Mange strukturerte, hvite burgundere blir drukket lenge før vinene egentlig er nådd toppen. Trolig gjelder det de fleste. Men her er det en som nyter godt av en litt fremskreden alder.

Ukens vin: Guy Bocard Meursault Vielles Vignes 2015.

GEIR SALVESEN

Mange har Meursault som en av sine favoritthvitviner fra Bourgogne når de starter å nærme seg de mer eksklusive vinstilene. Det er lett å forstå. Hvis det er mye fatsmak på dem er de gjerne gule, krydrede, vaniljeaktige, plommete – pluss elementer av nøtter og smør. Mye av dette kommer jo fra treverket i de nye fatene som etter min oppfatning har vært litt for flittig brukt til å sminke disse vinene for mye.

Fatsmak har dominert mange Meursaultvarianter. Men noe fatpreg er bare av det gode. Foto: Geir Salvesen

Nå er trenden å gå noe bort fra denne fatsminken og til noe mer forsiktig, men som fortsatt pirrer smaksløkene. Og så er det slik at det er de siste årgangene dette gjelder. Men i ukens vin, Guy Bocard Meursault Vieilles 2015, finner vi en fornuftig modnet Meusault med et fornuftig fatpreg og til en relativt fornuftig pris.

Rådhuset i Meursault er ganske karakteristisk med fargede takstein lagt i mønster. Foto: Geir Salvesen

Da jeg smakte den for første gang sist vår, oppfattet jeg den som mer fatpreget og hard. Det kan ha vært smakedagen som hadde vært for lang. Men nå kan man kjenne at mineraliteten kommer frem. Og det er alltid et bevis på at vinen ikke er såkalt overeiket.

Guy Bocard er en relativt liten produsent med 6 hektar vinmark og bare produksjon av hvite viner. Eiendommen er blitt økologisk fra 2019.

For å få mest ut av denne vinen er det viktig at den ikke serveres iskald. Server den gjerne ved 5-6 grader, og så vil den åpne seg og være best rundt 10-11, noe den snart får i et burgunderglass med vid bolle.

12640301 Guy Bocard Meursault Vielles Vignes 2015, Burgund, Frankrike 

Hvite blomster, bjerkesevje og hasselnøtter på duft. Lett og elegant inngang, så en fløtete, fin, sjarmerende, steinfruktaktig smak, plomme og epler, men relativt nøytralt. Lett mineralitet i underkant, Litt fatkrydder, men bare helt passe. Godt kjøp. Kan fortsatt ligge. Passer til: Skalldyr, spekemat, lyst kjøtt, fisk, aperitiff, ost. 459,90 kr (Basisutvalget) 90 poeng (terningkast 6)
Heritage Wines AS