Postet: 23. august 2017. Hvis du synes naturviner er teite, illesmakende greier, skifter du kanskje syn etter å ha smakt på disse. Vinene fra Bodegas Ponce i Spania.
Septembernyheter i BU. Interessante naturviner fra Spania. Foto: Geir Salvesen
Alle viner er på sett og vis naturvin. Uten natur – ingen vin. Men denne bølgen med å gå tilbake til vinens opprinnelse har ført til mye debatt og mye kritikk. Hva er poenget med å ikke ta i bruk metoder som er lært gjennom flere tusen år med vinmaking? Vel, noen mener at det er gått for langt og at vinene har mistet naturkarakteren. De innvidde følger dette som en kult, og det er helt klart en trend i tiden å gjøre minst mulig med vinene. Naturgjær, lave svoveltilsetninger, ingen klaring, biodynamiske prinsipper eller økologiske dyrkningsmetoder. Naturviner er delvis blitt synonymt med oransjeviner, viner som har skallkontakt og oksidasjonsnoter.
Det er rustikke greier, dette, og er man vant til å få det elegant og rent, er jo ikke dette vinstilene man bør velge.
Selv har jeg hatt en solid porsjon skepsis til denne naturvinbølgen, og de mest ytterliggående eksemplene er jo noe jeg aldri ville ha brukt så mye som en krone på.
Men i Polets septembernyheter – altså i Bestillingsutvalget – kommer det en spansk vin som henter frem det som må være noe av det beste innen naturvinmaking sett med en skeptikers øyne. Bodegas Ponce fra det ikke akkurat verdensberømte området Manchuela innenfor Valencia.
Bak rekken på fire vinnyheter står Juan Antonio Ponce som har solid fartstid fra før sammen med noen av Spanias mest fremgangsrike vinmakere. F.eks Telmo Rodriguez. I 2005 startet han Bodegas Ponce.
Druen er Bobal, som jo heller ikke er særlig kjent. Tykkskallet og grov i smaken er den. Men den greier seg uten vanning, og beholder syren selv i et svært varmt vekstområde. I tillegg bruker han en annen ukjent drue, Moravia Agria.
Ponce bruker biodynamiske prinsipper. Ingen sprøyting, månefaser og naturgjær og alt dette. I tillegg brukes den eldste metoden for å presse vindruer til most – fottråkking.¨
Grunnen til at jeg falt for disse Ponce-produktene er at de har en finurlighet, en gjennomsiktighet (transparens, som det heter på fintspråk) og altså nok friskhet.
De er tilgjengelige for bestilling fra og med 1. september.
Et naturprodukt, er jo druer. Men mye gjøres med dem på veien til vinflasken. Foto: Microstock
7817601 Buena Pinta 2016, Bodegas y Viñedos Ponce, DO Manchuela, Spania. Heyday Wines. Kr 199,90, Karakter: 5+, Poeng: 87.
Småpen naturvin med et relativt elegant uttrykk, litt pelsverk og hud og svette er velkomne tilleggselementer, litt transparent på farge, deilig vin, det. Pinot-stil på den. 12,5 volumprosent alkohol. Fottråkket. Kvalitet her. En miks av druene Moravia Agria og Garnacha. Bestillingsutvalget.
7817401 La Casilla 2015, Bodegas y Viñedos Ponce, Manchuela, Spania. Heyday Wines. Kr 199,90, Karakter: 5+, Poeng: 87
Fin den, Bobal er tykkskallet drue med høy syre, har et stort potensiale på kvalitetssiden, er vanskeig å dyrke. Denne er laget på 55-70 år gamle vinstokker, klare, røde bærfrukttoner, balsamiske noter og urter på duft og smak. Bestillingsutvalget.
7817501 La Estrecha 2015, Bodegas y Viñedos Ponce, Manhcuela, Spania. Heyday Wines. Kr 299,90, Karakter: 5+, Poeng: 88
Frisk, slank, kirsebærsaktig i stilen, motsatt av stor og rik. 299 kroner er litt mye, men det er produsentens toppvin. Elegant og småmineralsk i stilen. Fin, leskende finish. Bestillingsutvalget.
Andre naturviner i slippet:
7860601 Arroyo de Tortolas 2015, Bernabeleva, DO Madrid, Spania. Heyday Wines. Kr 319,00 , Karakter: 4, Poeng: 87
Veldig lys, mineralsk i stilen, litt naturvinuttrykk, gamle vinstokker, klart røde duftnoter, men litt for dyr for denne kvaliteten og folk vil nok kanskje ikke forstå den. Men interessant. Absolutt. Bestillingsutvalget.