En liten Chablis ble plutselig større

-Livet er for kort til å drikke Petit Chablis, mente jeg. Før. Ikke nå. En underdog-vin har fått et løft.

En liten Chablis kan ha en stor smak, faktisk. Foto: Geir Salvesen

GEIR SALVESEN

Jeg er fortsatt i stuss over hvorfor det gikk som det gikk. I starten av april ble det åpnet en flaske Petit Chablis fra en ordinær produsent. Flasken inngikk i en smakning av en klynge med Chablis’er. Ikke bare var den uventet bra, den danket ut mange av de høyere-rangerte Chablis’ene. Den fikk gode notater. Halve innholdet i flasken ble stående i kjøleskapet og re-testet halvannen måned senere. Den var minst like god. Nesten enda bedre.

Vinen var en Petit Chablis fra Val de Mercy.

Petit Chablis. Lavest på rangstigen i dette området av klassifiserte viner. Petit Chablis, Chablis, Chablis 1.er Cru og Chablis Grand Cru.

Slik er systemet. Enkelt og greit å forholde seg til. Det er et system som bl.a. tar for seg modningsgraden på druene, terrengets utseende (er det nordhellinger der?) men omtrent alle de klassifiserte vinene vokser på samme forsteinede østersbunn fra Jura-tiden. Det er det som gir vinene den spesielle smaken som kan minne om sjøvann, våt stein, flint, østers. Sjømineralitet, som man sier, uten at noen helt kan forklare hva mineralitet er. Ofte vil det fremstå som et litt saltaktig element.

Tradisjonelt var mange av Petit Chablis’ene helt klart i underklassen av druer. Noen hadde smaker av grønne, sure eplekart. Andre var tynne.

Noen av de nye versjonene har mye mer trøkk. Slik som Ukens vin.

Château du Val de Mercy ser faktisk ut som et ekte slott og det er ikke vanlig i Chablis. Foto: Produsenten.

Produsenten er noe så sjeldent som et Château, altså et slott, og ligger i landsbyen Val de Mercy i Chablis-området, men ikke i selve landsbyen Chablis.

Historien om selve slottet er gammelt, tidligere var det visstnok en herremann ved navn Baron de Coulanges som bodde der.

I 1992 ble produksjonsanleggene for vin bygget om, nyplantinger ble foretatt. Og eiendommen ekspanderte slik at det i dag finnes 30 hektar vinmarker. 

 Produsenten har også ekspandert til de mer sentrale deler av Burgund.

1453001
Ch. du Val de Mercy Petit Chablis 2018, Burgund, Frankrike 

Strågul på farge, diskret på duft, ørlite eple- og sjømineralitet. Et skyv på fylden, virker rund i munnen. Rolig smaksforløp og ikke så mye sitrus og frukt. Sjømineralitet kommer frem i finish. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr. 184,90 kr (basis) 86 poeng (terningkast 6)
Palmer Fine Wine AS