Du trenger nødvendigvis ikke å legge så mye penger i en god Bordeaux. Ikke hvis du velger en av disse fra Château de Rochemorin. En hvit og en rød.

Ukens viner: Château de Rochemorin rouge, Château de Rochemorin blanc.

Hvitvin eller rødvin. Rochemorin mestrer begge typene. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

I Bordeaux er det helst rødvin som gjelder. Og hvis det er hvitvin, er det sjelden den lages like godt omtrent side om side ved den røde. Men i Pessac-Leognan gjør de det. Dette er en flott Bordeaux-appellasjon, beliggende i Martillac, ikke langt unna flyplassen vest for byen Bordeaux, der hvite og øde viner begge er av god kvalitet.

Ett av slottene som illustrerer det på en ypperlig måte er det Lurton-eide Château de Rochemorin. Denne driftige karen, André Lurton, som opprinnelig kom fra området mellom de to elvene Gironde og Dordogne – også kjent som Entre-deux-Mers – har vært flink og hatt et slags Midas-touch nesten overalt hvor han har satset. Han tok over Château de Rochemorin i 1973 på et tidspunkt hvor den moderne vin-revolusjonen i Bordeaux fortsatt var et tiår unna.

I årene som er gått, har det nok skjedd svært mye positivt her, fordi de to standardvinene fra slottet er utmerkede eksemplarer på områdets potensiale. Mye smak for et begrenset pengebeløp.

Hvis vi skal ta Rochemorin Rouge først i 2015-årgang. Dette er en Merlot/Cabernet-miks i 55/45 forhold, noe som er vanlig på disse kanter. Merlot-delen gir mer åpen fruktighet, Cabernet trøkk og stramming. Jeg lot flasken stå åpen i en uke. Da kom det mye interessant frem i både lukt og smak. Tertiæraromaer av lær og tobakk og litt blyant, i tillegg til primærfruktighet. Her må man absolutt dekantere på forhånd, gjerne dagen i forveien, for å løsne litt på smakene.

En moden, hvit Bordeaux i form av Rochemorin Blanc. Foto: Vinmonopolet.

Rochemorin Blanc, også den i 2015, er forståelig nok kommet lenger ettersom basematerialet her er Sauvignon Blanc. Og imellom fornuftig streif av treverk og stikkelsbær, begynnende honningtoner. Moden, hvit Bordeaux gir noe helt spesielt, og denne vinen varer fint fem år til.

Rochemorin rouge, i eldre årgang. Foto: Vinmonopolet.

11340801
Ch. de Rochemorin Rouge 2015, Bordeaux, Pessac-Léognan, Frankrike Fortsatt ung Bordeaux med mørk, stram bærfrukt, litt solbær, peppertanniner ligger over det hele, svakt utviklet, men er på topp om 5-10 år. Fast i stilen, og bør absolutt dekanteres. Ellers laget på 55/45 Merlot/Cabernet Sauvignon i typisk Pessac-Leognan-stil. Passer til: Lam og sau, storfe, bbq/grillmat. 229,90 kr (bestilling) 86 poeng (terningkast 5)
Excellars AS