Postet: 29. mai 2018. Det er avgjort en tysk klang over navnet Kreinbacher. Men vinen er fra Ungarn. En hvit Juhfark, av druer dyrket på gammel vulkangrunn – og med kjempetrøkk i smaken.

Deler av det hypermoderne vinanlegget til Kreinbacher i Ungarn. Foto: Kreinbacher.

Ukens vin: Kreinbacher Juhfark 2016, Somló, Ungarn.

Det går et slags aromamessig slektskap mellom verdens vulkanviner. En klar mineralitet, ofte i røykaktig, salt retning. Enten det dreier seg om en Assyrtiko fra Santorini, en Greco di Tufo fra Campania og områdene rundt Vesuv, en Catarratto fra Etna på Sicilia.

Siden vi i Norge vet så lite om Ungarn, annet enn noen få turistklisjéer og gulasj og felespillere og litt om Balatonsjøen og Budapest, får vi heller ikke med oss hvilket interessant land Ungarn er når det gjelder terroir for vin. Her finner man masse vulkansk grunn med varianter av jordsmonn. F. eks er det vulkanske jordsmonnet i Tokaj en viktig del av Furmint-druens røykaktige krydder, både når den er fremstilt tørt og som søtvin. Men også i Somló som er et annet vinområde nord for Balatonsjøen, kommer vi over en kraftig mineralitet.

Mineralitet gir en veldig tydelig og klar terroir-følelse. Her er det ikke bare varianter av en eller annen frukt eller bærtype, men selve vekstgrunnlaget. (Så får man se gjennom fingrene med at forbindelsen mellom stein i grunnen og smak i vinen ikke er vitenskapelig bevist. En av teoriene er at det er svovelforbindelser i stein og jordsmonn som blir fanget opp av vinplantene og dermed av druene)

Ikke et støvfnugg, tilsynelatende, i det svært moderne vinanlegget til Kreinbacher. Foto: Kreinbacher.

En produsent som holder til her i minerallandet ved Balatonsjøen er Kreinbacher. Ikke bare er det hypermoderne vinanlegget imponerende. Her er det ståltanker og det ypperste av det penger (og EU-midler, sies det) kan skaffe. En bistro. Hotellrom. Alt i hypermoderne design, og langt unna det rustikke man ellers forbinder Ungarns kommunistperiode med.

Det var Jóseph Kreinbacher som skaffet seg de første vinmarkene i Somló. Det skjedde rundt 2002. I dag hører det med 40 hektar organisk dyrkede vinmarker, pluss 20 til utenfor eiendommen.

I 2011 startet man å lage en musserende basert på Furmint-druer. Også det var eiendommen. Den har allerede rukket å bli lokalt berømt, i hvert fall.

Men ukens vin, som er nykommer i Bestillingsutvalget på Vinmonopolet i mai i år, er som en spent bue av smaksvilje. Litt røyk, salt, veldig konsentrasjon. En distinkt matvin, som passer bra til spekepølser og skinker og kraftig kjøtt. Og mye mer.

En flott produsent med en flott og kraftig Juhfark-variant. Foto: Geir Salvesen

10089101 Kreinbacher Juhfark 2016, Somló, Ungarn. Kr 175,-, Karakter: 6, Poeng: 88. Bestillingsutvalget.

Ny på det norske markedet. Fantastisk dybde på denne, med utviklet, kraftig, røykaktig steinfrukt, mineraler i massevis, og solid konsentrasjon. En vin som sier veldig mye. Passer til: Fisk, lyst kjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat.

Importør: Chaeos Wine & Spirits AS