som kan merkes på smaken.

Så er det et poeng som du må bite deg merke i. Leverandøren/grossisten som er Vectura, har enorme leveringsproblemer med enkeltstående flasker. Så hvis du vil ha denne vinen, og være garantert å få den, må du trolig bestille 6 eller 12 flasker. Den såkalte plukkemaskinen som henter enkeltstående flasker, virker ikke noe særlig for tiden. Det har vært slik en god stund nå. Det er en skam. Det er en skandale. Men sånn er det.

Verum Patagonia Pinot Noir. Foto: Vinmonopolet

10430901
Verum Patagonia Pinot Noir 2019
Patagonia, Argentina. Ypperlig, kaldklima Pinot Noir med kjølig frukt i en miks av mørke og røde bær, moreller og kirsebær, pen tanninstruktur og ørlite fioler på duft. Lav prislapp og et godt kjøp. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 169,90 kr (bestilling) 85 poeng (terningkast 6)
Excellars AS