Vinboksen er som bilen – kommet for å bli. Men mens svært mye av frukten som havner i den som vin er av middels til laber kvalitet, er det noen som sprenger grenser. Slik som denne wow-boksen fra Adi Badenhorst.

Ukens vin: A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2021, Coastal Region, Sør-Afrika 

Her har jeg klatret opp på granittklippene i Paardeberg, Swartland der Adi Badenhorst, David and Nadia og Eben Sadie – blant andre – har vinmarkene sine. Badenhorst holder til i Kalmoesfontein, like utenfor billedkanten t.v. Utsikten er ellers mot nord mot Kasteelberg i det fjerne. Det er nedbrutt, støvete granitt fra de gamle urfjellene som gir den spesielle smaken til den ellers litt nøytrale Chenin Blanc-druen. Foto: Thomas Nygaard.

GEIR SALVESEN

Joda, jeg vet nok at jeg er en smule mer begeistret for «Sjennin», som de kaller den i Sør-Afrika, enn den menige norske vinkonsument. Men det kommer seg. Interessen for disse vinene er sterkt økende, bl.a. i takt med at noen kvalitetslokomotiver har dampet seg vei foran de andre og laget strålende, terroir-baserte vinstiler. F. eks Eben Sadie og Mullineux med sin «fjell-serie» av Quartz og Granite, etc.

Den morsomme, absolutt hippie-type-vinmaker, Adi Badenhorst har allerede gjort et innhugg i markedet med sin Secateurs Chenin Blanc på flaske, som i noen år nå har vært i basisutvalget. I fjor kom det en aluminiumsboks. Til å ha med på stranden, eller noe sånt. Også den faktisk av god kvalitet. Og nå – en såkalt Bag-in-Box. Ikke vanlig 3-liter, men 2,25, som tilsvarer tre flasker. Til 370 kroner. Det tilsvarer en flaskepris på 124 kroner. Det er nesten latterlig billig, og man burde egentlig ikke få noe særlig til den prisen slik det norske avgiftssystemet er lagt opp. Men det får man altså. Fylde, trøkk, mineralitet.

Adi Badenhorst med uvannede, gamle buskvinstokker ute i Swartland. Foto: Geir Salvesen

Og: DRUENE KOMMER FRA HÅNDHØSTEDE BUSKVINSTOKKER! Det hevdes i hvert fall på boksen. Og da må man tro det er sant.

Versalier – store bokstaver – er noe man bruker, gjerne på FB, for å understreke en sterk mening om noe. Gjerne når man er sint på noe. Men ikke her. Her er det motsatt. Buskvinstokker er det aller gjeveste, og å få en slik vin til 124 kroner flasken er nesten på grensen.

I påsken – skulle det finnes en hytte for hånden – vil en slik vin fungere til mange slags måltider. Spekemat. Til og med bacalao. Ellers mye annet. Kanskje med unntak av lammelår. Da må vi nok ha noe rødt.

Boksevinen fra Badenhorst. I hyttete omgivelser. Foto: Geir Salvesen

13665506
A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2021, 2,25 ltr Bag-in-Box, Coastal Region, Sør-Afrika 

En helt enestående kvalitet for en boksevin. Her får man ypperlig frukt fra granittholdig jordsmonn i Swartland, som nå er kjent som ett av de beste stedene for Chenin Blanc i Sør-Afrika. Vinen har en distinkt mineralsk grunntone, over den flyter det med fyldig, moden plommefrukt, som i tillegg har god nok friskhet. En virkelig all round-vin. Passer til: Sushi / sashimi, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, skalldyr, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 369,90 kr (bestilling) Karakter: 6, 85 poeng