Det er tid for de heftige spanjolene. De som har trøkk og konsentrasjon uten å være en støvete søtsuppe av kanel og fatsmak. Her er en virkelig godbit til påskelammet. Rimelig er den også.
Ukens vin: Cune Gran Reserva 2014, Rioja, Spania.
Kan det friste med en vellagret spanjol? Javisst, men kanskje ikke fullt så vellagret. Gran Reservaen som til overmål er på basisutvalget, gjør susen. Foto: Cune.
Spørsmålet er følgende: Har tradisjonsrike, spanske viner utviklet seg med årene? Eller er det fortsatt elementer av fatstøv og kanel og urene vintønner i dem? Ja, noen har fortsatt disse akterutseilte elementene i seg og forblir på en måte en karikatur av det gamle Rioja. Men ikke Cune. Joda, det er gjenkjennelig spansk. Men det kunne også ha vært en varm-stilet Bordeaux, østside, med mørke plommer, voluminøs. Stilen hos dem som er gode nå, er litt mindre Rioja-typisk, mer universell, men selvsagt med stedstypiske egenskaper. Det er nå mitt syn, da.
Det som gjør denne Gran Reservaen fra Cune til en toppvin er tilleggselementene av noe som er modent nå, denne mørke, kloke frukten i bakkant, konsentrasjonen som ikke gjør vondt i munnen.
Cune, eller CVNE – Compania Vinicola del Norte España – (noe som vel ikke trengs å oversettes), er kjent som ett av de beste vinfirmaene i Rioja og inkluderer merker som Imperial og Viña Real.
Slik ser det ut i vinmarkene rundt Rioja Alavesa der Cune holder til. Foto: Cune.
For mange er det blitt en tradisjon å drikke Rioja til lammekjøtt. Men ellers er det jo slik at avhengig av tilbehøret, er lam noe av det mest vinvennlige som finnes av kjøtt- og matslag til rødvin. Så man kunne ha valgt noe annet også. En Bordeaux, en burgunder, en toscaner, en shiraz fra Australia, en utviklet Hermitage fra Nord-Rhône, en lett Amarone fra Veneto, en…, ja, du har skjønt tegning nå.
Hvilket tilbehør er det som kan ødelegge denne mat- og vinharmonien? Noe av det vanskeligste er fløtegratinerte poteter der fløten gjerne får tanninene i vinen til å koagulere i munnen og fremstå mer piggtrådete… Mens urtebakte poteter med olivenolje, rosmarin og Maldonsalt, derimot…
Når jeg trekker opp denne Rioja-vinen, ser hva den har kostet ved innkjøp – 239 kroner – og sammenligner med et stadig prisøkende antall viner uti der, så former det seg en klar tanke i bakhodet: Dette er veldig mye god vin for relativt lite penger. Og så er den i basisutvalget, til og med.
Cune Gran Reserva 2014. Foto: Vinmonopolet
9419701
Cune Gran Reserva 2014
Rioja, Spania Absolutt deilig vin med fløtete frukt og ikke for mye fat, mørk plommefrukt, tørkede urter, litt sopp bakom alt. Nok friskhet, Litt sjokolade også. Veldig bra. Passer til: Lam og sau, biff, gryteretter. 239,90 kr (basis) 88 poeng (terningkast 6)
Good Beverage AS