Spanjolene er kanskje ikke lengst fremme i naturvinkunsten, men her er to virkelig nydelige varianter som ikke tar smaken over kanten. Den hvite får 89 poeng!
Ukens viner: Verum Ulterior Garnacha, Verum Ulterior Albillo Real
Ulterior Garnacha Parcela No 6, 2016, Castilla-la Mancha, Spania
Tett opptil genial, er vinmaker og medeier Elias Lopez-Montero hos produsenten Verum i Spania som har plantet spesielt egnede druer på høysletten La Mancha. Foto: Produsenten.
GEIR SALVESEN
Er jeg en ihuga naturvinfan? Overhodet ikke. Er jeg en tilhenger av mest mulig naturlig vinproduksjon? Absolutt. I spennet mellom disse synspunktene ligger trolig de fleste vinkonsumentene og vaker. Ordet natur har en god klang, selvsagt. Men vanlig vinmaking har gjennom det siste hundreåret striglet naturen, rensket opp i slammet, rusket opp i pussige odører og bakteriekulturer og bragt oss fenomenale smaker med basis i temperaturkontrollert gjæring på skinnende rene ståltanker. Rene, flotte viner. Kliniske, nesten.
Rent er også et fint ord. Men så mener noen at man mister noe med denne «overdrevne» renheten. De mener at «grumset» må følge med. At man tar vekk sjelen i vinen ved å strømlinjeforme gjærproduksjonen i industrilignende kvanta, at man filtrerer det som måtte være igjen av interessante smaker og lukter ved for hard filtrering.
Løsningen, slik mange naturvinprodusenter ser det, er helklasefermentering (med stilker) med de gjærsoppene som måtte finnes på eiendommen (da må du bare håpe på at det er de riktige), lite eller ingen filtrering, lite eller ingen tilsetning av sulfitter. SO2 er blitt den store djevelen for mange naturvinfreaker. Som regel helt uten grunn ettersom de små sulfittkvantaene som tilsettes vin, er for lave til å påføre helseproblemer for alle andre enn en liten brøkdel av befolkningen.
Problemet med null sulfitter og helklasefermentering med naturgjær i kombinasjon er at du ikke helt kan forutse hva smaken og lukten blir. Det kan bli alt fra interessant og spennende til motbydelig og frastøtende. Som om du lot en bøtte mus gjære av seg selv i et par måneder, og hellet over noe eddik og aceton, og tilsatte kartong-ekstrakt og støv. En avart er såkalt mousy wines, museviner, som smaker litt som det. Det er en vinfeil, som har å gjøre med spyttet vår, blant annet. Den er i slekt med brettanomyces, som er en annen vinfeil og som også kan lukte litt musete.
En annen fellesnevner som blir brukt, også i Norge, etter hvert, er begrepet «funky». Om den litt spesielle smaken.
Naturvin er ikke helt klart definert og rommer derfor alt. Så da kan man for enkelthets skyld dele dem opp i 3. Forsiktige naturvinstiller, middels intense naturvinstiler med noen odde elementer, svært intense, mikrobiologisk ustabile naturvinstiler.
Ukens viner, Ulterior Garnacha og Ulterior Albillo, hører klart inn under den første gruppen. Forsiktige naturvinstiler. For mer er de beste naturvinstilene dem som egentlig ikke får en til å tenke på begrepet naturvin med én gang, men: Oj, dette var interessant! Her er det tilført noe nytt og spennende!
Slik som i ukens viner.
Slik ser det ut i vinmarkene her i La Mancha. Foto: Produsenten.
De kommer fra Spanias høyslette, La Mancha, også kalt Spanias stekepanne. Der er det varmt, tørt, hett, glovarmt, panne, stekeovn. Løsningen som noen pionerer nå har valgt, er å jobbe med naturen. Det er varmt der. Benytt derfor sentmodnende druetyper, har lærdommen vært. Slik som Garnacha – eller Grenache, i Frankrike. Albillo som er en lokal, hvit druetype, sammen med en annen variant – Albillo Mayor – modner tidligere. Men med vinstokker som ligger litt høyt, ved 700 meters høyde, blir det noe mindre varmt.
Det er vinmaker og medeier Elias Lopez-Montero hos produsenten Verum – som også har vinproduksjon i Patagonia i Argentina – som er ansvarlig for disse to godbitene av noen viner. Dette er resultatet av et forskningsprosjekt som startet i 2007 da en vinmark med forskjellige druetyper ble plantet etter nøye forskning rundt jordsmonn, egnethet, etc, etc.
Spesielt imponert er jeg av Ulterior Albillo. Albillo er i utgangspunktet en ganske nøytralt smakende drue, men med høyt glycerolinnhold, som gir tekstur og fedme.
Men med den forsiktige naturvinfremstillingen hos Verum, som inkluderer opphold i gamle leirkrukker (tinajas, som de heter lokalt), øker smaken i retning av hjemmebakt eplekake, gylden og gul, og med et utrolig saltpreg i bunnen, sammen med litt imaginært leirkrukkestøv, eller noe. Det er ikke alltid lett å finne de riktige ordne på disse litt outrerte vinstilene, som allikevel holder seg godt innenfor mine grenser, i hvert fall. Alle er vi jo forskjellige.
For øvrig: Nå har Vinmonopolet gjort det presumptivt lettere å finne frem. Nå er det endelig mulig å velge «oransjevin», «naturvin» eller «vegansk» som et filter i nettbutikken på Vinmonopolet.no, slik at kunder og ansatte lettere kan finne frem til disse produktene i sortimentet. .
Filtrene ligger i «venstremenyen» i nettbutikken, under overskriften «Øko/Etisk/Annet».
To godbiter fra Verum i Spania. Foto: Geir Salvesen
11173501
Ulterior Albillo Real 2017, Castilla-la Mancha, Spania En strålende, spansk naturvin, forsiktig i smaken, men veldig bra. Plommegul på farge, på duft plommer, gule epler, kalkmineraler. I smaken tørr, men med honningaktige toner pluss sitrus, syltet hvitt sitronskall. Smaken er harmonisk og interessant. Eplekake, salte mineraler i bunnen. Jeg har aldri smakt en lignende kombinasjon og struktur i en hvitvin. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, ost. 195,90 kr (bestilling) 89 poeng (terningkast 6)
Excellars AS
10431201
Ulterior Garnacha Parcela No 6, 2016, Castilla-la Mancha, Spania En helt spesiell, spansk rødvin, laget på 100 prosent Garnacha på leirkrukker i varme La Mancha. Transparent på fargen, pen duft av røde roser og bringebær, som går over i jordbær når vinene blir varmere i glasset. Litt tåkete på farge, og er en vin «halvveis mot naturvin» med litt funky karakter, men innenfor det fortsatt friske og fruktige. Er begynt å få noter av lagringspreg, litt skogbunn og altså varme, røde bær. Passer til: Bbq/grillmat, pizza / pasta, småvilt og fugl, storfe, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau. 195,90 kr (bestilling)87 poeng (terningkast 6)
Excellars AS