Postet: 2. november 2018. Ole Martin Alfsen topper sin spesialvinliste med to godbiter fra Etna på Sicilia i Vinmonopolets novembernyheter. Jeg har vært og sett på den nye eiendommen der og smakt vinene fra Etnas ypperlige nordside.  

  

Ole Martin Alfsen med den nye Etna-satsingen. Hvitvinen drikker best i øyeblikket, men dette er lovende dråper også på rødvinssiden. Foto: Geir Salvesen

 Etna, Sicilia. 

Davide Rosso fra Serralunga i Barolo sitter foran sitt nykjøpte Etnavineri nær Passopisciaro. En gammel og halvveis nedfalls bygning som nå skal pusses opp og bli senter for denne Baroloprodusentens satsing på Etnaviner. Arkitekten er der og viser frem gilde tegninger med tankrom, smakerom, resepsjon og fremtidige gjesteboliger. Davide nikker fornøyd:

-Her er det massivt potensiale, mener han.

-Dette er ett av få steder i verden hvor man kan snakke om naturlige cruklassifikasjoner, sier Rosso. Han har kjøpt 6 hektar med gammel og god vinmark på en liten minivulkan, som i dag ligner en pen åstopp ved navn Montedolce hvor de røde og hvite vinstokkene står like overfor hverandre. 

Vinmakeren hans, Andrea Delpiano er også med og er begeistrert over Nerello Mascalese som er den Nebbiolo-lignende druen fra dette området i Sør-Italia.

-De ligner en god del på hverandre, Nebbiolo og Nerello Mascalese, men tanninstrukturen er litt forskjellig, så druene må håndteres litt forskjellig fra dem i Barolo, sier han.  

Davide Rosso foran vinanlegget som nå skal pusses opp. Foto: Geir Salvesen

Den norske kjendiskokken Ole Martin Alfsen – som også har lansert en egen vinserie gjennom importselskapet Gaia – lanserer nå en egen Etna Bianco og Etna Rosso hentet fra Davide Rossos nykjøpte vingård.

-Dette er et lite prøveprosjekt, for å teste markedet, sier Alfsen. Han får foreløpig ikke mer enn 480 flasker av hver vin. 

Her er det ikke noe fatbruk av betydning. Den hvite, laget på overveiende Carricante (98 prosent, trolig) er saltkrydret av det gamle vulkanjordsmonnet. Og har en lengde og en kvalitet som mange burgunderprodusenter ville ha misunnet den.

Den røde er litt lukket nå, og begge vinene har veldig godt av en skikkelig omgang på karaffelen.

 10511801
OMA Etna Bianco 2017, Sicilia, Italia

Gyldengul, veldig salt med intens mineralitet og gule plommer, kompleks, lang og kjølig finish. Veldig bra vin, som en topp burgunder. Passer til: Fisk, skalldyr. 294,– kr (bestilling) 90 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS

10511701
OMA Etna Rosso 2016, Sicilia, Italia

Mest Nerello Mascalese, men litt Capuccio også. Stram, kjølig, litt lukket nå, men mye syrligsøt mørk frukt, rødbærsfrukt også. Er fint å vente litt med denne. Syrlig og salt finish. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl. 298,– kr (bestilling) 88 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS