Postet: 15. mai 2017. Det er få som greier å få en vulkan til å oppføre seg dannet. Marco de Grazia fra Terre Nere på Sicilia greier det med sine viner.

Marco de Grazia vil ha eleganse i sine viner. Foto: Geir Salvesen

Hvor skal man begynne? Jo, med geografien. Vulkanen Etna på Sicilias østside er ikke bare et mektig landemerke på denne øya som har sett så mye historie. Den gir også karakterfulle produkter – enten det er tomater eller druer. På nordsiden av vulkanen har amerikansk-italienske Marco de Grazia  drevet en av de mer interessante vingårdene i området i noen år nå. Ikke så mange, egentlig. For Marco bodde i USA, drev med vinimport i tillegg til å være klassisk utdannet. Filosofi, komparativ historie, blant annet.

Så ble han helt suget opp i vinens verden og startet i Randazzo. Druene er de klassiske i området. Nerello Mascalese. og Carricante og Cataratto.

Vinene hans er et speilbilde av hans personlige syn på verden. At det skal være akkurat passe. Det skal være elegant.

– Jeg hater overekstraherte viner, fortalte han under en smakeseanse i Oslo forleden.

Terre Nere ligger i Randazzo på nordsiden av Etna. Noen av vinmarkene er svært gamle. Foto: Terre Nere. 

Det betyr eksempelvis at man kan få en hvitvin, Etna Bianco og hans rosévin med et streif av røyk-mineraler men bare så vidt. De er elegante, «understated», nesten. Og så har han også kraftigere saker på lur. Blant annet en pre-phylloxeravin fra vinstokker som overlevde den store phylloxera-epidemien i siste halvdel av 1800-tallet. Til tross for en imponerende sjeldenhet, syntes jeg den var litt mer rustikk enn de andre røde.

Marco kjører sitt eget løp. Han vil ikke høre snakk om gode og dårlige årganger:

-Mitt mål er at enhver årgang vil levere fra seg noe glede. Er det noen som er bedre enn de andre? De er alle forskjellige..

Importøren Gaia har registrert intet mindre enn 14 forskjellige viner fra Terre Nere. De fleste svært interessante. Men de ligger også på den smådyre siden. Man må betale for det lille ekstra.

Et knippe av Terre Nere-viner som er tilgjengelig i Norge – stort sett. Foto: Geir Salvesen

Her er seks utvalgte viner fra Terre Nere:

3394801 ETNA BIANCO 2016, Etna, Sicilia. Kr 244,90, Karakter: 5, Poeng: 87

Veldig fersk, heftig syre, trass i full malolaktisk gjæring. Bør ligge et år. Stein og mineralitet. Skarp.  Virkelig et mysterium at dette kan være en syditaliensk vin. Bestillingsutvalget

9745501 ETNA ROSATO 2016, Etna, Sicilia. Kr 244,90, Karakter: 6, Poeng: 88

Veldig behagelig, sofistikert, litt Provence-aktig på duft med roser. Kjølig og slank i smaken med en liten velkommen bittertone i finish. Veldig lys. Her skal det bare være litt skallkontakt. Laget på Nerello Mascalese. Bestillingsutvalget.

3320001 ETNA BIANCO CALDERARA SOTTANA 2015, Etna, Sicilia. Kr 374,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Fantastisk bra hvitvin med krydder, stein, nøytral småfet steinfrukt. Som en høyklasse, hvit burgunder. Bestillingsutvalget.

2246501 ETNA ROSSO 2014, Etna, Sicilia. Kr 244,90, Karakter: 5-, Poeng: 86

Strukturert og burgunderaktig i stilen med litt tørket rødbærsfruktighet, veldig drikkbar. Kjølig stil, kirsebær og urter. Bestillingsutvalget.

3319801 ETNA ROSSO GUARDIOLA 2014, Etna, Sicilia. Kr 394,90, Karakter: 6, Poeng: 90

Kraftig og elegant på samme tid, fin, klingende, tørket rødbærsfrukt. Veldig finurlig, bringebær, ørlite urtepreg og moreller. Bestillingsutvalget.

3319601 ETNA ROSSO SANTO SPIRITO   2014, Etna, Sicilia. Kr 394,90. Karakter: 6, Poeng: 91

Silkete, elegant, sømløs rødbærsfruktig.  Mineraler på bunnen. Høy kvalitet på denne. Bestillingsutvalget.