Postet: 11. april 2018. Dette er hvitvinskjøpet som ikke smerter i pungen. En Chablis-lignende, burgunder-lignende, sørfrankrike-lignende Chardonnay som har det meste av det du trenger. Og til en ultralav prislapp.

  

Vin til noe frisk og god sjømat? Da er Moreaus billige Chardonnay et bra valg. Foto: Vinmonopolet

Det koster stadig mer å dyrke sin vininteresse. Det vet alle som har sett prisene på sine yndlingsviner fra Frankrike gå i været. Chablis? Hagl og frost og værkrise og økte priser. Sentralburgundere det samme.

Men innimellom kommer det altså miksviner, uten fancy merkelapper, som bare gjør jobben.Moreau er et Chablis-firma som står bak solide, tradisjonelle Chablis-viner på alle kvalitetsnivåer. Her har firmaet altså laget en vin på samme drue som Chablis og sentralburgundere. Chardonnay. Verdens mest kjente hvitvinsdrue.

Det er vinmakeren i J. Moreau – Lucie Depuydt – som står bak denne billigvinen. Hun kommer fra Chablis og har i tillegg til ønologi også studert kjemi.

I denne tapningen har hun brukt 68 prosent Chardonnay fra Limoux i Languedoc, 30 prosent fra Loire og 2 prosent fra Petit Chablis.

Vinene modnes 6 måneder på bunnfallet før tapping. Poenget med denne vinen er renhet, syrefriskhet og ikke noe fatpreg.

Limoux-området kan faktisk skilte med mye mineralitet og det trenger igjennom her.

Den mangler litt kompleksitet, men den har mye av det som trengs for å nyte en rimelig og upretensiøs vin. Når den her kommer fra et velrenommert firma i tillegg, må dette bare bli et superkjøp.

Lakscarpaccio er bare en av matrettene som passer denne vinen. Foto: Geir Salvesen

 7850001 J. Moreau Chardonnay 2016, Frankrike. Kr 119,90, Karakter: 6, Poeng: 82
Frankrike En ekstremt rimelig fransk Chardonnay med opphav fra Limoux-området, Loire og Bourgogne, litt fersken- og pærepreget, litt mineraler også. Middels fyldig. Fin å ha hvis man trenger mange billige viner til selskaper. Passer til: Fisk, skalldyr.