Postet: 5. April 2017. En fyrig, rød spanjol kan gjøre susen som siste rødvin før vårsesongen omfavner oss. Ypperlig til påskelammet.

Et lite knippe godsaker til påskelammet. Foto: Geir Salvesen

Nordmenn drikker stadig mer hvitvin og noe mindre rødvin. Det går nok i takt med en sakte omlegging av matvanene til lettere, og mindre kjøttbasert, mat. Men i påsken er det påskelam som gjelder. Da kan vi koste på oss en fyldig, varm, krydret vin som tåler saus og det meste av vanlig tilbehør.

Jeg synes en god Rioja er virkelig godt, og med årene har vinene herfra fått mer fruktighet og mindre krydder og fat- og vanilje- og kanelpreg. Men fortsatt er det litt igjen.

Her er tre viner, to fra Rioja og en fra Toscana. Alle med et fint fatpreg. Og med nok frukt.

3098901 Muga Reserva 2013, Rioja, Spania. Kr 219, 90, Karakter: 5. Poeng: 86 Basisutvalget.

Deilig vin med passe krydder og god lengde Mye friskere enn vanlig i denne årgangen.

Litt kjølig rødbærsfrukt bak den moderat fatpregede vinen. Til: Lam, kjøtt

 

5705801 Cune Reserva 2010, CVNE, Rioja, Spania. Kr 175,-, Karakter: 6, Poeng: 87. Basisutvalget. 
Dette er nok det beste kjøpet for tiden. Pelsverk, vanilje, rått, varmt, velhengt kjøtt på benken lukter det, smaken er leskende og smørende med litt kirsebærsødme. Til: Lam, kjøtt, spekemat.

 

2758401 Felsina Fontalloro 2011, Toscana, Italia. Kr 400,-, Karakter. 5, Poeng: 89 Basisutvalget

En veldig påkostet toscaner med mye fat, men også mye varm, læraktig, tobakkspreget frukthet med hovedelementer av modne solbær og bjørnebær. Mer enn nok frukt til å balansere fatpreget. Til: Gryteretter, lam og kjøtt.