Både Chile og Argentina strutter av nye vinstiler og idéer, koblet med økt tro på egne ferdigheter. I en serie artikler skal jeg se på noen av de interessante vinprodusentene i Sør-Amerika som jeg har besøkt denne vinteren. Jeg starter med Chile, som jeg først besøkte for 26 år siden, i 1991. Naturlig å dra til Concha y Toro.

En av godbitene i Marques de Casa Concha-serien. Foto: Geir Salvesen

Historisk? Chile er historisk. Jeg siterer fra den norske importørens opplysningsside:

«Chile er en del av den nye verden, men vin har vært laget på den europeiske druefamilien Vitis Vinifera helt siden 1500-tallet, da spanske misjonærer brakte vinranker med seg fra hjemlandet. På denne tiden var vin viktigst i religiøse sammenhenger, men på 1800-tallet utviklet vin seg til å bli en selskapsdrikk med en selvfølgelig plass på middagsbordet.

Don Melchor de Concha y Toro, grunnleggeren av Viña Concha y Toro, slo seg ned i Maipodalen på midten av 1800-tallet og plantet vinranker som han importerte fra Bordeaux, og i begynnelsen av 1900-tallet blomstret Chile’s vinhandel. Mens Europas vingårder ble lagt øde av vinlusen Phylloxera Vastatrix, ble Chile beskyttet av sine naturlige barrierer. Atacama – verdens tørreste ørken i nord, de mektige Andesfjellene i øst, Stillehavet i vest og isbreene mot sør.

Chile var derfor det første landet i den nye verden som kunne eksportere kvalitetsvin tilbake til Europa. På grunn av disse naturlige barrierene mot naturplager er chilenske vinstokker fortsatt av ren europeisk avstamning.»

Imagemessig har Chile vært i kjelleren. Forsyner av kjedelige, endimensjonale endrueviner. Helt i kjelleren også prismessig. Altså ikke noe for dem som liker bedre dråper?

Hun har nå fått ansvaret for å lage en av Chiles beste rødviner, vinmaker Isabel Mitarakis. Don Melchor er velkjent og Isabel strutter av detaljkunnskap om den. Foto: Geir Salvesen

Det var da, og nå er nå. Joda, her skjer det en rivende utvikling. F. eks har de kjøligere vinområdene Leyda og Casablanca vestenfor Santiago – Casablanca i nord, Limari enda lenger opp og Leyda mer i sør – fått dreis på produksjonen av krispe vinstiler. Sauvignon Blanc, kjølig Chardonnay – som kan peppes opp med noe fatlagring – og selvsagt Pinot Noir. Pinot Noir-vinene herfra er noe av det mest spennende. De lages av både lokale vinprodusenter – og giganter som Concha y Toro og andre – til ekstremt konkurransedyktige priser. De når ennå ikke opp til overklassen i Bourgogne, men de beste når fint opp til middelklassen og de laveste kvalitetene i det franske referanseområdet. Og til en lavere pris. Mye lavere pris.

Concha y Toro er altså en av gigantene, med viner i alle prisklasser. Det er faktisk nest største produsent av vin i verden.

Anlegget deres i Maipo-dalen en times kjøring fra sentrum i Santiago er en turist- og besøksmagnet. Ikke minst fordi det er myter knyttet til ett av vinnavnene. Casillero del Diablo. Med lyd- og lysshow i den gamle kjelleren, med djevelen – som visstnok skal ha vist seg for noen som forsøkte seg på å stjele vin – viser seg. Ikke stjel vinflasker, altså.

I tillegg har Concha y Toro ett av de vinøse flaggskipene i Chile. Don Melchor.

Vinmarker i Maipo. Foto: Geir Salvesen

Den nye trenden

Det er alltid mye å lære av å reise til produksjonslandene. Det nye nå er at chilenerne begynner å få øynene opp for viktigheten av enkeltvinmarker som kan gi bedre identitet og heve vinene opp over de store mengdevinene. F. eks ser man det på mellomserien Marques de Casa Concha som f.eks har en ypperlig Chardonnay fra Quebrada Seca-vingården i Limari. Disse enkeltvinmarkene gir også feste for en bedre terroirfølelse og at Chile har mye mer variert terroir enn det man har gått rundt og kanskje trodd i noen år.

Slik ligger de chilenske vinområdene. Kart: Wines of Chile.

Her er CyT’s egen oppdeling av de største produksjonsområdene:

«LIMARÍ VALLEY er et av de nordligste vinområdene i Chile. Området består hovedsakelig av ørkenlandskap og har mye sol. Men fordi området er kystnært får området svalt klima med kalde netter. Limarí har nesten ikke nedbør og det mineralrike jordsmonnet egner seg svært godt for Chardonnay og Pinot Noir blant annet. Limarí er et av de mer spennende områdene i Chile og gir viner med en særegen identitet og kvalitet.

ACONCAGUA VALLEY domineres av et varmt, tørt klima innenlands og kjølige havbriser mot kysten. Her trives både Syrah, Cabernet Sauvignon og Carmenere.

CASABLANCA VALLEY har et av de kjøligste klimaene i Chile, takket være de kalde morgentåkene som preger denne delen av Stillehavskysten. Området er perfekt for grønne, aromatiske druetyper som Sauvignon Blanc, Gewürztraminer , Viognier og Chardonnay. Det eksprimenteres også i økende grad med Pinot Noir.

MAIPO VALLEY er det mest berømte av Chiles vinområder, selv om den er langt fra den største. Dalen ligger rett sør for Santiago og har en hovedvekt av blå druer, med et perfekt klima for Cabernet Sauvignon og Syrah. Viktige underområder er blant annet Pirque og Puente Alto i de høyere områdene i øst, mot Andesfjellene. Herfra kommer kanskje Chiles beste viner.»

Casillero del Diablo med en halvkjent skikkelse i midten. Foto: Geir Salvesen

Vintesten

Billigserien Casillero del Diablo

9531501 Casillero del Diablo Chardonnay 2017, Leyda, Chile. Kr 109,90, Karakter: 5, Poeng: 79 Basisutvalget.

Dette er en vin som er spesiallaget for det norske markedet. Ferskenpreget, lettdrikkelig vin, ikke noe komplisert, gjør jobben, litt fløtete i stilen. Nok friskhet. Ekstremt rimelig allround-vin som passer ypperlig til store selskaper. Passer til fisk og hvitt kjøtt.

9347601 Casillero del Diablo Pinot Noir 2017, Chile. Kr 112,90, Karakter: 6, Poeng: 81. Bestillingsutvalget.

Kjøttfull, enkel vin som er imponerende rimelig, den har nok konsentrasjon til å gi Pinot-følelsen, med miks av krydder og mørke bær, bjørnebær og moreller. Streif av lakris.  Til pizza, kylling, svinekjøtt og hvit fisk.

1566001 Casillero del Diablo Merlot 2016 Rapel Valley, Chile. Kr 112,90, Karakter: 5, Poeng: 80 Bestillingsutvalget.

Varm, krydret, solbæraktig fruktighet med passe fruktsødme. Småpen vinstil. Til lettere kjøttretter, pasta og grillmat.

5260401 Marques de Casa Concha Chardonnay 2016, Quebrada Seca Vineyard, Limari Valley. Kr 179,90, Karakter: 5+, Poeng: 85

Franske fat er brukt på denne, bare 15 prosent av vinen har gjennomgått malolaktisk gjæring. Det gir en fin friskhet med elementer av fersken og pære og sitrus i frukten. Underliggende mineralitet og litt krydder på toppen. En enkeltvinmarkschardonnay, dette.

9457601 Marques de Casa Concha Pinot Noir 2016, San Julian Vineyard, Limari Valley, Chile. Kr 179,90, Karakter: 6, 86 poeng

Fin Pinot. Frisk rødbærs- og skogsbærfrukt i denne med svakt fatpreg. Veldig fin balanse i denne med nok friskhet og underliggende mineralitet koblet med moden frukt. Dempede tanniner. Hvitt kjøtt og italiensk mat til denne.

Toppvinen

9787501 Don Melchor (2015), Maipo, Chile. Kr 599,-, Karakter: 6, Poeng: 93 (2015-årgangen)

2015-årgangen er ikke i Norge ennå, men det er derimot 2009, 2010 og 2011. Det er spesielt at et land har tre årganger av denne topp-tapningen fra Concha y Toro.

Hensikten har vært å lage en Bordeaux-vinstil. 99 prosent Cabernet Sauvignon og 1 prosent Cabernet Franc. Tett, dyp og læraktig fruktighet, veldig kompleksitet, veldig lengde, mye fat, men det er i så fall veldig godt integrert. 100 prosent franske fat, 60-70 prosent nye fat. Ung ennå, men vil utvikle seg mer.  (2015)