Er dette en av de aller beste universalvinene på markedet? Det er i så fall ikke langt unna. Pieropan Calvarino 2020.

Ukens vin: Pieropan Soave Classico Calvarino 2020, Veneto, Italia 

Lette å kjenne igjen er etikettene til Pieropan. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Når er et vinvalg uproblematisk? Skal det liksom være et problem å velge en vin? Ja, for mange er det et problem. For meg også. Jeg må studere retten helt igjennom, hvor mye syre, hvor mye sødme, salthet, hva er strukturen – løs eller fast. Altså på maten. Er det vestlig eller østlig dreining på kjøkkenet? Kryddersorter utenom salt og pepper?

Det fine med mange av de gode Soave-vinene, i hvert fall dem med konsentrasjon i smaken, er at man som regel ikke trenger å bry seg så mye om det. De passer. De har en generøs, plommeaktig frukt uten at det blir altfor svulmende, i underkant gjerne en liten salt mineralitet. Jeg sier det gjerne igjen: Soave er hvitvinenes svar på universalvin. For de røde: Côtes du Rhône.

Det betyr at du kan bruke dem (Soavene) til et fat med spekemat, et fat med sushi – spesielt maki-ruller – og finere gastronomi, og enkle pastaretter, og fisk, og kylling, og salater med litt proteiner i (f.eks feta), selv litt skarpt krydret asiatisk mat takler de fint.

Pieropan har lenge vært synonymt med kvalitet fra dette området, selv om jeg tidvis synes deres vanlige billig-soave har vært litt for spinkel. Men her merker man kvaliteten. Toppvinen La Rocca er en av de aller beste fra dette området.

Andrea Pieropan viser her frem noen av vinene, og jordsmonnet som tilhører de forskjellige vinmarkene. Foto: Geir Salvesen

De tekniske data peker i retning av en harmonisk vinstil med god friskhet. Syren er over 6g pr liter, vinen har under 3g restsukker – altså tørr, uten å være sur – alkoholen er moderat, 12,5 volumprosent. Druesammensetningen er klassisk Soave. 30 prosent Trebbiano di Soave og 70 prosent Garganega. Mosten har vært bevart på sementtanker på bermen i et helt år. Navnet Calvarino kommer fra enkeltvinmarken der druene vokser.

Dette området i Soave var i sin tid preget av vulkansk aktivitet, noe som gjør at druene som vokser på jordsmonnet med kalk, får en struktur i smaken som kan gjenfinnes i vinene.

Denne vinen er til og med i basisutvalget.

Pieropan Calvarino flaske i den foregående årgangen. Foto: Vinmonopolet

6337601 Pieropan Soave Classico Calvarino 2020, Veneto, Italia 

Gulgrønn på farge med duft av pære og hvite blomster, i smaken god konsentrasjon og litt flintaktig mineralitet, koblet med moden plommefrukt, fersken, fenikkel og urter. Streif av honning. Nøtter også. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 229,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Winetailor as