Postet: 6. september 2017. Weingut Schneider fra Nahe i Tyskland er en nykommer i Norge i septemberlisten. Familieprodusentens Rieslinger er tørre og presise i smaken.

Hvis du tar en kikk på dronebildet over av vinmarkene til Schneider, er det ikke rart det kommer noe godt ut av dem. De er bratte, steinete og godt eksponerte. Selve vinene derfra er knastørre, terroir-drevne og det er ingen tropisk frukt i dem. Ikke rart jeg likte denne nykommeren fra Nahe.

Skifersteinen gir smaken og mineraliteten. Foto: Produsenten

Nahe er nesten litt som Hokksund. Det ligger litt utenfor oppmerksomhetens allfarvei, men allikevel sentralt plassert mellom Mosel og Rheingau. Vinstilene blir ofte sammenlignet med en miks av de to områdene, men min smule erfaring med Nahe er at området gir en flott balanse i vinene uten at det er spesielle særtrekk i en eller annen retning. Jordsmonnet der er også forskjellig fra mark til mark. Men en liten fellesnevner for området er milde vintre, nesten ikke noe snø. Og nok varme til å modne druene. Som jo i stor grad er Riesling.

Jakob Schneider junior er vinmakeren i familien. Foto: Produsenten

Schneider er et familiedrevet foretagende med far Jakob som vinmarksansvarlig, sønnen Jakob junior som vinmaker og kjelleransvarlig, seniors kone Monika som bokfører og fraktansvarlig og Laura, konen til Jakob junior, som er vinutdannet. Og ikke å forglemme Oma Liesel, som er eldstedame og med i teamet.

Så til vinene. 2016-årgangen mangler ofte litt smaksmuskler og er ganske så syrlig. Her synes jeg Schneider har fått det godt til.

Schneiders tre varianter i Norge. Foto: Geir Salvesen

7791201 Jacob Schneider Riesling trocken Grauschiefer 2016, Nahe, Tyskland. Kr 169,90. Karakter: 5+, Poeng: 84

Flott syre, mineralitet med flint og stein og skifer i duftbildet, tørr, ung, med litt pæresmak. Saftig og ren. Bestillingsutvalget.

7791301 Schneider Niederhäuser Rosenheck Riesling 2016, Nahe, Tyskland. Kr 209,-, Karakter: 6, Poeng: 87

Flott konsentrasjon, nesten litt småfet, nøytralt duftbilde med streif av fersken og grønne epler, knastørr utgang. Mineralsk. 50% vinen gjæres på fat og resterende på ståltanker. Ligger på bunnfall til mars.
Dette er Tyskland på et nytt nivå. Bestillingsutvalget.

7791401 Schneider Norheimer Dellchen  2016 Trocken, Nahe, Tyskland. Kr: 285,-, Karakter: 6, Poeng: 89

4,1 g sukker, 7,5 g syre, floral på duft, håndhøstede druer fra gamle vinstokker, lagret på gamle fat, noe som gir litt krydder i smaken, Mineralsk og tørr, grønne epler, svakt streif av hasselnøtter. Lav avkastning og åpenbart en kvalitetsvin. Litt ung og trang nå, men veldig bra lagringspotensiale. Burde være bra om 4-5 år. Må eventuelt dekanteres hvis den skal drikkes nå. Bestillingsutvalget.