Italienerne har noen geniale vinstiler. De smyger seg så pent bak maten og gjør det beste ut av dem sammen. Som i ukens vin.

Ukens vin: Antonelli Montefalco Rosso 2018, Umbria, Italia.

Filippo Antonelli ser ut til å være litt kry av vinmarkene sine i Umbria, her med vinstokker lastet med Sagrantino-druer som er unike for provinsen. Foto: Produsenten.

Det er tirsdag. Eller torsdag. Eller mandag, for eksempel. Du har f.eks kjøpt en ferdiglaget lasagne i butikken, eller du koker en enkel pasta hjemme. Ikke noe spesielt fancy. Du skal bare ha noe som passer å drikke til. Da har jo italienerne noe for deg. De er spesialister på de smygende vinstilene, som har akkurat passe med doserte smakskrefter, som ikke har for mye tanniner, ikke lite, heller. Som har nok friskhet, men ikke så mye at det blir surt, heller.

Vi er jo nå vant med berømte vinområder som Piemonte, Toscana, Veneto, Sicilia. Men Umbria – som noen mener er et slags fattigmanns Toscana (og er nabo-provins) – er litt mindre kjent. Her finner du eldgamle vintradisjoner og en spesiell drue som er en av ingrediensene i ukens vin, nemlig Sagrantino. 100 prosent Sagrantino i en vin borger for veldig mørk farge, kolossalt smakstrøkk og tanniner nok til å knekke de mest tannin-tolerante blant oss.

I ukens vin, som er en Montefalco Rosso, er det bare 15 prosent Sagrantino, pluss 15 prosent Montepulciano og 70 prosent Sangiovese. Men vi kjenner Sagrantino-innslaget med et litt røykaktig slør i avslutningen. Druen har ofte mørke bær, bjørnebær i smaksbildet, og det lille innslaget i smaken i Montefalco Rosso kan komme derfra.

Antonellis vinmarker har en tusenårig historie, selv om navnet Antonelli først kom inn i bildet i 1883 da Francesco Antonelli kjøpte eiendommen. I 1979 begynte man å tappe vinen på selve eiendommen. I dag er det Filippo Antonelli som er eier og driver, og med seg har han et tilsynelatende dyktig team.

Hos Antonelli eksperimenteres det også med store amforaer. Foto: Produsenten.

Ukens vin var nykommer i Basisutvalget på Vinmonopolet i fjor, sammen med en Grechetto fra samme produsent. Også den riktig så god.

Montefalco Rosso fra Antonelli. Foto: Vinmonopolet.

363401
Antonelli Montefalco Rosso 2018, Umbria, Italia

Røde bær på duft, sjarmerende, smårustikk, økologisk vin fra Umbria med tiltalende saftighet, innslag – som vanlig er i Italia – av moreller, miks av mørke og røde bær i smaken. Kledelig fruktsødme i finish. Litt krydder og streif av røyk hviler over det hele. Svært anvendelig vin. Vil tro den går til det meste av hva rødvin kan brukes til. Passer til: Pizza / pasta, lam, ost, bbq/grillmat, lam og sau. 179,90 kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS