Vi kjenner de røde vinene herfra. I hvert fall gjør noen det. Men de hvite vinene fra Bordeaux er et lite funn innimellom

Ukens vin: Ch. Tour de Mirambeau 2018, Bordeaux.

Dette er ypperlig drikke til lette sommerretter. Tenk f. eks sitronmarinert laks. Foto: Vinmonopolet.

De har liksom alltid vært der, i skyggene av de berømte rødvinene sine. Men hvis man tenker over matretter og årstider, er det ikke alltid det passer å trekke opp en ung, rød tanninbombe som også river hardt i lommeboken. Eller en fornem, moden Bordeaux fra et fornemt slott. Med spir og friserte plener og hager.

Det gjelder også lokalt i Bordeaux hvor det flyter av friske varer fra sjøen. Østers, skjell og fisk. Til dette ddrikker man tørre hvitviner. Slik som ukens vin som er en enkel, men god, hvit vin fra siste mulige årgang. (En annen ting er at man godt kan lagre noen av disse ueikede vinene et par år eller tre og få anstrøk av honningtoner over dem)

Sauvignon Blanc spiller fortsatt hovedrollen i de friske, hvite vinstilene fra Bordeaux men i de siste årene har man begynte å mikse inn mer Semillon som er mindre fruktig, men som gir muskler og fylde til vinen. Ch. Tour de Mirambeau har en miks av tre forskjellige druetyper. 80 prosent Sauvignon Blanc, 17 prosent Semillon og resten er Muscadelle som ofte brukes i slike blandinger for å gi aromatisk krydder.

Mange av topp-produsentene i Graves og Pessac-Leognan fatlagrer de hvite vinene sine, og det er fint hvis det er nok konsentrert frukt til å tåle det. Men av og til/ofte (stryk det som ikke passer) ødelegges den sjarmerende, friske og lette ny-fruktigheten av grove eikesmaker.

Det er ikke tilfelle med Ukens vni som har beholdt sin tiltrekkende friskhet. Og som gir oss klare sommerføringer. Med litt ekstra munnvekt fra Semillon-druene, er det også mulig å bruke denne som en kosevin på en blomsterduftende sommerterrasse. Hvor det venter noe godt på bordet fra sjøen. Eller lettere kalde retter, kylling med salat, etc.

Selve eiendommen er ikke noe annet enn et lite, sjarmerende tårn (egentlig en mølle) som ble bygget på 1760-tallet, bebodd av et lokalt par. Og ikke noe prangende slott, slik vinnavnet muligens skulle tilsi. Men slottsbetegnelsene er relativt utvannede i Bordeaux.

Det ligger i området «Entre-deux-Mers» som betyr mellom de to sjøene eller elvene Garonne og Gironde hvor mye av de billige hvitvinene kommer fra.

Koselig, lite «tårnslott» er Ch. Tour de Mirambeau. Men man skal vel være ung og sprek for å fly opp og ned alle trappene som vel trengs for å bo her. Foto: Produsenten.

Ch. Tour de Mirambeau. Foto: Vinmonopolet

10969101 Ch. Tour de Mirambeau Bordeaux Blanc 2018, Bordeaux, Frankrike.

 Pen, hvit bordeaux med god miks av friskhet og småfedme. Alltid et anstrøk av stikkelsbær fra Sauvignon Blanc-andelen, pluss noe sitrus og altså en lten fylde i midtpartiet.  Passer til: Lyst kjøtt, fisk, skalldyr, sushi / sashimi. 165,– kr (bestilling) 84 poeng (terningkast 5)
R&R Wines AS