De perfekte boblevinene til nyttårsfeiring er sjenerøse, givende, smaksrike og allsidige. Slik som disse to, i to vidt forskjellige priskategorier.

Ukens viner:

Launois Blanc de Blanc Millesime, Brut 2015, Champagne, Frankrike

Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande Cuvée, Burgund, Frankrike  

Someone poured a bottle champagne in glasses

Her er det fest og bobler. Og nytt år gir nye muligheter. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Det er jo så mange valgmuligheter der ute at det er til å bli konfus av! Når det gjelder bobleviner: Vil du da ha:

  1. Et kjent merke?
  2. En syrlig aperitiff-vin med knasende mineralitet?
  3. En Blanc de Blancs?
  4. En rosa variant?
  5. Liker du non-malo viner, altså slike som ikke har gjennomgått malolaktisk gjæring?
  6. Vil du ha dem veldig kremete i stilen, fra langt opphold på bermen?
  7. Skal du ha dem til maten? Hva slags mat?
  8. Eller skal du bare ha en skikkelig all-rounder som fungerer til alt fra aperitiff-bruk til skåling kl 24.00 i overgangen til det nye året?

Jeg tror vi sier det siste, jeg. Her En sjenerøs boblevin uten spisse kanter. Men gjerne med litt prestisje og eleganse, hvis det er den eksklusive.

Det betyr vanligvis at den ikke er knastørr, at den har nok dosage – altså sukker tilsatt før korken ble satt på – slik at den føles rund og ikke for syrlig.

Begge de anbefalte vinene er å få i Basisutvalget. Den første i kategori 6-butikkene, mens den andre fås i absolutt alle butikker.  

Launois

Launois holder til i en av de mest prestisjetunge landsbyene i Champagne, nemlig Le Mesnil Sur Oger som har et svært kalkholdig jordsmonn (det har jo for så vidt de fleste andre stedene også i området, men i hvert fall er det velegnet til Chardonnay-dyrking). Jeg synes man får kvalitet for en grei pris når man handler Launois. Det er noe finstemt over dem. Og i 2015, som var en god og moden årgang, får man altså nok fruktsødme til å runde av smaken.

4196801 Launois Blanc de Blanc Millesime, Brut 2015, Champagne, Frankrike 

Årgangs-champagne! Nydelig, elegant, finkalibrert vinstil med lett mousse og fin, eple- og pærepreget fruktighet, rimelig for vintage Bl. De Blancs. Harmonisk utgang. Dosage er 6 g sukker pr liter. Kr 419,90, Basisutvalget, kategori 6, 88 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

Den ekstremt billige

Kanskje du har sprengt lommeboken på strømpriser i 2021, eller trenger en utrolig rimelig «snøfonnvin» som gjør jobben nyttårsaften. Da er denne noe nær en innertier. Veuve Ambal Cremant de Bourgogne.

Vinmonopolet karakteriserer den med følgende ord:

Kremet med god friskhet, preg av modne epler, sitrus, litt kjeks og bakverk.

Og med den karakteristikken – som for øvrig passer på 80 prosent av franske, musserende viner, kan vi gyve løs på denne billigvarianten. Som ser stilig ut. Den heter til og med Grande Cuvee, har fin kork og folie, og i det hele tatt ser den jo proper ut fra utsiden.  

12204401
Veuve Ambal Crémant de Bourgogne Grande Cuvée, Burgund, Frankrike 

Mest Pinot Noir i denne – 50 prosent med 35 Chardonnay, litt Gamay og Aligoté.  Rødbærsfrukt, bringebær, epleskall i en ekstremt billig og for så vidt god Cremant. Gjør jobben. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff. 129,80 kr basis kategori 1, noe som betyr at den finnes på absolutt alle Vinmonopol-utsalg. 82 poeng (terningkast 5)
Enowine AS

Et riktig godt og fremgangsrikt nytt år ønskes alle fra meg!