Postet: 8. desember 2017. Penfolds er et kvalitetsselskap i Australia som lager landets mest eksklusive viner – og mengdeviner. Uten at det skorter på kvalitet i forhold til pris. Som f.eks Rawson’s Retreat.

Det store produksjonsanlegget til Penfolds ligger i Barossa Valley. Foto: Geir Salvesen

Penfolds ble startet i åsene nord for Adelaide på 1800-tallet av dr. Penfolds. På Magill Estate, som den heter. Penfolds var en innvandret lege fra Storbritannia. Men ukens vin er laget i Victoria – nabostaten. Penfolds er så store at firmaet har vinmarker mange steder i det sørlige Australia. Det står Victoria på flasken, men der nedenunder mikser man gjerne viner fra flere regioner.

Rawson’s Retreat er nederst på prisstigen hos Penfolds. Neste skritt opp er Koonunga Hill – den overraskende holdbare og lagringsdyktige vinen fra firmaet. På toppen er berømte Grange.

Nederst på stigen venter vi oss ikke kompleksitet, personlighet, veldig dybde. Men i heldige tilfeller generøs, vellaget og solinfisert fruktighet. Og det er akkurat hva vi finner her i Rawson’s Retreat.

Miksen er typisk australsk. Cabernet, Shiraz og  Merlot. Mest Cabernet med ca 50 prosent.

Restsukkeret er 3g/liter og syren 5,3 g/liter. Alkohol: 13,5 volumprosent.

Altså ganske normalt til en slik vin å være.

Denne vinen er organisk sertifisert, altså det er garantert at den kommer fra organisk dyrkede druer.

Poenget med denne vintypen er at den er lett å matche med mat. Du kan ha en sviske og en rødkål til ribben, f.eks, uten at vinen mister pusten av den grunn, for det er nok, generøs fruktighet i den. Man får hovedessenen i det australske: Solen er der, og det er nok av den.

Billigvinen Rawson’s Retreat. Foto: Geir Salvesen

7847201 Rawson’s Retreat Merlot Cabernet Sauvignon Shiraz 2016, Victoria, Australia. Organic Collection. Kr 129,90, Karakter: 5, Poeng: 80

En økologisk fremstilt vin med urteaktig fruktmiks, mest mørke bær, plomme også. Streif av vanilje og eucalyptus. Teknisk vellaget og rimelig australsk vin med pen konsentrasjon og nok friskhet. Rimelig ribbevin.