Postet: 6. november 2018. Château Coufran er en av de ytterst få franske klassikerne på Vinmonopolet som har overlevd tiår etter tiår i hyllene. Nå er den kommet i 2010. Kanskje den aller beste årgangen noensinne for denne Bordeaux-vinen.

Ukens vin: Château Coufran 2010, Bordeaux.

En gammel kjenning, som det heter. Château Coufran fra Haut-Médoc. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Alt i Bordeaux er ikke superdyre slott med viner som koster mer enn de smaker. Helt nord, utenfor de mest klassiske appellasjonene på landtungen Médoc som skyver seg oppover og nordover fra byen Bordeaux, ligger det noen mindre kjente slott som ikke har storheten til de store. Men heller ikke prislappene. Château Coufran (les mer om slottet her) er ett av disse. Velkjent for nordmenn i flere tiår, og skal vi snakke om en klassisk vin for det norske publikum, er dette en av dem.

Et par ting er å si om vinen. Den er Merlotdominert. Det gir en litt mykere vinstil midt oppi det litt grove som ellers er resultatet på disse kanter av utkant-bordeaux.

Slottet slipper stort sett bare modne viner, så du kan være ganske trygg på at den vinen som havner i polhyllene er relativt moden. Av og til har modenheten nok gått litt langt, slik at vinene har fremstått litt slitne og tynne.

Men ikke i 2010-årgangen. Hvor alt stemmer. Omtrent for alle. Druene – og vinen – har nok modning. Så har den også nok friskhet. Tiltrekningen i 2010-erne er akkurat denne dualismen mellom godt frukttrøkk og modning på den ene siden – og syre og friskhet på den andre siden.

Med 2010 fra Coufran får vi også en tredje dimensjon. Utviklingspreget. Det er jo det vi er på jakt etter i Bordeaux. Streif av tobakk, lær, sigarkasse. Av og til grafitt og blyant. 2010 er nå en perfekt modnet Bordeauxvin som ikke trenger å parkeres i kjelleren, men nytes nå. Til en lammecarré med saltbakte poteter og soppstuing, f. eks. Joda, den kan nok fint overleve et år til eller to i kjellerhyllen. Så kanskje lurt å kjøpe litt i reserve.

Her er vinmarkene til Coufran. Svakt bølgende landskap i denne norddelen av Médoc. Foto: Geir Salvesen

3463701 Ch. Coufran 2010, Bordeaux, Frankrike. Kr 269,90, Karakter: 6, 88 poeng

Klar duft av cedertre, lær og tobakk, syrligsøte, mørke bærslag dominerer med solbær fremst. Litt jordlig i karakteren, kombinert med streif av svarte oliven. Klare tørrstoffer i finish, men nok fruktsmøring til å balansere. Merlot-basert. (85 prosent). Trolig tidenes beste Coufran. Passer til: Lam og sau, storfe, storvilt, småvilt og fugl. Basisutvalget.

Ekjord AS