Postet: 24. mai 2018. Vinene fra Leitz i Rheingau har aldri vært bedre. Rieslinger fra toppvinmarker i gode hender, kan bli ekstremt presise, noe Leitz’ 2016-årganger vitner om.

Et knippe av toppvinene fra Leitz. Foto: Geir Salvesen

Johannes Leitz kommer fra en gammel vinfamilie som har laget vin helt siden midten av 1700-tallet. Men bombing av Rüdesheim under krigen, og gjenoppbyggingen var tøff. Tyske viner var heller ikke ettertraktet av kjennere i denne perioden. Faren til Johannes døde da han bare var ett år gammel, i 1965. Men fra tidspunktet Johannes Leitz tok over har det gått oppover. Ikke jevnt oppover, men i hopp og sprang. Inntil han i 2010 ble årets vinmaker i Tyskland.

I Norge har det vært endel støy rundt Leitznavnet på grunn av flere importørbytter, hvor særlig det første fra Record Wines til Red & White i 2011 gikk hett for seg med oppfordringer om boikott og masse bråk. I år gikk Leitz fra Red & White til Moestue Grape Selections. Prisene er gått kraftig i været i dette tiåret, men nå kan man også snakke om kvalitet på absolutte toppnivå.

Johannes Leitz i vinmarken Roseneck i Rüdesheim, Tyskland. Rhinen flyter nede til høyre. Foto: Geir Salvesen

Det er kjekt å eie deler av de aller beste vinmarkene i Rheingau, Kaisersteinfels, Schlossberg og Berg Rottland, for å nevne noen. Men man må evne å få maksimalt ut av dem og druene derfra. Det har Leitz nå greid med den vanskelige – men allikevel vellykkede 2016-årgangen. Hans Rieslinger er nå blitt knivskarpe og presise i uttrykket, og det er lett å følge de enkelte vinmarkenes særdrag når man flytter seg mellom dem. Slik flere fikk oppleve da Leitz nylig hadde smakning for presse og restaurantnæring.

-Når det gjelder snakket om årganger, er det ikke lenger så enkelt å betegne årganger med store ord. Som god, eller dårlig. Folk jobber langt mer forskjellig nå enn tidligere, sier Johannes.

Her er et knippe av Leitz’ toppviner i GG-kategorien.

8365901 Leitz Rüdesheimer Kaisersteinfels GG 2016, Rheingau, Tyskland.  Kaisersteinfels er superflott, som en Chablis Grand Cru. Veldig kjølig, mineralsk, veldig lang. Med lavt utbytte. Syrlig, men med en liten sursøt, drueaktig smak. Passer til: Fisk, skalldyr. 408,– kr (bestilling)92 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

8360601 Leitz Rüdesheimer Berg Schlossberg GG 2016, Rheingau, Tyskland

Rødskifer og kvarts er hovedelementene i Schlossberg-terroiret. Steinaktig, mineralsk. Høyere modning her, men uten at det blir noe sødme av det. Passer til: Skalldyr. 438,– kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

8366001 Leitz Rüdesheim Berg Rottland Hinterhaus Riesling Trocken GG 2016

Rheingau, Tyskland

Høyere munnvekt fra det fetere Rottland-terroiret, gjør seg bra i en såpass kjølig og syrlig årgang, Litt stikkelsbær og grønn frukt. Flott vin, dette. Lettere å like for mange som ikke vil ha det altfor syrlig. Passer til: Fisk, skalldyr. 408,– kr (bestilling)91 poeng (terningkast 6)
Moestue Grape Selections AS

 8360701 Leitz Rüdesheimer Rosengarten Riesling Tr. GG 2016, Rheingau, Tyskland.

 Litt mildere på duft, men egentlig litt nøytral i øyeblikket, mineralsk, litt understated, men trenger bare litt tid til for å greie seg vel. Passer til: Fisk, skalldyr.408,– kr (bestilling)88 poeng (terningkast 4)
Moestue Grape Selections AS

8360501 Leitz Berg Roseneck Rüdesheim Riesling Tr. GG 2016, Rheingau, Tyskland.

Krisp, fin, nøytral og litt lukket. Veldig kvartsaktig jordsmonn, subtil og presis mineralitet, rasemessig syre, Roseneck er en av de bratteste vinmarkene med mye stein. Her lukter og smaker det ren flint, faktisk. Passer til: Fisk, skalldyr. 398,– kr (bestilling)89 poeng (terningkast 5)
Moestue Grape Selections AS