Ok, alle har hørt om Barolo. Alle har et forhold til Barolo. I hvert fall alle som er litt seriøst interessert i vin. Men denne tanninrike, muskuløse rødvinen fra Piemonte har en super slektning – Langhe Nebbiolo. Her er grunnene til at det ofte er et vel så godt valg.

Ukens viner: Aurelio Settimo Langhe Nebbiolo 2016., Piemonte, Italia.

Ghiomo Vina Granda Langhe Nebbiolo 2016, Piemonte, Italia.

Dolcetto, Langhe Nebbiolo og Barolo fra doldis-produsenten Aurelio Settimo. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Hvis jeg skal ha nytte av en god Barolo, må alt være på topp. Dagens helsemessige tilstand, humør, biorytmene, den biodynamiske kalenderen, månens gang over nattehimmelen, maten den skal drikkes til. Maten må jo virkelig være optimal. Det er en vin som er tøff i trynet og hvis du er det minste sliten eller nedfor, stått opp på den gale siden av sengen, etc, etc, får du de tørre tanninene rett i fleisen så den snurper seg som munnen på en baby som får sitronsaft for første gang. Det er jo tannintaggene her og tørrheten i totalinntrykket som både gjør en god Barolo, og som samtidig er utfordrende. Dette kan man ikke stikke under stol, men hvis man først skal stikke ned i kjelleren og ha noe i den retningen, så lyser en Langhe Nebbiolo opp som et innlysende alternativ. En Barolo kommer jo fra Langhe-regionen i Piemonte, er laget av Nebbiolo-druer, så det er jo egentlig samme vintype, bare at opphavet kan være noe mer diverse. Men det kan også være druer fra Barolo-appellasjonen. Det kan være yngre vinstokker, etc.

Fordelen med en Langhe Nebbiolo er at de bringer deg noen av aromatoppene i en Barolo – eller en Barbaresco, for den saks skyld. I heldige tilfeller bringebær, tjæreinnsatte kaipåler, rosedufter, lakris, trøfler – i tillegg til tannintaggene som holder disse vinene oppe. Men de er vanligvis snillere i munnen, disse taggene i en Langhe Nebbiolo. Denne vintypen har ofte også litt mer fruktfølelse, fordi fatbruken er mindre, tanninene er snillere. I det hele tatt.

Innhøstingsklare druer i Piemonte. Foto: Geir Salvesen

Det du ofrer litt er intensitet. Men de beste Langhe Nebbiolo-vinene kan ha like god og bedre trøkk enn de veikeste Baroloene. De beste Baroloene er selvsagt mye bedre enn standard Langhe Nebbiolo. Men:

Det aller beste salgsargumentet er prisen. Den er mye, mye lavere. De er faktisk godt innenfor det kjøpbare sjiktet, disse Langhe-versjonene. Bare sjekk dagens to viner.

Produsenten Aurelio Settimo – eller kanskje vi heller skulle si Tiziana Settimo, for det er hun som styrer virksomheten nå – er en litt ukjent produsent med marker like nedenfor den viden kjente byen La Morra. Hun har en fin kvalitet på hele utvalget, er ikke av de mest outrerte, men alt er korrekt og bra. 2011 Barolo, som nå er en fullmoden vin, får du for under 400 kroner. (399,90). Men hun har også Rocche, da til en mer oppkonstruert pris.

Men hun har altså også denne versjonen av Langhe Nebbiolo fra 2016 som nå er inne i bestillingsutvalget på Vinmonpolet. Jeg kaller den en Barolo light. Så hvis du vil spare 150 kroner i stedet for en Barolo 2011, er dette et godt valg.

Så er det også flere interessante. Tenkte også å ta med Ghiomo Langhe Nebbiolo 2019 som er en kraftplugg. Jeg smakte den i 2018-versjonen, så 19 er nok mer fersk og fruktig.

Ghiomo Vigna Granda. En Langhe Nebbiolo med klare Barolo-tendenser. Foto: Geir Salvesen.

1843601
Aurelio Settimo Langhe Nebbiolo 2016
Piemonte, Italia Har begynt å få nærmest balsamiske duftnoter, streif absolutt av tjære og gamle jernbanesviller under damplokomotiv, hint av utviklet, mørk fruktighet, tanniner som er modne nok. Mye godt å si om denne. Barolo light, pent utproporsjonert. Passer til: Pizza / pasta, storfe, lam, svinekjøtt, lam og sau. 255,– kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
R&R Wines AS

11909501
Ghiomo Vigna Granda Langhe Nebbiolo 2018-2019.
Piemonte, Italia Heftig med alkohol på denne, (nær 15) noe som gir sødme og fylde i en lang smak, svakt brunrød på farge, edelt treverk, litt utviklet kirsebærfrukt med lakkert treverk i aromabildet. Tanninene pent i sjakk, men er allikevel tydelige. En liten kraftplugg, dette. Passer til: Svinekjøtt, småvilt og fugl, storfe, lam og sau. (Jeg testet 2018, og så er den akkurat gått over til 2019) 249,70 kr (bestilling) 87 poeng (terningkast 6)
Mantenere