Vinmonopolets eget nyhetsslipp blir en liten mini-affære i mars, mens bestillingsutvalget nesten revner av godsaker. Uansett er det ikke noe problem å skaffe seg nye dråper. Her er 118 vinøse godbiter.

Et utvalg av spesialdråpene på Vinmonopolets basisslipp for mars. Satsing på ukjente områder i Portugal og utkanten av Bordeaux, er noen av knepene. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

En spennende satsing på viner fra Tasmania må utstå til maislippet på grunn av transportproblemer fra den andre siden av kloden. Det gjør at marsslippet blir adskillig skrinnere og mindre enn vanlig, men så er det et par morsomme ting der å feste seg ved som går i to vidt adskilte retninger, kan man tro, hva angår kundegrunnlaget. Den ene er en satsing på Pinot Gris, og den andre på viner fra Colares i Portugal. Det skal vi komme litt tilbake til, men en satsing på Pinot Gris, eller Pinot Grigio, den så jeg ikke komme. Denne litt fete, og av og til slappe, druen, er liksom det amerikanske damer velger som ikke vet noe mer enn at de vil ha noe hvitvin og den skal i hvert fall ikke være sur.

Det er den da heller ikke, den er ofte litt slapp og intetsigende, og stiller med lav syre, svulmende, alkoholisk oppblåst smak.

Men så har Vinmonopolet gjort noe lurt ved å ta denne druen – omgjort til vin – fra  forskjellige voksesteder i verden slik at jordsmonn og klima lokalt kan få definere den. Fra New Zealand blir den tropisk og morsom, fra Alsace massiv og krydret, fra Oregon i USA ganske spenstig og med bra friskhet. Og fra Friuli-Venezia-Giulia i Italia, som har gjort denne druen beryktet/berømt, stilles det med lav prislapp, ung, eplepreget fruktighet og ikke så svær.

Pinot-Gris-variantene. Foto: Vinmonopolet

Her er Pinot Gris-vinene som kan anbefales. Det var også to med fra de Bortoli i Australia, men de var for slappe.

12646701
Fernand Engel Terres Rouges Pinot Gris 2019
Alsace, Frankrike Alsace lager bra Pinot Gris, denne har 4,8 g restsukker, en passe svulmende, steinfruktaktig, plommelignende vin som også kan skilte med fersken, krydder og nøtt. Litt lav på syre, er vel eneste mangel. Men harmonisk og lett å like. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spicy, spekemat. 209,– kr (basis)86 poeng (terningkast 5)
eWine AS

12594101
Elk Cove Willamette Valley Estate Pinot Gris 2019
Oregon, Usa Avslepet, fyldig, harmonisk, steinfrukt med svakt krydder, plomme og fersken og også litt nøtteaktig i finish. 5 g restsukker i denne. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, bbq/grillmat. 209,90 kr (basis)86 poeng (terningkast 5)
Winemarket AS

12338801
Wairau River Pinot Gris 2020
Marlborough, New Zealand New Zealand tilfører så absolutt noe nytt til Pinot Gris-druen, en syltet eksotisk sydfruktighet med innslag av pasjonsfrukt, litchi og sjarmerende jungelsyrer. Middels fyldig, god nok friskhet, men 7 gram restsukker pr liter er jo litt, da. Søter den i finish. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, spekemat, bbq/grillmat. 165,– kr (basis) 84 poeng (terningkast 5)
Concealed Wines NUF

12785201
Vidussi Friuli Isonzo Pinot Grigio 2019
Friuli-venezia giuli, Italia Småpen Grigio med litt aromatisk spenst, lav alkohol, nøytral pære- og plommekatig lukt, innslag av ørlite sitrus også. Billig. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, fisk, sushi / sashimi, bbq/grillmat. 145,– kr (basis)82 poeng (terningkast 5)
Urban Beverages AS

Portugal

Den andre spesialsatsingen her er noen mikroområder rundt Lisboa i Portugal. Colares, Sintra og Bucelas. Det er noen litt sære viner som appellerer mest til nerdene, vil jeg tror, men også dem som leter etter noe mer enn fersk, åpen fruktighet i vinene sine.  På hvitvinsiden er det Malvasia og Loureiro, og på rødvinsiden er det den sjeldne Ramisco-druen som kommer i noen varianter, blant annet en spennende, fullagret, moden 2001-årgang. Ja, du leste riktig. 2001. I gamle dager sa Pol-folk at de ikke skulle selge vin med støv på. Men denne har litt støv, akkurat passe med støv, hvis du liker det læraktige, tobakksaktige, edelt treverk-aktige, og der primærfruktigheten for lengst har pakket kofferten.

Så var det også morsomt med de hvite, som kaller på nerden i en. Her må man inn og sjekke nøyere hva dette er. Det er ikke noe man bare tar ut av kjøleskapet.

Illustrasjon: Vinmonopolet

10088301
Colares Chitas Reserva Branco 2018
Colares, Portugal Veldig spesiell og veldig interessant. Denne har en flott mineralitet under en svulmende, fast, sitrusaktig frukt med harpiks og mandelbitterhet og en veldig lengde. Laget på Malvasia-druer. Koster litt, så det er for dem som vil ha noe de ikke har smakt før. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, spekemat, lam og sau. 471,– kr (parti)90 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

12704702
Arenæ Malvasia Colares 2018
Lisboa, Portugal Litt grantre og granbar over aroma- og smaksbildet her, harpiks, godt modne epler er med, svak fatlagring. En interessant og bra vin for de litt ekstra interesserte. Passer til: Lyst kjøtt, skalldyr, spekemat. 337,30 kr (parti)86 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

12594601
Quinta do Boicao Bucelas Reserva 2018
Lisboa, Portugal Litt spesiell smak med dempet frukt, oliven og olivenolje som ingredienser, nøtter og modne, runde steinfrukter. Et harmonisk smaksforløp. Morsom og spesiell. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 165,90 kr (basis)84 poeng (terningkast 5)
Blend Wines AS

3963301
Colares Chitas 2001
Colares, Portugal Her har du en virkelig bra og solid utviklet Colares-vin med lær, tobakk, edelt treverk, lakk, kamfer, te, tørket frukt. Og et harmonisk, lagret smaksbilde. Bare 11 prosent alkohol. 7 g syre. Viltvin, og høstvin Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam. 461,50 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 6)
Chaeos Wine & Spirits AS

12704802
Arenæ Ramisco Colares 2012
Lisboa, Portugal Lakris, fat, litt lys på farge, kan minne litt om en miks av Barbera og Nebbiolo, men er laget på Ramisco-druer, 5 år på store eiketanker, ett år på eikefat. Har noe frukt igjen, men er nok noe eikedominert også. Interessant. For de spesielt interesserte. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam. 347,40 kr (parti)87 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

Billig Bordeaux

Den tredje satsingen denne gang er en begrenset, men fokusert, satsing på en billig hvitvin fra Bordeaux og to billig rødviner fra Bordeaux – To av hvert slag i både enkeltflaske og magnum. I begge tilfeller er magnumflasken best. Det kan jeg ikke forklare, fordi i begge tilfeller var magnumflasken den mest harmoniske og enkeltflasken den mest fruktige og fersken. Det skulle jo ha vært motsatt. Her har Polet uansett funnet kvalitet for lite penger. Den hvite er laget i Blaye nord for Bordeaux, og den ene røde kommer fra en av de såkalte satellitt-appellasjonene rundt St.Emilion med det velklingende? Navnet: Puisseguin. Heidundrende, bra kvalitet for 175 kroner for Ch. Pontet-Gayard.

Illustrasjon: Vinmonopolet

Hvit

12805805
Montfollet Le Valentin Bordeaux Blanc 2019
Bordeaux, Frankrike Herlig Magnum. Bordeaux som er hakket bedre enn enkeltflasken. Fyldig, rund, harmonisk seinfrukt, fesken og plommer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, bbq/grillmat. 339,90 kr (basis)86 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

12805801
Montfollet Le Valentin Bordeaux Blanc 2019
Bordeaux, Frankrike Velsmakende, men også litt fersk, hvit Bordeaux laget på Semillon/Sauvignon Blanc i 60/40 forhold. Den svulmer litt, samtidig med at friskheten holdes oppe av Sauvignon Blanc-druen. Litt krydder, litt pære, og så er det en deilg vin med vårlige tendenser. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 173,50 kr (basis)85 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

Rød

12800601
Ch. Pontet Bayard 2018
Bordeaux, Frankrike Kommer fra Puisseguin-St.Emilion. Moderne, imøtekommende Bordeaux med klassiske elementer som mørk frukt, modne tanniner, god konsentrasjon, smaker som en fattig-manns St.Emilion med mis av Merlot/Cab.Franc i 70/30-forhold. Litt lakris og urter gir ekstra spenning til de fine mørke plommetonene i denne. Bare 175 er jo et veldig bra kjøp. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, småvilt og fugl, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 175,30 kr (basis)86 poeng (terningkast 6)
Silenus AS

12596505
Ch. Fongaban Côtes de Bordeaux Castillon 2018
Bordeaux, Frankrike Magnumflaske som pussig nok ser ut til å ha kommet lenger og være mer harmonisk enn enkeltflasken som presenteres parallelt med denne på Vinmonopolet . Frukten er finere, mer elegant, mer avslepen og er ikke så rå. Men også denne er en lagringskandidat. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 381,20 kr (basis)85 poeng (terningkast 5)
Robert Prizelius AS

ANDRE VINER I BASISUTVALGET

12755301
Cave Spring Blanc de Blancs Brut
Ontario, Canada Meget bra musserende med brødbakst, fersken, gule epler, veldig fin mousse, svakt gyldengul farge, god lengde. Men nesten sjampis-pris. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 296,– kr (basis)86 poeng (terningkast 5)
Servco

12563701
Brut de Cray Réserve
Vin de France, Frankrike Enkel, grei, god, ekstremt billig musserendeog laget på mest Chenin Blanc, nøytral pærefrukt, plomme også, middels fyldig, sødmefull finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 119,90 kr (basis)82 poeng (terningkast 6)
Winemarket AS

342101
Mullineux Syrah 2018
Swartland, Sør-Afrika Mørk på farge, typeriktig Syrah med pepper og mørkt viltkjøtt, reinsdyr, på duft og smak, krydder, lakris, barnåler og en eleganse over det hele som er forlokkende. God lengde, krydder i finish, avslutter med litt sødme også. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, storvilt, lam, and, svinekjøtt, bbq/grillmat. 319,60 kr (basis)88 poeng (terningkast 5)
Winning Brands AS

12801206
Twiga Hill 2020
Western Cape, Sør-Afrika Vellaget, pepperaktig rødvin med typisk shiraz-dominans, 50 prosent, saftig fruktighet, litt dropsaktig og varm er den, men den har også nok syre og bare 3 g restsukker. Bra grillvin-pouch til sommeren. Passer til: Storfe, spekemat, svinekjøtt, krydret/asiatisk/spicy, ost, bbq/grillmat, lam og sau. 219,90 kr (basis)83 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

12521401
Manuka Bay Marlborough Pinot Noir Rosé 2020
Marlborough, New Zealand Smaker likt med pouch’en, litt jordbær, moreller, fersken, røde bær, kobberfarget. Kan brukes som en fin all-round rose for lav pris. Hageselskaper. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 124,80 kr (basis)82 poeng (terningkast 5)
World Wines as

12521406
Manuka Bay Marlborough Pinot Noir Rosé 2020
Marlborough, New Zealand Helt grei, kobberfarget, pouch med litt moreller, røde bær, jordbær. Middels fyldig. Ganske harmonisk og grei. Nok friskhet. Tilsvarer flaskepris på 120 kroner. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 241,50 kr (basis)82 poeng (terningkast 5)
World Wines as

12595501
Black Hills Chardonnay 2019
Okanagan valley, Canada Behagelig, epleaktig, fruktig og veldig pent fatlagret vin med modne, gule epler, litt krydder, sitrus. Fløtete, men også frisk, i stilen. Men prisen er jo litt oppi der. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, spekemat. 274,90 kr (basis)86 poeng (terningkast 5)
Best Cellars AS

Andrea Mullineux lager gode viner fra Swartland. Foto: Geir Salvesen

12415801
Mullineux Chenin blanc 2020
Coastal region, Sør-Afrika Grønngul, fersken- og plommeaktig på duft, samme på smak, et rolig og pent smaksforløp med eleganse og god fylde, nok friskhet, også med 5 g syre pr liter, mye godt å si om denne. Kanskje litt nøytral… Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk. 290,80 kr (basis)88 poeng (terningkast 5)
Winning Brands AS

12290101
El Esteco Old Wines 1946 Malbec 2018
Salta, Argentina Nesten opak på farge, veldig trøkk, en vin fra Salta-området i Argentina, med fullt trøkk på alt. Modne skogsbær, mynte, veldig lengde, så tett, så tett. Høy alko, så dette er en vin for grillkvelden. Passer til: Storvilt, storfe, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 208,– kr (parti)86 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

7811601
Mommessin Beaujolais-Villages 2018
Burgund, Frankrike Litt høstlig i preget med varm skogbunn, litt lakris og plommer, småpen og veldig billig Beaujolais som er middels fyldig. Passer fint til lysere kjøtt og grillmat. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, småvilt og fugl, spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost, lam og sau. 150,– kr (test84 poeng (terningkast 5)
Hand Picked Wines AS

7926906
Giovanni Rosso Barbera Piemonte 2019
Piemonte, Italia Typeriktig og god Barbera på boks med mørke bær, litt krydder, bra syre, midt på treet i fylde og gjør jobben pent og greit. Passer til: Pizza / pasta, lam, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau. 500,– kr (test) 82 poeng (terningkast 5)
Chaeos Wine & Spirits AS

BESTILLINGSUTVALGET

Et enormt nyhetsslipp her med nyheter på alle bauger og kanter. Her er et lite utvalg, fordelt på vintyper.

Musserende

10414701
Jérôme Arnoux Crémant du Jura
Jura, Frankrike Umiskjennelig Jura-preg over denne med nøtter, tørkede urter, brioche, litt røyk, nærmest. I tillegg til sedvanlig eplepreg, i littt overmodent stadium. Vilje til uttrykk i denne. Mye for pengene, avslutter litt bittert. Helt tørr, under 3 g sukker pr liter. Miks av Chardonnay og Pinot Noir Passer til: Skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitif. 255,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Plus Vini AS

6680401
Jansz Tasmania Premium Cuvée
Tasmania, Australia Deilig, eplefrisk start på den, gyldenful, med energisk mousse, lang friskhet og god smak. Rimelig også til kvaliteten å være. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 259,– kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

12785901
A.D. Coutelas Rosé Elixir 2016
Champagne, Frankrike Bra, den. God dybde, fin frukt, moreller og jordbær, ikke noen bitterstoffer, en mer lettere og mer trivelig smaksstil. Passer til: Sushi / sashimi, lam, and, fisk, aperitif. 469,90 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 5)
Winning Brands AS

3569701
A.D Coutelas Brut 2012
Champagne, Frankrike Veldig trøkk i den med melent, modent eple, voks, brødbakst, lengde, veldig høy syre, så den virker krisp. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 586,– kr (bestilling)91 poeng (terningkast 5)
Winning Brands AS

Hvitvin

789501
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Émile 2012
Alsace, Frankrike Hvilken harmoni er det ikke i disse lagrede Riesling-vinene, har god fylde, plommer, epler, edel i stilen, Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 529,90 kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

12345101
Trimbach Geisberg Grand Cru Riesling 2016
Alsace, Frankrike Tørr, konsentrert Riesling-kunst. Epler, harmonisk totalitet, her, gule epler, sitrus, appelsin, syltet sitronskall, underliggende mineralitet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 599,90 kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

2257701
Barista Chardonnay 2020
Western Cape, Sør-Afrika Rimelig og trei folkechardonnay med gule epler, gule plommer, gul frukt, litt krydder. Enkel, ukomplisert og munngod. All-round-vin. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, and, lyst kjøtt. 159,90 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

12360301
La Monella Bianco 2019
Marlborough, New Zealand Heftig, fløtete, plommete, voldsomt trøkk. Gul frukt, fyldig, virker mer enn 13 prosent. Spontantfermenter, ufiltrert. Substansrik vin. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, fisk, sushi / sashimi, bbq/grillmat. 275,40 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Sommelier AS

12712201
Granbazán Don Álvaro de Bazán Albariño 2015
Galicia, Spania Veldig konsentrert, grønne plommer, grønne epler, lang, strukturert. Albarino i toppklasse. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 327,90 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Einar A Engelstad AS

9180801
Lorentz Altenberg de Bergheim Riesling Grand Cru 2015
Alsace, Frankrike Ørlite flybensin på duft, ellers moden, aromatisk, knusktørr men allikevel rund i kantene, gylden på farge. Krydret. Plommer og honning. 358,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Interbrands Norway AS

12636301
Quinta da Fonte Souto Florão Branco 2019
Alentejo, Portugal Veldig bra portugisisk hvitvin med grønne plommer, nok friskhet, svak fedme og fyldighet, god konsentrasjon. Fra Alentejo-provinsen, mye vin for pengene. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 169,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
Stenberg & Blom AS

12664401
Ostertag Muenchberg Grand Cru Riesling 2018
Alsace, Frankrike Veldig konsentrert og kraftig, gule plommer, syltet sitron, krydder, opulent i stilen. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 493,50 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

12665901
Schäfer-Fröhlich Felsenberg Riesling GG 2019
Nahe, Tyskland Veldig konsentrasjon, nesten syltet pærefrukt og veldig lengde. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 598,– kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

1627101
Daniel Defaix Chablis 1er Cru Cote de Lechet 2006
Burgund, Frankrike Veldig interessant, krydret, nøytral, kalkmineralsk, ikke et gram frukt i den. Stram, fin og lagret. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 386,– kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

12856905
Alvina Pernot Meursault 1er Cru La pièce sous le Bois 2019
Burgund, Frankrike Jeg smaker den i vanlig flaske. Veldig bra. Koster 800 i vanlig flaske, heftig og deilig. Pære. Perfekt Meursault. Sitrus, hvite p å sitronen. 1 699,90 kr (tillegg)91 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS

8122201
Faiveley Ladoix Blanc 2018
Burgund, Frankrike Pen, nøytral, vellaget vin med en slags kalkaktig mineralitet, veldig pen fatbruk, ikke for mye, akkurat støttende. Litt nøytral fersken. Billig hvit burgunder. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 323,– kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
B & R WINE AS

12670301
Triennes Les Auréliens Blanc 2019
Méditerranée, Frankrike Deilig, Provvenc-aktig vin med rolig fylde, nøytral frktighet. Men litt non-descript. Ellers har den en fin, finish. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 203,60 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
LaMarc Wines AS

12596301
Cantine di Marzo Vigna Laure Greco di Tufo 2018
Campania, Italia Veldig kraftig, men også syrlig, det hvite på sitronskallet. Kalkaktig mineralitet. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 240,10 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

7419701
Pierre Luneau-Papin Le Verger 2019
Loire, Frankrike Fyldig, grei, litt svakt krydret, veldig ren. Konsentrert. Bra kvalitet. Nøytral steinfrukt og melon. Veldig lengde på den. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, småvilt og fugl, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 203,60 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
LaMarc Wines AS

12584801
Loimer Ried Seeberg 1ÖTW Riesling 2018
Niederösterreich, Østerrike Nøytral på duft, bra trøkk her med jordsmonnsfølelse, skifergrunn, ganske nøytral frukt med solid fylde og fedme i underkant, uten at det blir for mye. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, spekemat. 399,– kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

12655301
Oenops Apla White 2020
Hellas Deilig, frisk, mineralsk, stram og pen med lav alkohol, epler, grønne. Fattigmanns Assyrtiko. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 189,– kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

12656701
Opstal Estate Chenin Blanc 2020
Breede River Valley, Sør-Afrika Flott, ny Chenin i Norge, fra Brede River Valley, ganske kraftig og konsentrert, rik og svulmende, en liten kjernebitterhet i midtpartiet, plommer. Gule epler også. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk. 169,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

12810601
Maurice Bourgogne Aligoté 2019
Burgund, Frankrike Fin vinstil, nøytral, litt grønne olivener, ellers små tendenser til frukt, ren og pen. 12 prosent alkohol. Fin utgang, litt fedme i midten. Harmonisk. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 169,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

11225802
Crux Chablis 2019
Chablis, Frankrike Fin, typeriktig Chablis som er ørlite fersk i øyeblikket, men som har svak sjømineralitet og krydder. Middels fylde. Greit valg hvis man bare vil ha en halvflaske til en forrett, f. eks. 98,90 kr (basis)Heyday Wines AS

2248006
Laroche Chardonnay L Pouch 2019
Languedoc, Frankrike Faktisk en god og krisp, Chablis-lignende vin med svak grønnfarge, god syre og fin avslutning. Mer fedme i midtpartiet enn en vanlig Chablis, da. Meget bra! 1,5 liter. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif. 254,90 kr (basis)83 poeng (terningkast 6)
Vinordia AS

10647805
Riesling Grand Cru Schlossberg 2018
Alsace, Frankrike Veldig mineralsk på duft, kalk og steinmineraler, edelt, nøytralt preg med fersken og epler, veldig finurlig lengde, alt stemmer. Tørr, fin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr. 1 249,90 kr (bestilling)93 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

9863301
Cadette Bourgogne Vézelay 2019
Burgund, Frankrike Smør, honning og fersken og eple, harmonisk vin som har et langt, modent smaksforløp. Litt hudaromaer. Syltet sitron. Og: Hvitt skinn på sitronen. Veldig spesiell vin, Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 300,– kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Vinum AS

3788701
Borgeot Puligny-Montrachet 1.Cru Les Champs Gains 2018
Burgund, Frankrike Bra krutt i den, noe lukket, men hvite blomster, litt bjerkeseje, og kalk og mineraler. Fin lengde, Bør lagres. Passer til: Lyst kjøtt, sushi / sashimi, fisk. 669,90 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 5)
Winetailor as

3788601
Borgeot Chassagne-Montrachet Vieilles Vignes 2018
Burgund, Frankrike Markant duft med knust stein og kalk, ren i smaken med forsvinnende lite eik. Dufter av hvite blomster også, nøytral frukt. God lengde. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 549,90 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

7213701
De Villaine Rully Blanc Les Saint Jacques 2018
Burgund, Frankrike Steinete, strukturert, noe fatpreg, men også mye mineraler, litt fat i finish, men vil gå det fint av seg Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi. 549,90 kr (tillegg)88 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

7890601
De Villaine Bourgogne Cote Chalonnaise Les Clous Aimé 2018
Burgund, Frankrike Veldig fin, rik og fløtete med nøytral steinfrukt, litt litchi og fersken, svakt krydret og fatpreget. Smaker dyrere enn den er. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, spekemat. 389,90 kr (tillegg)88 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

12796401
Chanson Meursault Charmes Premier Cru 2015
Burgund, Frankrike Veldig godt, nesten perfekt, finurlig, finslepen, ikke så mye fat, hvite blomster og plommer. Litt kalk i mineraliteten. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 899,70 kr (bestilling)93 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

12796501
Chanson Chablis Les Preuses Grand Cru 2018
Burgund, Frankrike Varmt år, men lite alkohol. 12,5 volumprosent, fatsmaken ligger bare og kiler pent bak en spennende frukt. Høykvalitetsvin, dette. Friskhet nok, subtil frukt med epler og plommer, kanskje ikke så mineralsk. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 700,10 kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

12796201
Chanson Puligny-Montrachet 2019
Burgund, Frankrike Delikat, ikke for mye fat, plommer og eleganse, egentlig fruktdreven vin. Overtatt av Bollinger. Koster endel, men åpen og god. Lite fatpreg. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 559,70 kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

2208101
Boeckel Brandluft Riesling 2019
Alsace, Frankrike Mineralsk, tørr og presis Riesling med fornuftig balanse mellom svak fruktsødme og god syre og friskhet. Hvite blomster og kalk i smaksregisteret. Passer til: Sushi / sashimi, fisk. 212,– kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
Vinetum AS

10329301
Leth Ried Schafflerberg Grüner Veltliner 2017
Niederösterreich, Østerrike Fin, mineralsk Grüner som begynner å få noen år på nakken, den begynner å runde seg ut og det er plommer og fersken, og en god fylde. Nedsatt til 175 kroner i mars. 215,– kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
Vinetum AS

12536301
A.A. Badenhorst Secateurs Riviera 2020
Coastal region, Sør-Afrika Hvitvin med skallkontakt, dyp gul, litt naturvinstil med modne, gule epler, men bare såvidt på naturveien. Et godt kompromiss, dette. Litt melne epler og krydder i finish. Helt tørr. Nyhet. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, fisk. 225,30 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

1695701
Secateurs Chenin Blanc 2020
Swartland, Sør-Afrika Deilig vin med bedre mineralitet enn tidligere, veldig flott balanse, plomme og eple, finslepen finish. Den beste så langt. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, sushi / sashimi. 184,90 kr (basis)85 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

12660201
A.A. Badenhorst The Curator White Blend 2020
Coastal region, Sør-Afrika Innkjøpte druer, og miks med Chenin Blanc, Viognier, Chardonnay og Semillon, pen vin med fin pris, moden, litt svulmende, nøytral frukt, svak plomme. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, spekemat. 161,30 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

10132001
Philizot & Fils Brut numéro 3
Champagne, Frankrike Basevinene er 2016 og 17. Veldig fin vin, deler av den er ikke gjennomgått malo, mer vekt på fersk frukt, sitronskall, grønt og gult eple, krisp og fin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 309,90 kr (basis)86 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

1250201
Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Vergers 2019
Burgund, Frankrike Veldig harmonisk, men også noe mineralitet, jod og salt som slår igjennom, utrolig bra, veldig lengde. Passer til: Fisk, skalldyr, ost, spekemat. 979,90 kr (bestilling)93 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

12188601
Dom. Marc Morey Puligny-Montrachet 1. Cru Les Referts 2018
Burgund, Frankrike Litt mer svulmende i stilen, med fet frukt, nøytral i stilen. 1 080,30 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 4)
Red & White AS

1250001
Dom. Marc Morey et Fils Chassagne-Montrachet 1er Cru En Virondot 2019
Burgund, Frankrike Veldig trøkk på mineralitet og kalkaktig preg, med fatpreg som bare et finslig slør bakom der, feminin stil på en ellers maskulin grunn. Passer til: Fisk, skalldyr. 959,90 kr (bestilling)92 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

7421101
Marc Morey Chassagne-Montrachet 1er Cru Les Caillerets 2018
Burgund, Frankrike Fløyelsmyk, nøytral frukt med noe fatpreg bakom der, pære, fløte, eple, veldig lengde. Passer til: Fisk, skalldyr. 1 049,90 kr (bestilling)93 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

7419401
Marc Morey Chassagne-Montrachet 2019
Burgund, Frankrike Veldig bra, henger godt sammen allerede, integrert fatpreg, kremete og fløtete i stilen med god, frisk lengde, nøytral, pæreaktig fruktighet, grønne epler også. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, ost. 834,90 kr (bestilling)93 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

11666401
Dom. Marc Morey Rabource Rully 1er Cru 2018
Burgund, Frankrike Så god Rully som det vel er mulig å få. Litt fat på duft, men pent integrert i en fløtete, mineralsk frukt, med nøytrale fruktaromaer. Litt pen og grønn også. Passer til: Fisk, skalldyr. 499,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

Rosévin

12720601
Chateau Terrebonne Rosé Cote De Provence 2020
Provence, Frankrike Blek rosa, rimelig vin fra Provence med typiske aromaer, litt roser og sjarmerende frukt. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, ost. 159,90 kr (bestilling)84 poeng (terningkast 5)
Fondberg AS

12689701
Amalaya Rosado 2020
Salta, Argentina Interessant vin fra Salta, svak lakserosa, svakt tannisk og strukturert, god, god fylde, litt svulmende og fet, med tørr fruktighet. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, spekemat, fisk, grønnsaker, bbq/grillmat. 149,90 kr (bestilling)84 poeng (terningkast 5)
Stenberg & Blom AS

Rødvin

3046201
Crasto Douro Red 2019
Douro, Portugal Dyp rødfarge, 85 prosent ståltank, resten på brukte, franske fat. Konsentrert i stilen, med merkbare tanniner som nok bør slipes av litt, mørke, energiske bærslag, fioler også på duft. Passer til: Svinekjøtt, storfe, bbq/grillmat. 170,90 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
Excellars AS

12541301
Allende 2013
Rioja, Spania På duft kan den minne om en Bordeaux, østside med mørke plommer, egentlig en nydelig og moden vin so er strukturert uten å være for svær og tannisk, litt modernistisk nyveiv over den med kontant, mørk og fløtete bærfrukt. 13,5 volumprosen alkohol. Passer til: Storfe, lam og sau, bbq/grillmat, and. 299,80 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Modern Wines AS

12737601
Lavillon Pavillon Bordeaux Rouge 2019
Bordeaux, Frankrike Veldig billig Bordeaux, svakt dropsaktig frukt, Merlotdominert med 80 prosent, egentlig helt grei og ganske mye vin for pengene, nøytral, strukturert fruktighet med mørke bær og moreller. Beskjedne tanniner. Passer til: Lyst kjøtt, storfe, lam. 112,90 kr (bestilling)81 poeng (terningkast 6)
Fondberg AS

12718701
Jean Gagnerot Bourgogne Pinot Noir 2019
Burgund, Frankrike Absolutt småpen og sjarmerende Pinot Noir med tydelig rødbærsfrukt, mest bringebær, så kirsebær og moreller og så et snev av noe mørkere i fruktigheten. Middels fyldig og konsentrert. Ikke noe fat. Billig standard-burgunder. Passer til: Lyst kjøtt, pizza / pasta, fisk. 189,90 kr (bestilling)84 poeng (terningkast 5)
Fondberg AS

12859201
Lavradores de Feitoria Quinta das Pias No. 2003
Douro é porto, Portugal Deilig, nydelig, lagret karakter med viltkjøtt, te, underskog, lær, utviklet frukt. Bra til viltet. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, bbq/grillmat. 269,90 kr (tillegg)87 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

7473101
De Villaine Bourgogne Cote Chalonnaise Rouge La Fortune 2018
Burgund, Frankrike Veldig spenstig frukt med mørke bær, purpurfarget, med leskende elegant og leken smak, saftig og strukturert på samme tid. Passer til: Småvilt og fugl, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, ost, bbq/grillmat, lam og sau. 389,90 kr (tillegg)89 poeng (terningkast 6)
Winetailor as

10368601
Lovely Lilly Pinot Noir 2018
Baden, Tyskland En Pinot fra Baden, transparent, litt mørke bærtoner, like over elven fra Alsace, deilig, leskende, moreller, bjørnebær. Veldig fin vin Passer til: Pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam og sau. 165,– kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
Hans A.Flaaten Vins Fins

12648601
Gianni Brunelli Brunello di Montalcino 2016
Toscana, Italia Meget bra, konsentrert, litt tight og bra, mørk bærfrukt, men avslepen. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and. 599,90 kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
B & R WINE AS

12648501
Gianni Brunelli Rosso di Montalcino 2019
Toscana, Italia Deilig, den, veldig subtil, klar fruktighet, ikke noe fatpreg, her, morellkjøttet. Deilig, leskende med fruktkjøttaktig stil. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and. 360,– kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
B & R WINE AS

12649501
Ch. Tourteran 2009
Bordeaux, Frankrike Veldig bra, fyldig, konsentrert, utviklingsaromaer, mørke bær, tett, kjøttaktig i karakter. Veldig mye vin for pengene. Passer til: Storfe, lam og sau, lam, and. 250,10 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
B & R WINE AS

12649801
Ch. Fontis 2006
Bordeaux, Frankrike Folke-Bordeaux, ganske elegant, mørk, fullmodnet frukt med litt lær, medisinalt preg, mørke bær, billig lammevin. Litt kort i finish. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, lam. 215,20 kr (bestilling)85 poeng (terningkast 5)
B & R WINE AS

11441401
Thymiopoulos Naoussa Alta 2018
Naoussa, Hellas Deilig Pinot Noir-stylet vin, med bringebær med tagger, i Barbaresco-stil, roseblader. Litt tørket urter også, men ikke så mye. Utgangen er rødbærsfruktig. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, and, svinekjøtt, bbq/grillmat. 214,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

12206901
Atma Red 2019
Hellas Litt dropsaktig i starten, så en slags søtlig, fersk, ganske fyldig frukt. Uten fat. Pen og hyggelig vin med miks av mørke og røde bær. Sødme i finish. Passer til: Storfe, spekemat, lam, lyst kjøtt, ost, bbq/grillmat. 164,90 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 5)
Vinarius AS

12656502
Casal Sta. Maria Colares Ramisco 2010
Portugal Veldig strukturert, litt lær, syrlig tobakk, tjære, også en veldig delikat, stram frukt, litt Barolo-aktig, men uten fersk frukt. Passer til: Storfe, bbq/grillmat, and. 389,– kr (bestilling)89 poeng (terningkast 6)
Vinarius AS

9419701
Cune Gran Reserva 2014
Rioja, Spania Absolutt deilig vin med fløtete frukt og ikke for mye fat, mørk plommefrukt, Nok friskhet, Litt sjokolade også. Veldig bra. Passer til: Lam og sau, lam. 239,90 kr (basis)87 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS

12665201
Arlaud Charmes-Chambertin Grand Cru 2018
Burgund, Frankrike Fløtete, elegant, litt svulmende mørkbærsfrukt med plommer og moreller, tanninene er modne og svakt faste, men innhyllet i en forførende, mørk frukt uten at det er brukt for mye fat. På topp om 3-10 år. Passer til: Lam og sau, lam, and. 1 618,30 kr (bestilling)94 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS

12665101
Arlaud Morey-St-Denis 1er Cru Les Ruchots 2018
Burgund, Frankrike Mørk, fioler, litt fatkrydder, så er det et voldsomt skyv på mørk bærfrukt, modne tanniner, masse liv og vitalitet. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, lam, and. 825,10 kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

10475801
Lejeune Bourgogne Les Grandes Carelles 2019
Burgund, Frankrike Fløtete, deilig rødbærsfrukt med moreller og bringebær, god fylde, tiltalende, ikke spor av eik her. Passer til: Pizza / pasta, lam, and, ost, lam og sau. 274,– kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

9735701
Chave Côte-du-Rhône Mon Coeur 2019
Rhône nord, Frankrike Noe nær perfekt CdR med purpurfarget, mørk bærfrukt, duft av fioler, ganske svær men med nok eleganse. Kjempetrøkk. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, småvilt og fugl, spekemat, lam, bbq/grillmat. 221,– kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

12810701
Maurice Bourgogne Pinot Noir 2019
Burgund, Frankrike Herlig Pinot Noir, klingende rødbærsfrukt, friske, søte bringebær og moreller i en herlig finish. Middels fyldig. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, småvilt og fugl. 199,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
Blend Wines AS

10282301
Carretta Langhe Nebbiolo 2019
Piemonte, Italia Fin, svak fruktsødme, litt utviklet i stilen, også. Strammer litt på tanninene, men ikke så mye at det gjør noe. Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, lam, bbq/grillmat. 189,90 kr (test)85 poeng (terningkast 5)
Podium Wines AS

11560101
Badia a Passignano Chianti Classico Gran Selezione 2017
Toscana, Italia Trøffel- og begynnende tertiæraromaer på denne, fin, påkostet og edel Chianti med det lille ekstra. Mer en vin for høstkveldene med lær og svak lagringskarakter allerede. Men vil bli enda bedre med lagring. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, lam, lam og sau. 439,– kr (bestilling)90 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

3286001
Pèppoli Chianti Classico 2018
Toscana, Italia Klassisk, fruktig, kirsebæraktig med godt pådrag, sjarmerende og god og med energi i rødbærsfrukten. Middels fyldig, saftig også. Passer til: Lam og sau, lam. 245,– kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Vinetum AS

12590201
El Esteco Malbec 2018
Calchaqui valley, Argentina Tett og ugjennomtrengelig, blåbær og solbær, mykt trøkk, veldig lengde. Passer til: Storfe, lam, bbq/grillmat. 195,– kr (bestilling)86 poeng (terningkast 6)
Eurowine AS

12710601
Bouchard Père & Fils Savigny-Lès-Beaune 2018
Burgund, Frankrike Deilig, mørk, med fioler, solbær og krekling, definitivt mørke bær, leskende frukt med noe fruktsødme. Denne appellasjonen er i ferd med å komme seg. Passer til: Småvilt og fugl, storfe, and, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 349,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Einar A Engelstad AS

12807701
Les Crêtes Pinot Nero 2019
Valle d’aosta, Italia Fin, fyldig, moden, svulmende mørke bærfrukt, moreller, veldig bra, den, men litt dyr. Absolutt bra. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, spekemat, svinekjøtt, lam og sau. 327,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 5)
Winehouse AS

10989401
Seriti Pinotage 2019
Western Cape, Sør-Afrika Intens, saftig, fruktig, energisk solbærfruktighet, masse frukt, masse frukt, lassevis av sødmefull solbærfrukt, nok friskhet. Crowd-pleaser, som det heter på nynorsk. Billig også. Passer til: Bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, småvilt og fugl, storfe, spekemat, and, svinekjøtt, lam og sau. 132,90 kr (bestilling)83 poeng (terningkast 6)
Top Cellars Wine Import AS

3149101
Prado Enea Gran Reserva 2014
Rioja, Spania Veldig krydret, tendenser til rødbærsfruktighet og mynte, spontangjæring, endel fat, men en konsentrert eleganse, og selv med alle fatene, skinner frukten tydelig igjennom. Spansk stil på toppen. Passer til: Storfe, lam og sau, lam, and. 669,90 kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

6675401
Muga Seleccion Especial 2016
Rioja, Spania Konsentrert, flott vin med litt Bordeaux-takter, østsidebordeaux, endel fatpreg er det jo men også mørke, modne plommer som blir strammet opp av tanniner. Veldig fin årgang i Rioja. Kan fint lagres. 10 år. Passer til: Storfe, småvilt og fugl, storvilt, lam, and, bbq/grillmat, lam og sau. 389,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

3791202
Ch. Musar 2010
Bekaa valley, Libanon Fin, kjøttfull, vin med noe sviske i preget, ellers kokte plommer, mørke aromaer, denne er fullmoden nå på halvflaske. Ingen volatile syrer her. Passer til: Storfe, storvilt, bbq/grillmat, and. 259,90 kr (bestilling)86 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

12663201
Audoin Gevrey Chambertin 2018
Burgund, Frankrike Eldre vinstokker, klassisk, pen rødbærsfruktighhet med litt bringebær og moreller, hint av mynte og fat, men i pen innpakning. Passer til: Lam og sau, lam, and. 599,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 4)
Autentico AS

9150501
Brun Fleurie Grille Midi 2018
Burgund, Frankrike Veldig burgunderlignende Fleurie med miks av mørke og røde bær, lav alkohol, druene vokst på kalkgrunn, gamle vinstokker, krutt i denne. Passer til: Småvilt og fugl, lam og sau, lam, and. 369,90 kr (bestilling)88 poeng (terningkast 6)
Autentico AS

5077105
Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2018
Burgund, Frankrike Deilig, rødbærsfruktig Beaujolais med litt mørk bark og moreller og tyttebær, litt tanniner også, eldre vinstokker, typisk burgund-fremstilling, kun på betong, ikke brukt fat. Kalkgrunnen gjorde at det ikke ble mer enn 12 volumprosent alkohol. Passer til: Småvilt og fugl, lam, and, lyst kjøtt, lam og sau. 469,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Autentico AS

11475301
Block 8 Estate Pinot Noir 2017
California, Usa Dette er den beste vinen jeg har smakt fra Hirsch. Fattig manns Chambertin. Vidunderlig duft, klingende rødbærsfrukt, enorm lengde, moreller, bringebær, Passer til: Småvilt og fugl, lam. 869,90 kr (bestilling) 94 poeng (terningkast 6)
Red & White AS

295801
Hirsch Vineyards Pinot Noir Reserve 2017
California, Usa Tykk, rød bærfrukt, jordbær og moreller, litt mynte, god lengde og fruktighet. Går over i mørk fruktighet i finish. Passer til: Lam og sau, and. 829,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 5)
Red & White AS

5904801
Soffocone di Vincigliata 2018
Toscana, Italia Ny årgang fra Bibi Graetz. Ganske fløtete rødbærsfrukt, forsiktige tanniner, ganske elegant også. Tanninene er i sjakk, moreller mest. Bra den. 296,90 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 5)
Gaia Wine & Spirits AS

4454001
Col d’Orcia Brunello di Montalcino 2016
Toscana, Italia Ny årgang. Mørk, svakt fatpreget duft med mørke moreller og mynte og urter, fløtete frukt med fine tanniner, trenger å slipes litt mer av, men meget bra årgang. Passer til: Storfe, lam og sau. 342,– kr (basis) 89 poeng (terningkast 6)
Gaia Wine & Spirits AS